Hämmennyitkö "maissikakasta"? Asiantuntijalta järkiselitys erikoiselle ilmiölle

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Kakkaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä se voi paljastaa syöpävaaran. Videolla kerrotaan, miten suolistosyöpä oireilee.

Maissi on suosittu grilliherkku, jolla on outo sivuvaikutus. Muutama tunti maissin syömisen jälkeen ulosteessaan voi nimittäin nähdä keltaisia maissinjyviä. Ruoan jäännöksiä ei pidä pelästyä, sillä maissin ei ole tarkoituskaan sulaa ihmisen ruoansulatusjärjestelmässä.

Live Science -sivuston haastattelema märehtijöihin perehtynyt ravintofysiologi Andrea Watson Nebraskan yliopistosta kertoo, että kakkaan ilmestyneet keltaiset jyvät ovat maissinjyvien kuoria. Vahamaiset kuoret suojelevat jyvien kantamaa geneettistä ainesta esimerkiksi sääolosuhteilta ja tuholaisilta.

Maissinjyvän kuori on selluloosaa, jota ihmisen suoliston bakteerit ja entsyymit eivät pysty hajottamaan. Ihminen ei ole ainut eliö, jonka ruoansulatukselle maissi on kova pala. Watsonin mukaan myös eläimet, kuten lehmät, epäonnistuvat toisinaan sulattamaan syömänsä rehumaissin täysin. Karjan ulostetta läheltä tarkastelleet tutkijat ovat löytäneet läjistä maissinjyviä. 

Prosessointi ja pureskelu helpottavat maissin sulamista

Mikä tahansa prosessointi helpottaa maissin hajoamista ruoansulatuselimistössä oli sitten ihminen tai lehmä. Esimerkiksi jauhaminen tai kypsennys hajottavat maissin vaikeasti sulavia kuitumolekyylejä. Helpompi sulattaminen ei kuitenkaan ole terveyden kannalta parempi.

Noin kymmenen prosenttia maissista on sulamatonta selluloosaa ja loput 90 prosenttia ihmisen ravitsemukselle hyödyllisiä aineita, kuten kuituja, tärkkelystä, vitamiineja ja antioksidantteja. Runsaasti prosessoiduissa maissista valmistetuissa ruoissa, kuten sipseissä, suurin osa maissin sisältämistä ravintoaineista menetetään.

Oudot maissinjyvät kakassa ovatkin merkki siitä, että maissi on tullut syötyä terveellisessä muodossa.

Mikäli ei halua nähdä maissinjyviä kakassaan voi joko kääntää katseensa pois tai pureskella ruokansa paremmin. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Live Science

Lue myös:

    Uusimmat