Popcorn kuuluu olennaisena osana leffailtoihin, niin elokuvateattereissa kuin kotisohvallakin. Moni ei kuitenkaan tiedä, että tämä mainettaan terveellisempi herkku nousi suureen suosioon sokerin puutteen vuoksi. Lue myös muut yllättävät popcornfaktat.
Yhdysvalloissa on vietetty vuodesta 1958 saakka virallista Popcorn-päivää tammikuun lopulla. Popcorn onkin Yhdysvaltojen ehdottomasti suosituin naposteluherkku, mutta se on levinnyt suosioon maailmanlaajuisesti.
1. Tämän takia popcorn paukkuu
Maissinjyvä vaatii poksahtaakseen kosteutta. Maissinjyvä sisältää vettä keskimäärin 14 prosenttia. Kuumennettaessa maissinjyvän sisällä oleva kosteus höyrystyy ja laajentuu, mikä aiheuttaa painetta jyvän sisälle. Jyvän kuori antaa periksi ja maissinjyvä räjähtää auki.
Popcornin sisältä purkautuva ilmava aines työntää popcornin ilmaan, ja voi saada sen lentämään jopa metrin verran ylöspäin.
2. Myös kvinoa ja hirssi poksahtelevat!
Toisin kuin luullaan, maissi ei ole ainoa kasvi joka poksahtelee popcornin tavoin. Myös esimerkiksi kvinoan ja hirssin jyvät poksahtavat kuumennettaessa.
3. Popcornit tutkitusti terveellisiä
Popcorn on tutkitusti terveellinen herkku. Popcorn sisältää painostaan kymmenesosan proteiinia, sekä huomattavan määrän rautaa, vitamiineja ja kivennäisaineita.
Popcorn on muita napostelutuotteita terveellisempi herkku, sillä se sisältää vain vähän rasvaa, mutta paljon kuituja. Popcornit sisältävät myös tutkitusti enemmän antioksidantteja kuin hedelmät keskimäärin.
