Oho! Nyt 25 kuppia kahvia päivässä onkin ihan ok määrä – "ei vaikuta sydämen terveyteen"

kahvi aamukahvi kuppi
Kahvi ja sen vaikutukset terveyteen puhuttavat jälleen. Shutterstock

Tutkijat eivät näytä pääsevän yhteisymmärrykseen siitä, kuinka paljon kahvia on terveyden kannalta turvallista juoda päivässä. Uudesta kahvitutkimuksesta kertoo brittilehti Guardian.

Kerroimme toukokuussa tuoreesta, Etelä-Australian yliopiston tutkimuksesta, jonka tulosten perusteella professori Elina Hyppönen suositteli viittä kahvikupillista maksimimääräksi päivässä. Tutkimuksen mukaan kahvin liiallinen käyttö voi aiheuttaa terveydellisiä haittoja ja oireita, kuten ahdistuneisuutta, tärinää ja pahoinvontia. Tutkimustulokset julkaisi American Journal of Clinical Nutrition. 

Nyt lontoolaisen Queen Mary -yliopiston tutkijat ovat kuitenkin päätyneet tutkimustulokseen, jonka perusteella 25 kuppia päivässä on ihan ok määrä kahvia. Tutkijat eivät havainneet yli 8400 ihmisen otannalla eroja verisuonien ja sydämen terveydessä, joivat he sitten alle kupillisen tai maksimissaan jopa 25 kupillista päivässä. Tutkimusta oli mukana rahoittamassa Iso-Britannian sydänyhdistys ja sen tulokset esiteltiin sydän- ja verisuonikonferenssissa Manchesterissa.

Verrattain pieni koeryhmä

Tutkimuksessa jaettiin ihmiset kolmeen ryhmään: alle 1 kupillista kahvia päivässä juoviin, 1–3 kupillista päivässä juoviin ja yli 3 kupillista päivässä juoviin. Viimeisimpään ryhmään kuului ihmisiä, joiden päivittäinen kahvinkäyttö ylsi jopa 25 kupilliseen. Kahvin himokäyttäjilläkään ei havaittu muutoksia verisuonten jäykistymisessä. Kaikki tutkimukseen osallistuneet kävivät sydämen magneettikuvissa ja sydänfilmissä. Lisäksi tutkimuksessa otettiin huomioon koehenkilöiden ikä, paino ja muun muassa mahdollinen tupakointi.

– Vaikka emme voi osoittaa syy-yhteyttä, tutkimuksemme osoittaa, että kahvi ei ole niin huono verisuonille kuin aiemmat tutkimukset viittaavat, tohtori Kenneth Fung Queen Maryn yliopistosta toteaa. 

Onkin syytä huomioida, että tutkimuksessa oli mukana vain 8400 ihmisen koeryhmä, kun taas aiemmassa Etelä-Australian yliopiston tutkimuksessa käytettiin jopa 347 077 aikuisen terveystietoja Iso-Britanniasta.

Lähde: Guardian

Omistatko Moccamaster-kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt: 

0:43

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja