Mainos

Uskomattomat popcornfaktat – tätä et tiennyt paukkumaissista

Popcorn kuuluu olennaisena osana leffailtoihin, niin elokuvateattereissa kuin kotisohvallakin. Moni ei kuitenkaan tiedä, että tämä mainettaan terveellisempi herkku nousi suureen suosioon sokerin puutteen vuoksi. Lue myös muut yllättävät popcornfaktat. 

Yhdysvalloissa on vietetty vuodesta 1958 saakka virallista Popcorn-päivää tammikuun lopulla. Popcorn onkin Yhdysvaltojen ehdottomasti suosituin naposteluherkku, mutta se on levinnyt suosioon maailmanlaajuisesti. 

Miksi popcorn paukkuu? 

Maissinjyvä vaatii poksahtaakseen kosteutta. Maissinjyvä sisältää vettä keskimäärin 14 prosenttia. Kuumennettaessa maissinjyvän sisällä oleva kosteus höyrystyy ja laajentuu, mikä aiheuttaa painetta jyvän sisälle. Jyvän kuori antaa periksi ja maissinjyvä räjähtää auki. 

Popcornin sisältä purkautuva ilmava aines työntää popcornin ilmaan, ja voi saada sen lentämään jopa metrin verran ylöspäin. 

Toisin kuin luullaan, maissi ei ole ainoa kasvi joka poksahtelee popcornin tavoin. Myös esimerkiksi quinoan ja hirssin jyvät poksahtavat kuumennettaessa. 

Onko popcorn epäterveellistä? 

Popcorn on tutkitusti terveellinen herkku. Popcorn sisältää painostaan kymmenesosan proteiinia, sekä huomattavan määrän rautaa, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Popcorn on muita napostelutuotteita terveellisempi herkku, sillä se sisältää vain vähän rasvaa, mutta paljon kuituja. Sokeri- ja rasvapitoisten välipalojen korvaaminen popcornilla pienentää sydänsairaus- ja diabetesriskiä. 

Popcornit sisältävät myös tutkitusti enemmän antioksidantteja kuin hedelmät keskimäärin. 

Kuinka vanha keksintö popcorn on? 

Popcornit ovat kotoisin Amerikasta, jossa ensimmäisinä popcornia valmistivat asteekki-intiaanit.

Ensimmäiset popcornit valmistettiin kuumentamalla hiekkaa tulella, ja sekoittamalla maissinjyvät kuuman hiekan joukkoon. Amerikan alkuperäisasukkaat maustoivat popcornit kuivatuilla yrteillä ja chileillä. 

Amerikan intiaanit uskoivat, että henget elävät rauhallisesti maissinjyvien sisällä. Kun jyviä kuumennetaan, henget muuttuvat vihaisiksi ja räjähtävät. 

Maailman vanhin popcorn löydettiin Meksikosta vuonna 1948. Sen uskottiin olevan yli 5000 vuotta vanha.

Ensimmäinen popcornkone valmistettiin puolestaan Chicagon maailmannäyttelyyn vuonna 1893.

Miksi elokuvissa syödään popcornia? 

Popcorn on tunnettu elokuvaherkku. Popcornia myydään eniten pimeinä syyskuukausina, ja myynti laantuu taas kevättä ja kesää kohden. 

Popcorneja on myyty elokuvateattereissa vuodesta 1912 lähtien, jolloin lapset ansaitsivat taskurahaa myymällä popcorneja elokuvanäytöksissä. Popcornin suosioon johti myös toisen maailmansodan jälkeinen sokerin vähyys, jolloin popcorn löi itsensä läpi halpana elokuvaherkkuna. 

Vuosisadan alusta lähtien popcornin myynti on ollut hyvä bisnes. Kalliilla myytävät popcornit sisältävät paljon suolaa, mikä saa ihmiset ostamaan myös virvokkeita. 


Lähde: popcorn.org

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja