Tutkimus vahvistaa: Kahvilla uskomaton vaikutus – suojaa maksaa alkoholilta

Mahtavia uutisia kahvinjuojille: Tuoreen tutkimuksen mukaan kahvinjuonti voi tehdä hyvää myös maksan terveydelle.

Tuore jättitutkimus vahvistaa aiempia uskomuksia, joiden mukaan kahvinjuonnista voi olla hyötytä maksan terveydelle. Tutkijoiden mukaan kahvi, ja jopa juoman kofeiiniton versio, voi suojella maksaa esimerkiksi alkoholin haitallisilta vaikutuksilta.

Tutkijat selvittivät yli 27 700 ihmisen kahvinjuonti- ja elämäntapatottumuksia vuosien 1999–2010 aikana kerätyistä terveystiedoista. Tutkijat selvittivät myös maksan toimintaan liittyvien neljän entsyymin tasoja tutkittavien verenkuvista. Tutkimustulokset julkaistiin terveydenalan Hepatology-julkaisussa.

Mikä on kahvin "taika-ainesosa"?

Yli 14 000 tutkituista henkilöistä ilmoittivat juovansa kahvia. Tutkijat ottivat myös huomioon ihmisten iän, sukupuolen, rodun, koulutuksen, alkoholi- ja tupakkatottumukset sekä muut ratkaisevat tekijät. Lopulta selvisi, että kahvia kolme kupillista päivässä juovilla ihmisillä on noin 25 prosenttia pienempi riski maksan toimintahäiriöihin kuin niillä, jotka eivät juo laisinkaan kahvia. Sama tulos pätee myös kofeiinitonta kahvia juoviin ihmisiin.

Tutkijoiden mukaan kahvin maksanterveyttä edistävä ainesosa ei ole yksiselitteinen:

– Kahvissa on yli 1000 yhdistettä. On muutama vaihtoehto, mikä niistä voi olla terveyttä edistävä, mutta emme voi sanoa sitä tarkkaan, kansallisen syöpäinstituutin tutkija Qian Xiao kommentoi.

Xiao ei ota kantaa siihen, kannattaako ihmisten aloittaa kahvinjuonti tutkimustulosten pohjalta.

– Tutkimus kuitenkin vahvistaa sitä uskomusta, että kahvinjuonti ei todellakaan ole haitaksi maksan toiminnalle.

Suomalaistutkijat samoilla linjoilla

Samoihin tutkimustuloksiin ovat päätyneet aiemmin myös suomalaistutkijat. Seinäjoen keskussairaalan, Tampereen yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL:n vuonna 2013 tekemä tutkimus osoittaa, että kahvinjuonti voi suojata runsaasti alkoholia käyttäviä ihmisiä maksasairauksilta.

– Monissa kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu aiemmin samansuuntaisia tuloksia. Tässä suomalaistutkimuksessa merkittävää oli se, että pystyimme todella tarkasti dokumentoimaan ihmisten kahvin- ja alkoholinkulutusta ja näin jakamaan ihmisiä ryhmiin kulutuksen perusteella, tutkimuksessa mukana ollut Tampereen yliopiston professori ja ylilääkäriOlli Niemelä kertoi tuolloin Makuja-sivustolle.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja