Baaritiskien kohutuin juomasääntö: ”Tätä lakia ikävä kyllä rikotaan useissa paikoissa Suomessa”

shotit
Baaritiskiltä ei periaatteessa saa tilata kerrallaan kuin yhden juoman. Shutterstock

Suomen alkoholilainsäädännön mukaan alkoholia saa anniskella yhdelle henkilöllä vain yhden annoksen kerrallaan. Poikkeuksena on ruokailun yhteydessä tapahtuva juomien nauttiminen.

Asetuksella alkoholijuomista ja väkiviinasta rajaa anniskelun vain yhteen annokseen eli perusannokseen. Alkoholijuomien myyminen tuplana on kielletty. Tämä ei kuitenkaan käytännössä kaikissa paikoissa toteudu.

Baarimestari: Henkilökohtainen loukkaus asiakasta kohtaan

Baarimestari Jarkko Issukan mukaan yhden juoman anniskelusääntö ei käytännössä toteudu. Baareissa saatetaan tarjoilla esimerkiksi oluen kanssa samaan aikaan shotti.

– Vaikka lainsäädäntö kieltää alkoholin anniskelun tupla-annoksina, tätä lakia ikävä kyllä rikotaan useissa paikoissa Suomessa.

TIESITKÖ? Alkoholijuomien anniskelu ns. tuplina, tarkoittaen useamman annoksen samanaikaista anniskelua yhdelle asiakkaalle, on kielletty. Tuplien anniskelusta on kysymys myös silloin, kun asiakkaalle samanaikaisesti anniskellaan alkoholijuomaa kahdessa eri lasissa eli kaksi perusannosta.

Tuplien anniskelukiellolla pyritään ehkäisemään asiakkaan nopea päihtyminen ja siitä aiheutuvat haitat. Henkilökunnalla on edellytykset seurata asiakkaan humalatilan kehitystä, kun alkoholijuomat anniskellaan asetuksessa vahvistettujen määrien mukaisesti.

Valvira

Laki voi hämmentää

Asetus voi saada aikaan negatiivisiakin reaktioita asiakkaissa.

– Useimmissa tapauksissa, jos kieltäydyt tarjoilemasta alkoholia asiakkaalle kaksi annosta kerralla, hän voi olla yllättynyt ja lopulta kokee olevansa loukattu kyseisen lainsäädännön vuoksi. Olen urani aikana kuullut satoja kertoja asiakkaan pohtineen, kuinka järjetön kyseinen sääntö on, Issukka kertoo.

Issukan mielestä alkoholilakia kannattaisikin miettiä uudelleen.

– Tässä laissa korostuu kansalaisten holhous sen sijaan, että huomio keskittyisi kansainvälisten, sivistyneiden juomatottumusten edistämiseen tai ihmisten valistamiseen.

Alkoholilain mukaan tuplien anniskelukiellolla pyritään ehkäisemään asiakkaan nopea päihtyminen ja siitä aiheutuvat haitat

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja