Hyvästi pasta ja viini? 6 herkkua, joita kannattaa nauttia ennen kuin on liian myöhäistä

pasta, tomaattikastike
Nyt kannattaa kokata pastaa, sillä ilmastonmuutos voi vaikuttaa myös tämän ruoan tulevaisuuteen. Shutterstock

Oletko suklaan tai ranskalaisen viinin ystävä? Nyt näistä herkuista kannattaa nauttia täysin siemauksin, sillä ilmastonmuutos voi vaikuttaa monen raaka-aineen tulevaisuuteen.

Lämpenevä ilmasto voi vaikuttaa lukuisten raaka-aineiden tulevaisuuteen. Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC on ennustanut osan suosituista herkuistamme häviävän lähitulevaisuudessa, jos ilmastoennusteet pitävät paikkansa. 

Näitä herkkuja kannattaa siis nauttia vielä kun se on mahdollista.

Sinisimpukat

Simpukat ovat suosittua ruokaa ympäri maailmaa, mutta nyt niiden tulevaisuus näyttää epävarmalta. Lämpenevä merivesi voi nimittäin vähentää simpukoiden käyttöä ruoanlaitossa merkittävästi.

Lämpimässä vedessä simpukoihin pesiytyvät bakteerit lisääntyvät, jolloin simpukoiden syöminen on suuri riski ihmisille. Myös osterit voivat kokea saman kohtalon.

Suklaa

Suklaasta voi lähivuosina muodostua luksustuote lämpenevän ilmaston vuoksi. Vaikeutuvat viljelyolosuhteet ja vähenevä kaakaopavun tuotanto saavat aikaan sen, että valmistajat siirtyvät valmistamaan ainoastaan laatutuotteita. Massasuklaan tuotanto saattaa loppua, jolloin myös suklaan hinta automaattisesti kohoaa.

Ranskalainen viini

Tutkijat väittävät Ranskan viininviljelyn joutuvan lähitulevaisuudessa pahoihin vaikeuksiin. Varsinkin Bordeauxin alueella lämpenevä ilmasto voi aiheuttaa suuria vaikeuksia, kuten pahaa kuivuutta. Myös yhä aikaisemmin kypsyvät rypäleet vaikuttavat negatiivisesti viinin makuun.

Pasta

Pastaan käytettävä durum-vehnä vaatii menestyäkseen juuri oikeanlaiset kasvuolosuhteet. Liian korkeat lämpötilat vaikuttavat negatiivisesti tämän viljan kasvuun ja laatuun. Liian kova sade voi puolestaan pilata sadon kokonaan. Asiantuntijat varoittavatkin, että voimme menettää tämän italialaisen suosikkiruoan pian ikuisesti.

Kahvi

Arabica on maailman suosituin kahvilaji, mutta sen tulevaisuus ei näytä valoisalta. Tutkijat uskovat lähes kaiken luonnonvaraisen Arabica-kahvipensaan häviävän vuoteen 2080 mennessä. Tätä lajiketta voidaan myös kasvattaa, mutta luonnonvaraisena se kestää paremmin tuholaisia ja kasvitauteja. Tulevaisuus näyttää kuinka suositun kahvin lopulta käy.

Siideri

Siideri valmistetaan useimmiten omenoista ja päärynöistä, jotka vaativat pölyttyäkseen mehiläisiä. Mehiläiset, mutta myös monet muut hyönteiset ja perhoslajikkeet voivat YK:n arvion mukaan kuitenkin hävitä ilmastonmuutoksen seurauksena. Tämä vaikuttaa lisäksi myös hunajantuotantoon, sekä muiden hedelmien ja vihannesten kasvuun. 

Lähde: Telegraph

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja