Uskomattomat faktat popcornista – voittaa terveellisyydellään jopa hedelmät?

Popcorn
Tiesitkö sinä näitä mielenkiintoisia faktoja popcornista? Shutterstock

Popcorn kuuluu olennaisena osana leffailtoihin, niin elokuvateattereissa kuin kotisohvallakin. Moni ei kuitenkaan tiedä, että tämä mainettaan terveellisempi herkku nousi suureen suosioon sokerin puutteen vuoksi. Lue myös muut yllättävät popcornfaktat.

Yhdysvalloissa on vietetty vuodesta 1958 saakka virallista Popcorn-päivää tammikuun lopulla. Popcorn onkin Yhdysvaltojen ehdottomasti suosituin naposteluherkku, mutta se on levinnyt suosioon maailmanlaajuisesti.

1. Tämän takia popcorn paukkuu

Maissinjyvä vaatii poksahtaakseen kosteutta. Maissinjyvä sisältää vettä keskimäärin 14 prosenttia. Kuumennettaessa maissinjyvän sisällä oleva kosteus höyrystyy ja laajentuu, mikä aiheuttaa painetta jyvän sisälle. Jyvän kuori antaa periksi ja maissinjyvä räjähtää auki.

Popcornin sisältä purkautuva ilmava aines työntää popcornin ilmaan, ja voi saada sen lentämään jopa metrin verran ylöspäin.

2. Myös kvinoa ja hirssi poksahtelevat!

Toisin kuin luullaan, maissi ei ole ainoa kasvi joka poksahtelee popcornin tavoin. Myös esimerkiksi kvinoan ja hirssin jyvät poksahtavat kuumennettaessa.

3. Popcornit tutkitusti terveellisiä

Popcorn on tutkitusti terveellinen herkku. Popcorn sisältää painostaan kymmenesosan proteiinia, sekä huomattavan määrän rautaa, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Popcorn on muita napostelutuotteita terveellisempi herkku, sillä se sisältää vain vähän rasvaa, mutta paljon kuituja.  Popcornit sisältävät myös tutkitusti enemmän antioksidantteja kuin hedelmät keskimäärin.

4. Popcornit keksittiin jo 5000 vuotta sitten!

Popcornit ovat kotoisin Amerikasta, jossa ensimmäisinä popcornia valmistivat asteekki-intiaanit.

Ensimmäiset popcornit valmistettiin kuumentamalla hiekkaa tulella, ja sekoittamalla maissinjyvät kuuman hiekan joukkoon. Amerikan alkuperäisasukkaat maustoivat popcornit kuivatuilla yrteillä ja chileillä.

Amerikan intiaanit uskoivat, että henget elävät rauhallisesti maissinjyvien sisällä. Kun jyviä kuumennetaan, henget muuttuvat vihaisiksi ja räjähtävät.

Maailman vanhin popcorn löydettiin Meksikosta vuonna 1948. Sen uskottiin olevan yli 5000 vuotta vanha.

Ensimmäinen popcornkone valmistettiin puolestaan Chicagon maailmannäyttelyyn vuonna 1893.

5. Miksi elokuvissa syödään popcornia?

Popcorn on tunnettu elokuvaherkku. Popcornia myydään eniten pimeinä syyskuukausina, ja myynti laantuu taas kevättä ja kesää kohden.

Popcorneja on myyty elokuvateattereissa vuodesta 1912 lähtien, jolloin lapset ansaitsivat taskurahaa myymällä popcorneja elokuvanäytöksissä. Popcornin suosioon johti myös toisen maailmansodan jälkeinen sokerin vähyys, jolloin popcorn löi itsensä läpi halpana elokuvaherkkuna.

Vuosisadan alusta lähtien popcornin myynti on ollut hyvä bisnes. Kalliilla myytävät popcornit sisältävät paljon suolaa, mikä saa ihmiset ostamaan myös virvokkeita.

Lähde: popcorn.org

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja