Milloin ensimmäiset paahtoleivät rantautuivat Suomeen, ja mitä leivän paahtoasteen sanotaan kertovan ihmisestä? Lue paahtoleipäfaktat.
Leivänpaahtimessa paahdettu leipä on nykypäivänä todella tavallista ja arkista ruokaa, mutta näin ei toki aina ole ollut. Tiesitkö jo näitä faktoja paahtoleivästä?
Leipää paahdettu jo yli 5000 vuotta
Leivän paahtamisen keksivät muinaiset egyptiläiset yli 5000 vuotta sitten. Pyramideja rakentavat työläiset ansaitsivat työstään kirjaimellisesti leipänsä. Palkaksi saatu vaalea leipä kuitenkin kuivui nopeasti syömäkelvottomaksi aavikon kuumassa ilmastossa. Nokkelat egyptiläiset keksivät paahtaa leipänsä rapeaksi, jolloin se säilyi syötävänä pidempään.
Englannin kielen sana paahtoleipä eli toast tulee latinasta. Latinan sana "tostum" tarkoittaa suomeksi kärventämistä.
Paahdettu leipä oli hittiruokaa myös antiikin Roomassa. Roomalaisilla oli tapana asetella leivät paahtumaan kuumille kiville tulen eteen. Myöhemmin he keksivät virittää leiville metalliset ritilät, joissa niitä voitiin paahtaa suoraan tulella.
Luksusruokaa 1960-luvun Suomessa
Ruokatiedon mukaan paahtoleipä on kuulunut suomalaisten aamuhetkiin jo yli 50 vuoden ajan. Suomen ensimmäisen paahtoleivän lanseerasi Fazer vuonna 1966. Siihen aikaan ruisleipää pidettiin kunnon ruokana eikä vaaleaa leipää pidetty "oikein uskottavana". Koska leivänpaahtimia ei monellakaan vielä ollut, paahtoleipää neuvottiin paistamaan ritilän päällä hellan levyllä tai parilalla.