Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ulkomaalaiset asiakkaat ihmettelevät suomalaista juomasääntöä – baarimestari: ”rajoittaa juomakulttuurin kehittymistä”

Suomessa drinkkien valmistamiseen saa käyttää enintään neljä senttilitraa vahvaa alkoholia.
Suomessa drinkkien valmistamiseen saa käyttää enintään neljä senttilitraa vahvaa alkoholia.Shutterstock
Julkaistu 12.12.2015 21:40

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Suomessa ja Euroopassa vahva-alkoholiset cocktailit, kuten gin-pohjainen negroni, ovat nyt kovassa nosteessa. Suomessa niiden tilaaminen voi olla kuitenkin hankalaa lainsäädännön vuoksi.

Vähemmän alkoholia kuin muissa maissa

Helsinkiläisen Bar Lilla e:n baarimestari Jarkko Issukka kertoo suomalaisen alkoholilainsäädännön aiheuttavan suurta ihmetystä ulkomaalaisissa asiakkaissa, jotka eivät ole vastaavista alkoholimitoista kuulleet. Suomessa alkoholin anniskelu on rajoitettu neljään senttilitraan vahvoja alkoholeja kerralla.

TIESITKÖ? Asetuksen alkoholijuomista ja väkiviinasta mukaan alkoholia saa anniskella kerrallaan vain yhden annoksen. Aterian yhteydessä voidaan kuitenkin tarjota samanaikaisesti useaa juomaa.

Väkevien alkoholijuomien perusannos on 4 senttilitraa. Juomia ei saa tarjota tuplana, sillä tällä anniskelukiellolla pyritään ehkäisemään asiakkaan nopea päihtyminen ja siitä aiheutuvat haitat.

Valvira

– Alkoholimäärän rajoittamiset ovat mennyttä päivää ja jäänne historiastamme. Nykypäivänä esimerkiksi cocktailbaarissa neljän sentin sääntö enemmänkin rajoittaa juomakulttuurin kehitystä sen sijaan, että sillä olisi kansaa suojeleva vaikutus, Issukka sanoo.

Issukan mukaan asiakkaat eivät luultavasti joisi suurempia annoksia, koska esimerkiksi 10 senttilitran alkoholiannos olisi hinnaltaan joka tapauksessa moninkertainen.

– Tällä hetkellä neljän senttilitran sääntö vain estää kehitystä tapahtumasta, koska Suomessa ei voi tarjoilla useita kansainvälisiä klassikkococktaileja niiden alkuperäisessä koossa ja muodossa ilman maksullista lupaa.

Annoskoot huomattavasti pienempiä

Issukka korostaa, että Suomessa myytävät juomat ovat usein runsaasti pienempiä kuin mitä ne ulkomailla ovat. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Dry Martini cocktail voi sisältää 10 senttilitraa alkoholia.

– Usein tällaisia juomia nautitaan vähemmän ja ihmiset eivät ole sen enempää humaltuneena kuin meillä Suomessa – jopa vähemmän.

Koko alkoholibisneksen kuluttaminen on Issukan mukaan ulkomailla tämän takia hieman erilaista ja hintansa puolesta isompien, alkuperäisten cocktailien myyminen on silti kannattavaa.

– Meillä Suomessa nautitaan siis myös maailman korkeimmasta alkoholiverotuksesta, joka aiheuttaa juomisen vähentämisen sijaan lähinnä verotulojen siirtymisen Viroon, Issukka lataa.

Lisää aiheesta:

"Lähes yhtä vahvat – paitsi lain edessä": Hartwall sivalsi hallituksen lonkerolinjausta HS-etusivun mainoksessaanRaittiusjärjestö huolissaan ja pettynyt alkoholiuudistukseen – tuoko laki viinajäätelöt kauppoihin?Tiesitkö? Happy hour -termi on "kielletty" SuomessaPalkittu baarimestari ehdottaa: Alkoholimäärän lisääminen drinkkeihin poistaisi viinarallin – ei lisäisi päihtymystä Baaritiskien kohutuin juomasääntö: ”Tätä lakia ikävä kyllä rikotaan useissa paikoissa Suomessa”Sääntö-Suomen kummallisuuksia: Klassikkodrinkki Long Island Iced Tean valmistamiseen tarvitaan baareissa erikoislupa
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • 13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • Eilen17:44
    Ruoka

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä