"Tuotteet maistuvat vereltä ja ahneudelta": Vegaanien suosima Oatly joutui kohun keskelle – osaomistajaa syytetään sademetsien tuhoamisesta

Kauramaito- ja jäätelötuotteistaan tunnettu ruotsalainen Oatly-yhtiö on joutunut kohun keskelle. Ympäristöystävällisenä pidetyn Oatlyn osaomistajaa Blackstone Groupia syytetään Amazonin sademetsien tuhoamisesta ja ihmisoikeusrikkomuksista.

Oatly on suosittu erityisesti vegaanien keskuudessa ja se mainostaa tuotteitaan ympäristöystävällisinä, koska ne ovat maidottomia ja soijattomia. 

"Maailman keuhkoina" pidettyjä Amazonin sademetsiä on raivattu muun muassa soijaplantaasien tieltä ja tämän vuoksi soijatuotteilla on omat vastustajansa. Myös karjatiloja pidetään osasyyllisenä ilmastonmuutokseen ja Oatly on ratsastanut tuotteidensa maidottomuudella.

Nyt vastuullisena tunnetun Oatlyn maine vaikuttaa tahriintuneen: Ongelmana on yhtiöstä mehevän osuuden ostanut Blackstone, jonka toimia sademetsäalueilla pidetään kyseenalaisina.

Oatlylla on myös julkisuudesta tunnettuja sijoittajia

BBC:n mukaan Oatly on kasvattanut markkinoitaan tuntuvasti ja sen valmisteita on nyt saatavilla kahdestakymmenestä eri maasta.

1990-luvulla perustettu Oatly avasi ensimmäisen tehtaansa Yhdysvalloissa vuonna 2018. 

Oatly on ilmoittanut, että julkisuudesta tunnetut henkilöt ja Blackstone ovat ostaneet yhtiöstä mehevän osuuden: Muun muassa televisiojuontaja Oprah Winfrey, muusikko Jay-Z ja näyttelijä Natalie Portman omistavat nyt yhdessä Blackstonen kanssa 200 miljoonan dollarin arvoisen lohkon Oatlysta. Tämä vastaa noin kymmentä prosenttia kahden miljardin arvoisesta Oatlysta.

Blackstonea pidetään epäeettisenä

Blackstonella on kyseenalainen maine. The Interceptin mukaan sillä on merkittävä rooli Amazonin sademetsien tuhoamisessa. Blackstonen omistamat brasilialaisyhtiöt ovat lehden tietojen mukaan tuhonneet sademetsiä istuttaakseen alueelle viljaa ja soijaa.

Lisäksi yhtiöt ovat raivanneet sademetsää rakentaakseen moottoritien, joka johtaa viljelyalueilta Mirititubassa sijaitsevaan satamaterminaaliin.

Blackstone puolustelee sademetsien keskelle rakentamaansa moottoritietä "ruuhkien vähenemisellä".

The Interceptin mukaanJair Bolsonaron hallitus tukee moottoritien kehittämistä ja vauhdittaa omalta osaltaan sademetsäalueiden muuttamista viljelysmaaksi.

Blackstonen perustaja ja toimitusjohtaja Stephen Schwarzman on Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin läheinen liittolainen.  

Oatlyn ja Blackstonen toiminta herätti kohun sosiaalisessa mediassa

Oatlyn osaomistaja Blackstonen toimintaa Brasiliassa soimataan nyt sosiaalisessa mediassa.

– Miltä maistuvat tuotteet, joissa ei ole eläinperäisiä ainesosia? Vereltä ja ahneudelta, jos omistat Oatlya, mies kirjoittaa.

Myös Twitterissä kummastellaan Oatlyn sijoittajavalintaa.

– Surullisia uutisia minulle sekä ystävilleni, jotka työskentelevät Oatleylla. Blackstone rikkoo ihmisoikeuksia ja sillä on sijoittajia Brasilian soijatuotannossa, kirjoittaa ruotsalainen dokumentarista ja toimittaja Fredrik Gertten.

Juttua korjattu to 27.8. klo 12.10. Artikkelissa sanottiin aiemmin että jutun lopussa lainatun twiitin kirjoittaja Fredrik Gertten olisi töissä Oatlylla. Hän kuitenkin on ruotsalainen dokumentaristi ja toimittaja, eikä Oatly ole hänen työnantajansa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja