Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tarkista yksi asia pakastimestasi, ennen kuin laitat sinne marjoja

mansikat mansikka pakaste pakastettu mansikka
Muista nämä vinkit, kun pakastat mansikoita tai muita marjoja.Shutterstock
Julkaistu 24.06.2025 07:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pakastatko mansikoita? Pidä mielessä nämä neuvot.

Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry nostaa tiedotteessaan esiin tärkeitä seikkoja mansikoiden pakastamiseen liittyen. Tiesitkö, että pakastustapa vaikuttaa ratkaisevasti siihen, millaisina marjat saa sulatettuna käyttöön?

– Väärin pakastetut mansikat muuttuvat helposti vetisiksi ja mauttomiksi. Pakastusprosessissa nopeus ja oikea tekniikka ovat valttia, yhdistyksestä muistutetaan

Lue myös: Saako mansikkamyyjältä pyytää maistiaisia?

Ei kannata laittaa huurteiseen pakastimeen

Jos pakastimen sulatus on päässyt unohtumaan, ei välttämättä ole viisasta pakastaa mansikoita. ETKO ry:n mukaan yli 3–5 millimetrin huurre kylmäaineputkistossa heikentää laitteen tehoa, eli hidastaa mansikoiden jäätymistä ja siten heikentää pakastettujen marjojen laatua. 

Sulata pakastin, jos mahdollista.

Tarkista merkintä: Paljonko voi kerralla pakastaa?

Tiesitkö, että laitteen pakastuskyvyn voi tarkistaa? Pakastimestasi löytyy arvokilpi tai tyyppikilpi, jossa kerrotaan kuinka monta kiloa vuorokaudessa laitteessa voi pakastaa (kg/24 h). Voit pakastaa yhden vuorokauden aikana enintään pakastimen pakastuskyvyn verran. 

– Pakastuminen kestää 24 tuntia, ja tänä aikana pakastimeen ei saa lisätä uusia pakastettavia tuotteita. Pakastuskyvyn ylittävä määrä kerralla hidastaa jäätymistä ja heikentää marjojen laatua.

Mansikat tulisi sijoitella pakastimeen pakastushyllyllee tai -laatikkoon. Älä laita uusia marjoja aiemmin pakastettujen päälle.

Käynnistä pakastustoiminto ajoissa 

Pakastinta ei kannata tuotteita pakastaessa pitää samassa lämpötilassa kuin normaalisti. Pakastustoiminto tulisi kytkeä päälle jopa 6–24 tuntia ennen pakastamista marjojen määrästä riippuen. 

– Toiminto varmistaa, että pakastimessa jo olevat tuotteet säilyvät kylminä ja uudet marjat jäätyvät nopeasti.

Muista myös kytkeä pakastustoiminto pois. Pidä pakastustoiminto päällä vuorokauden ajan ja sammuta se sitten energiaa säästääksesi. Uusimmat pakastimet hoitavat poiskytkennän automaattisesti.

Lue myös: Laboratorioanalyysi paljasti oudon yllätyksen suomalaisena myydyistä mansikoista
Katso myös: Vinkit mansikoiden pakastamiseen ja mansikkaherkkuun

7:28imgKotitalouden lehtori Anu Heinaron mansikkavinkit.

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka