Suomessa ja Euroopassa vahva-alkoholiset cocktailit, kuten gin-pohjainen negroni, ovat nyt kovassa nosteessa. Suomessa niiden tilaaminen voi olla kuitenkin hankalaa lainsäädännön vuoksi.
Vähemmän alkoholia kuin muissa maissa
Helsinkiläisen Bar Lilla e:n baarimestari Jarkko Issukka kertoo suomalaisen alkoholilainsäädännön aiheuttavan suurta ihmetystä ulkomaalaisissa asiakkaissa, jotka eivät ole vastaavista alkoholimitoista kuulleet. Suomessa alkoholin anniskelu on rajoitettu neljään senttilitraan vahvoja alkoholeja kerralla.
TIESITKÖ? Asetuksen alkoholijuomista ja väkiviinasta mukaan alkoholia saa anniskella kerrallaan vain yhden annoksen. Aterian yhteydessä voidaan kuitenkin tarjota samanaikaisesti useaa juomaa.
Väkevien alkoholijuomien perusannos on 4 senttilitraa. Juomia ei saa tarjota tuplana, sillä tällä anniskelukiellolla pyritään ehkäisemään asiakkaan nopea päihtyminen ja siitä aiheutuvat haitat.
– Alkoholimäärän rajoittamiset ovat mennyttä päivää ja jäänne historiastamme. Nykypäivänä esimerkiksi cocktailbaarissa neljän sentin sääntö enemmänkin rajoittaa juomakulttuurin kehitystä sen sijaan, että sillä olisi kansaa suojeleva vaikutus, Issukka sanoo.
