Ulkomaalaiset asiakkaat ihmettelevät suomalaista juomasääntöä – baarimestari: ”rajoittaa juomakulttuurin kehittymistä”

Drinkki2
Suomessa drinkkien valmistamiseen saa käyttää enintään neljä senttilitraa vahvaa alkoholia. Shutterstock

Suomessa ja Euroopassa vahva-alkoholiset cocktailit, kuten gin-pohjainen negroni, ovat nyt kovassa nosteessa. Suomessa niiden tilaaminen voi olla kuitenkin hankalaa lainsäädännön vuoksi.

Vähemmän alkoholia kuin muissa maissa

Helsinkiläisen Bar Lilla e:n baarimestari Jarkko Issukka kertoo suomalaisen alkoholilainsäädännön aiheuttavan suurta ihmetystä ulkomaalaisissa asiakkaissa, jotka eivät ole vastaavista alkoholimitoista kuulleet. Suomessa alkoholin anniskelu on rajoitettu neljään senttilitraan vahvoja alkoholeja kerralla.

TIESITKÖ? Asetuksen alkoholijuomista ja väkiviinasta mukaan alkoholia saa anniskella kerrallaan vain yhden annoksen. Aterian yhteydessä voidaan kuitenkin tarjota samanaikaisesti useaa juomaa.

Väkevien alkoholijuomien perusannos on 4 senttilitraa. Juomia ei saa tarjota tuplana, sillä tällä anniskelukiellolla pyritään ehkäisemään asiakkaan nopea päihtyminen ja siitä aiheutuvat haitat.

Valvira

– Alkoholimäärän rajoittamiset ovat mennyttä päivää ja jäänne historiastamme. Nykypäivänä esimerkiksi cocktailbaarissa neljän sentin sääntö enemmänkin rajoittaa juomakulttuurin kehitystä sen sijaan, että sillä olisi kansaa suojeleva vaikutus, Issukka sanoo.

Issukan mukaan asiakkaat eivät luultavasti joisi suurempia annoksia, koska esimerkiksi 10 senttilitran alkoholiannos olisi hinnaltaan joka tapauksessa moninkertainen.

– Tällä hetkellä neljän senttilitran sääntö vain estää kehitystä tapahtumasta, koska Suomessa ei voi tarjoilla useita kansainvälisiä klassikkococktaileja niiden alkuperäisessä koossa ja muodossa ilman maksullista lupaa.

Annoskoot huomattavasti pienempiä

Issukka korostaa, että Suomessa myytävät juomat ovat usein runsaasti pienempiä kuin mitä ne ulkomailla ovat. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Dry Martini cocktail voi sisältää 10 senttilitraa alkoholia.

– Usein tällaisia juomia nautitaan vähemmän ja ihmiset eivät ole sen enempää humaltuneena kuin meillä Suomessa – jopa vähemmän.

Koko alkoholibisneksen kuluttaminen on Issukan mukaan ulkomailla tämän takia hieman erilaista ja hintansa puolesta isompien, alkuperäisten cocktailien myyminen on silti kannattavaa.

– Meillä Suomessa nautitaan siis myös maailman korkeimmasta alkoholiverotuksesta, joka aiheuttaa juomisen vähentämisen sijaan lähinnä verotulojen siirtymisen Viroon, Issukka lataa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!