Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Palkittu baarimestari ehdottaa: Alkoholimäärän lisääminen drinkkeihin poistaisi viinarallin – ei lisäisi päihtymystä

Suomessa alkoholin hinta on korkealla tasolla muihin Euroopan maihin verrattuna.
Suomessa alkoholin hinta on korkealla tasolla muihin Euroopan maihin verrattuna.Lehtikuva
Julkaistu 06.12.2015 18:04

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Alkoholilainsäädäntö puhuttaa suomalaisia. Lain juuret ovat kaukana historiassa, joten nykyaikana vanhat säädökset voivat monen asiantuntijan mukaan jopa jarruttaa juomakulttuurin kehitystä.

Moni on saattanut yrittää tilata baarissa juoman, mutta ei ole sitä saanut sen vuoksi, että sen tekemiseen kuluisi liian paljon alkoholia.

Suomen alkoholilainsäädäntö rajoittaa myynnin ainoastaan neljään senttilitraan väkeviä kerralla. Helsinkiläisen Bar Lilla e:n baarimestari Jarkko Issukka päivitteleekin vanhan lain mukanaan tuomia ongelmia.

– Nykyinen käytäntö mittojen sekä neljän senttilitran rajoitusten kanssa on vanhentunut ja kehitystä rajoittava.

Alkoholimäärän lisääminen ei Issukan mukaan lisäisi päihtymystä, vaan päinvastoin.

– Nykyisellä kulurakenteella ja verotuksella emme luultavasti tule koskaan myymään käytännössä 10 senttilitran alkoholiannoksia, koska se on kannattavuuden säilyttämiseksi vain yksinkertaisesti liian kallis annos kerralla, Issukka huomauttaa.

Suomi kulkee jälkijunassa

Vaikka säännöksen muuttuminen ja mittojen poistaminen voisikin Issukan mukaan aiheuttaa hetkellisen piikin myytävään alkoholimäärään, pitkällä aikavälillä juominen tuskin lisääntyisi.

TIESITKÖ? Asetuksen alkoholijuomista ja väkiviinasta mukaan alkoholia saa anniskella kerrallaan vain yhden annoksen. Aterian yhteydessä voidaan kuitenkin tarjota samanaikaisesti useaa juomaa.

Väkevien alkoholijuomien perusannos on 4 senttilitraa. Juomia ei saa tarjota tuplana. Anniskelukiellolla pyritään ehkäisemään asiakkaan nopea päihtyminen ja siitä aiheutuvat haitat.

Valvira

– Mittojen hävitessä voisimme tarjoilla juomia niin kuin ne kansainvälisesti tarjoiltaisiin. Ne myös maistuisivat samalta, miltä ne esimerkiksi Lontoossa tai New Yorkissa maistuvat.

– Tätä kautta koko maamme juomakulttuuri pääsisi kehittymään kohti kansainvälisyyttä ja samalla myös kuluttajien juomatottumukset muuttuisivat nopeammin sivistyneempään, kansainvälisempään tapaan nauttia erinomaisia cocktaileja sekä muita alkoholituotteita.

Viinan hakeminen Virosta vaikuttaa juomakulttuuriin

Monet suomalaiset matkustavat säännöllisin väliajoin Viroon hakemaan erilaisia alkoholijuomia omaan käyttöönsä, sillä paikallisia hintoja ja alkoholia koskevaa lainsäädäntöä pidetään Suomessa tiukkana. Issukka on huolissaan nykyisestä tilanteesta.

– Tällä tavalla valvotut olot ja opastus jäävät ammattilaisten ulottumattomiin, ja ongelmat pääsevät lisääntymään. Jos alkoholilainsäädäntöä vapautettaisiin ja verotusta kevennettäisiin, saisimme enemmän verotuloja, Issukka toteaa.

– Niin kauan kuin alkoholi on Euroopan kalleinta täällä Suomessa, kuluttajat hakevat viinansa Virosta, jolloin sinne siirtyvät verotulotkin, Issukka jatkaa.

Issukan mukaan rajoitukset vievät alkoholin kulutusta pois ammattilaisten käsistä ihmisten koteihin.

– Ravintoloiden kannattavuuden kautta alkoholin nauttiminen saataisiin myös valvottuun ympäristöön.

Lisää aiheesta:

Tällainen riski alkoholin kotiinkuljetuksessa piilee Alkolle"Lähes yhtä vahvat – paitsi lain edessä": Hartwall sivalsi hallituksen lonkerolinjausta HS-etusivun mainoksessaanRaittiusjärjestö huolissaan ja pettynyt alkoholiuudistukseen – tuoko laki viinajäätelöt kauppoihin?Tiesitkö? Happy hour -termi on "kielletty" SuomessaUlkomaalaiset asiakkaat ihmettelevät suomalaista juomasääntöä – baarimestari: ”rajoittaa juomakulttuurin kehittymistä” Sääntö-Suomen kummallisuuksia: Klassikkodrinkki Long Island Iced Tean valmistamiseen tarvitaan baareissa erikoislupa
JuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • Eilen12:32
    Alko

    Alko kokeili K18-energiajuomien myyntiä – näin siinä kävi

  • Eilen07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • 13.9.09:44
    Ruokakauppa

    Energiajuomia myydään pikkulapsillekin – Normalin maajohtaja: "Suositus ei ole myyntikielto"

  • 9.9.09:55
    Viinit

    Samppanja olikin halpaa viiniä hiilihapotettuna – viinintekijä narahti miljoonahuijauksesta

  • 8.9.09:49
    Alkoholi

    Alkoholin vaikuttajamarkkinointia ei ollakaan kieltämässä