Palkittu baarimestari ehdottaa: Alkoholimäärän lisääminen drinkkeihin poistaisi viinarallin – ei lisäisi päihtymystä

Viinaa
Suomessa alkoholin hinta on korkealla tasolla muihin Euroopan maihin verrattuna. Lehtikuva

Alkoholilainsäädäntö puhuttaa suomalaisia. Lain juuret ovat kaukana historiassa, joten nykyaikana vanhat säädökset voivat monen asiantuntijan mukaan jopa jarruttaa juomakulttuurin kehitystä.

Moni on saattanut yrittää tilata baarissa juoman, mutta ei ole sitä saanut sen vuoksi, että sen tekemiseen kuluisi liian paljon alkoholia.

Suomen alkoholilainsäädäntö rajoittaa myynnin ainoastaan neljään senttilitraan väkeviä kerralla. Helsinkiläisen Bar Lilla e:n baarimestari Jarkko Issukka päivitteleekin vanhan lain mukanaan tuomia ongelmia.

– Nykyinen käytäntö mittojen sekä neljän senttilitran rajoitusten kanssa on vanhentunut ja kehitystä rajoittava.

Alkoholimäärän lisääminen ei Issukan mukaan lisäisi päihtymystä, vaan päinvastoin.

– Nykyisellä kulurakenteella ja verotuksella emme luultavasti tule koskaan myymään käytännössä 10 senttilitran alkoholiannoksia, koska se on kannattavuuden säilyttämiseksi vain yksinkertaisesti liian kallis annos kerralla, Issukka huomauttaa.

Suomi kulkee jälkijunassa

Vaikka säännöksen muuttuminen ja mittojen poistaminen voisikin Issukan mukaan aiheuttaa hetkellisen piikin myytävään alkoholimäärään, pitkällä aikavälillä juominen tuskin lisääntyisi.

TIESITKÖ? Asetuksen alkoholijuomista ja väkiviinasta mukaan alkoholia saa anniskella kerrallaan vain yhden annoksen. Aterian yhteydessä voidaan kuitenkin tarjota samanaikaisesti useaa juomaa.

Väkevien alkoholijuomien perusannos on 4 senttilitraa. Juomia ei saa tarjota tuplana. Anniskelukiellolla pyritään ehkäisemään asiakkaan nopea päihtyminen ja siitä aiheutuvat haitat.

Valvira

– Mittojen hävitessä voisimme tarjoilla juomia niin kuin ne kansainvälisesti tarjoiltaisiin. Ne myös maistuisivat samalta, miltä ne esimerkiksi Lontoossa tai New Yorkissa maistuvat.

– Tätä kautta koko maamme juomakulttuuri pääsisi kehittymään kohti kansainvälisyyttä ja samalla myös kuluttajien juomatottumukset muuttuisivat nopeammin sivistyneempään, kansainvälisempään tapaan nauttia erinomaisia cocktaileja sekä muita alkoholituotteita.

Viinan hakeminen Virosta vaikuttaa juomakulttuuriin

Monet suomalaiset matkustavat säännöllisin väliajoin Viroon hakemaan erilaisia alkoholijuomia omaan käyttöönsä, sillä paikallisia hintoja ja alkoholia koskevaa lainsäädäntöä pidetään Suomessa tiukkana. Issukka on huolissaan nykyisestä tilanteesta.

– Tällä tavalla valvotut olot ja opastus jäävät ammattilaisten ulottumattomiin, ja ongelmat pääsevät lisääntymään. Jos alkoholilainsäädäntöä vapautettaisiin ja verotusta kevennettäisiin, saisimme enemmän verotuloja, Issukka toteaa.

– Niin kauan kuin alkoholi on Euroopan kalleinta täällä Suomessa, kuluttajat hakevat viinansa Virosta, jolloin sinne siirtyvät verotulotkin, Issukka jatkaa.

Issukan mukaan rajoitukset vievät alkoholin kulutusta pois ammattilaisten käsistä ihmisten koteihin.

– Ravintoloiden kannattavuuden kautta alkoholin nauttiminen saataisiin myös valvottuun ympäristöön.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja