600 erilaista muotoa, älä syö lusikalla – tiesitkö näitä pastafaktoja?

pastamuodot
Käytäthän pastaa oikein? Kerma- ja tomaattikastikkeille sopivat erilaiset pastamuodot. Shutterstock

Tiedätkö kuinka paljon italialaiset syövät pastaa vuodessa? Nämä faktat luettuasi voit yllättää ystäväsi huikealla pastatietämykselläsi.

Pasta on yksi maailman suosituimmista raaka-aineista. Sitä tuotetaan noin 13,5 miljoona tonnia vuodessa lukuisissa eri muodoissa. Erilaisia pastamuotoja arvioidaankin olevan jopa yli 600. Eri pastamuodot on suunniteltu eri käyttötarkoituksiin, muun muassa kastikkeille, keittoihin ja pataruokiin.

Pasta on ollut suosittu raaka-aine jo vuosisatoja, sillä sen historia ulottuu monen tuhannen vuoden taakse. 

Luolamaalaukset paljastavat pastan historiaa

Pasta kuuluu maailman vanhimpien ruokalajien joukkoon. Pastaa on tehty jo aikoina, jolloin vehnä jauhettiin jauhoksi kivien välissä. Jauhon joukkoon sekoitettiin vettä ja saatu seos keitettiin kypsäksi. Pastan pitkää historiaa todistavat tutkijoiden löytämät muinaiset luolamaalaukset.

Yleisesti uskotaan, että pasta on lähtenyt leviämään maailmalle Italian pääkaupungista Roomasta. Viimeistään teollistumisen ja pastakoneiden tulon myötä 1800-luvulla pasta nousi suuren yleisön tietoisuuteen.

Italiassa syödään pastaa yli kahdeksan kertaa enemmän kuin Suomessa

Kansainvälisen pastaorganisaation mukaan Italiassa tuotetaan ja syödään pastaa eniten koko maailmassa. Italialaiset syövät pastaa noin 26 kiloa vuodessa henkeä kohden. Suurin osa tästä kulutetusta pastasta on spagettia. Italialaisten syömät pastamäärät ovat ehdottomasti korkeimmat koko maailmassa.

Seuraavina pastansyöntitilastoissa tulevat Venezuela, Turkki ja Kreikka hieman yli 10 kilon vuosimäärillään. Suomalaiset syövät pastaa vain hieman yli kolme kiloa vuodessa henkeä kohden.

Unohda lusikka ja syö kuin aito italialainen

Monesti pasta-aterialla ruokailuvälineiksi katetaan haarukka sekä lusikka. Oikeaoppisesti pastaa kuuluisi kuitenkin nauttia ainoastaan haarukalla. Tästä johtuen lusikka katetaankin monesti Italiassa vain turistipaikoissa.

Pastaa tulee poimia haarukkaan vain sen verran, että sitä on mahdollista syödä siististi. Lusikkaa et tarvitse, sillä pasta pyöritetään lautasen reunaa vasten. Unohda siis lusikka jos haluat oppia italialaisten tavoille.

Pasta on myös kuuluisa leffatähti

Pasta on ehkä myös kaikkien aikojen kuuluisinta elokuvaruokaa. Pasta näyttelee tärkeää osaa muun maussa elokuvissa Toscanan auringon alla ja Eat Pray Love. Kuuluisin spagettikohtaus kuitenkin lienee Disneyn piirretyssä Kaunotar ja Kulkuri.

Mutta tiesitkö, että pasta oli ollut olemassa jo tuhansia vuosia ennen kuin kukaan edes ajatteli tarjoilla sitä tomaattikastikkeen kanssa. Tämä johtui siitä, että tomaatteja ei kasvanut Euroopassa ennen 1500-lukua. Tomaatit levisivät Eurooppaan kun espanjalainen tutkimusmatkailija Cortez toi tomaatit Meksikosta 1500-luvulla. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja