Mainos

Raittiusjärjestö huolissaan ja pettynyt alkoholiuudistukseen – tuoko laki viinajäätelöt kauppoihin?

Alkoholilain uudistus johtaa alkoholihaittojen kasvuun, ja vaarantaa myös nuorten laskevan alkoholin käytön trendin, uskoo Raittiuden ystävät ry.

Tiedotteessaan järjestö muistuttaa erilaisten juomasekoitusten eli niin sanottujen limuviinojen kauppaan tulon tuovan houkuttelevammat alkoholituotteet paremmin nuorten saataville.

Sen lisäksi että valikoiman kasvu ja hintojen lasku houkuttelee nuoria, voi lakiuudistus heidän mukaansa tuoda tarjolle aivan uudenlaisia tuotteita, kuten alkoholijäätelön.

Poimintoja yhdistyksen tiedotteesta

"Uudistus ei myöskään tukisi paljon puhuttujen eurooppalaisten juomatapojen ja sivistyneen olutkulttuurin kehitystä, vaan lisäisi suurten panimojättien ”bulkkituotteiden” myyntiä ja alkoholin ongelmakäyttöä."

"Vaikka esitys olisi hyvä yhdelle elinkeinolle, on se karhunpalvelus kaikille muille ja kokonaisuutena tulee pikemminkin huonontamaan kuin parantamaan yhteiskunnan kilpailukykyä."

Raittiuden Ystävien puheenjohtaja dosentti Martti Vastamäki: "Tällaisen kehityksen ei voi nähdä olevan eduksi kenellekään muulle kuin rahapussiaan hierovalle kaupanalalle ja alkoholiteollisuudelle”

– Ruotsissa on alkoholijäätelöä, jossa alkoholia on viisi prosenttia tilavuudesta. Se on yksi tuote, mutta vastaavien tulo Suomeen on mahdollista, toteaa järjestön toiminnanjohtaja Marko Kailasmaa.

Tällaiset tuotteet olisivat hänen mukaansa selkeä signaali uusien asiakasryhmien tavoittelusta. Kailasmaa pitää kehityssuuntaa huolestuttavana, sillä energiajuomien tai limonadeihin sekoitetut alkoholijuomat kiinnostavat nuoria.

– Ulkomailla on nähty kaikenlaisia Hello Kitty –limuviinoja. Mitä aikaisemmin alkoholin makuun pääsee, sitä pidempään se jää, Kailasmaa toteaa.

Yksiselitteistä viinajäätelöiden tai mehujäiden laillisuus tai laittomuus lakimuutoksenkaan jälkeen ole. Esimerkiksi viranomaiset voivat ottaa valmistustavan laillisuuteen kantaa.

2:44

"Olemme huolestuneita ja pettyneitä"

Raittiuden ystävät pitävät uudistusta ongelmallisena myös laajemmin. Kymmenen vuoden aikana alkoholiveroa on kiristetty ja kokonaiskulutusta on onnistuttu vähentämään. Lain vapautuksen riskinä on kulutuksen ja sitä kautta haittojen kasvu.

– Kukaan ei päätä ryhtyä suurkuluttajaksi, vaan se ryhmä tulee kohtuukäyttäjistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laskelmien mukaan uudistus tuo 150 alkoholipohjaista kuolemantapausta lisää vuodessa, mikä tarkoittaa merkittävää kasvua.

2:02

Nelosoluen vapautuessa sen hinnan uskotaan laskevan, jolloin riskinä on kulutuksen siirtyminen nelosolueen. Se lisää kokonaiskulutusta huomattavasti. Kokonaisuutena Kailasmaa on huolissaan siitä, tehdäänkö alkoholiteollisuuden etujen vuoksi hallaa koko yhteiskunnan edulle.

Kailasmaa muistuttaa, että eurooppalaisesta juomatavasta puhumisesta huolimatta viikonloppuisin juodaan paljon suomalaisittain. Tapojen yhdistyessä pahimmillaan juodaan hieman viikolla ja paljon viikonloppuisin.

– Olemme erittäin huolestuneita kehityksestä ja pettyneitä alkoholilain kokonaisuudistuksen kehitykseen. Toivomme, että kansanedustajat tekevät esityksestä huolimatta toisensuuntaisen päätöksen, Kailasmaa tiivistää.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.