Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hyvästi pasta ja viini? 6 herkkua, joita kannattaa nauttia ennen kuin on liian myöhäistä

Nyt kannattaa kokata pastaa, sillä ilmastonmuutos voi vaikuttaa myös tämän ruoan tulevaisuuteen.
Nyt kannattaa kokata pastaa, sillä ilmastonmuutos voi vaikuttaa myös tämän ruoan tulevaisuuteen. Shutterstock
Julkaistu 29.07.2015 20:06
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Oletko suklaan tai ranskalaisen viinin ystävä? Nyt näistä herkuista kannattaa nauttia täysin siemauksin, sillä ilmastonmuutos voi vaikuttaa monen raaka-aineen tulevaisuuteen.

Lämpenevä ilmasto voi vaikuttaa lukuisten raaka-aineiden tulevaisuuteen. Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC on ennustanut osan suosituista herkuistamme häviävän lähitulevaisuudessa, jos ilmastoennusteet pitävät paikkansa. 

Näitä herkkuja kannattaa siis nauttia vielä kun se on mahdollista.

Sinisimpukat

simpukat
Simpukoiden syömisestä voi tulla vesien lämpenemisen myötä terveysriski.Shutterstock

Simpukat ovat suosittua ruokaa ympäri maailmaa, mutta nyt niiden tulevaisuus näyttää epävarmalta. Lämpenevä merivesi voi nimittäin vähentää simpukoiden käyttöä ruoanlaitossa merkittävästi.

Lämpimässä vedessä simpukoihin pesiytyvät bakteerit lisääntyvät, jolloin simpukoiden syöminen on suuri riski ihmisille. Myös osterit voivat kokea saman kohtalon.

Suklaa

suklaaHalpasuklaat saattavat kadota kauppojen hyllyiltä.Shutterstock

Suklaasta voi lähivuosina muodostua luksustuote lämpenevän ilmaston vuoksi. Vaikeutuvat viljelyolosuhteet ja vähenevä kaakaopavun tuotanto saavat aikaan sen, että valmistajat siirtyvät valmistamaan ainoastaan laatutuotteita. Massasuklaan tuotanto saattaa loppua, jolloin myös suklaan hinta automaattisesti kohoaa.

Ranskalainen viini

Viini beaujolais nouveauPerinteinen viininviljelymaa voi joutua pahoihin vaikeuksiin.

Tutkijat väittävät Ranskan viininviljelyn joutuvan lähitulevaisuudessa pahoihin vaikeuksiin. Varsinkin Bordeauxin alueella lämpenevä ilmasto voi aiheuttaa suuria vaikeuksia, kuten pahaa kuivuutta. Myös yhä aikaisemmin kypsyvät rypäleet vaikuttavat negatiivisesti viinin makuun.

Pasta

pastaValmistetaanko tulevaisuudessa pasta muusta kuin durum-vehnästä?Shutterstock

Pastaan käytettävä durum-vehnä vaatii menestyäkseen juuri oikeanlaiset kasvuolosuhteet. Liian korkeat lämpötilat vaikuttavat negatiivisesti tämän viljan kasvuun ja laatuun. Liian kova sade voi puolestaan pilata sadon kokonaan. Asiantuntijat varoittavatkin, että voimme menettää tämän italialaisen suosikkiruoan pian ikuisesti.

Kahvi

kuppi kahviUusien kahvisuosikkien etsiminen kannattaa aloittaa jo nyt.Lehtikuva

Arabica on maailman suosituin kahvilaji, mutta sen tulevaisuus ei näytä valoisalta. Tutkijat uskovat lähes kaiken luonnonvaraisen Arabica-kahvipensaan häviävän vuoteen 2080 mennessä. Tätä lajiketta voidaan myös kasvattaa, mutta luonnonvaraisena se kestää paremmin tuholaisia ja kasvitauteja. Tulevaisuus näyttää kuinka suositun kahvin lopulta käy.

Siideri

omena omenat siideri hedelmätJos mehiläiset häviävät, miten käy omenantuotannon?Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Siideri valmistetaan useimmiten omenoista ja päärynöistä, jotka vaativat pölyttyäkseen mehiläisiä. Mehiläiset, mutta myös monet muut hyönteiset ja perhoslajikkeet voivat YK:n arvion mukaan kuitenkin hävitä ilmastonmuutoksen seurauksena. Tämä vaikuttaa lisäksi myös hunajantuotantoon, sekä muiden hedelmien ja vihannesten kasvuun. 

Lähde: Telegraph

Lisää aiheesta:

Tekoäly ennustaa, että samppanja loppuu maailmastaHelppo kasvattaa, monikäyttöinen ja proteiinipitoinen – tässäkö tulevaisuuden hittivilja Euroopassa?Viisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät? Suomalaisten suosikkikahvi vaarassa kadota maapallolta – juo vielä kun voit! Suosikkihedelmä joutui pannaan! Kahvilat poistavat nyt avokadoja ruokalistoiltaan – tärkeästä syystäOlut katoaa maailmasta? 8 tuttua ruokaa, joita ei ehkä kohta enää ole olemassa
PastaSuklaaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pasta
  • 15.9.11:01
    Ruoka

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 8.9.17:17
    Ruoka

    "Miljoonan dollarin spagetti" – herkullinen jauhelihapasta nousi hitiksi

  • 12.8.17:03
    Ruoka

    Näin saat makaronilaatikosta parempaa: "Yksinkertaisesti parasta kotiruokaa"

  • 11.8.13:28
    Ruoka

    Ruokasivuston reseptistä pastamyrsky Italiassa – "Kansainvälinen selkkaus"

  • 10.8.09:43
    Ruoka

    Tiiun lasagnea ylistetään: "Jos pitäisi syödä vain yhtä ruokaa loppuelämä, niin se olisi tämä"