Tuottaako ravintolan ruokalista päänvaivaa? Tiede paljastaa, mitä aivoissasi tapahtuu valinnan hetkellä

ruokalista, nainen, ravintola, menu
Shutterstock

Yhdysvaltalaisyliopisto on selvittänyt, mitä ihmisen aivoissa tapahtuu, kun eteen tulee valintatilanne. Tutkimuksen mukaan valinta saattaisi olla helpointa tehdä silloin, jos vaihtoehtoja on 12. Tämä ei kuitenkaan ole kiveen hakattu luku, sillä useimmille päätös on helpointa, jos vaihtoehtoja 8–15. 

Yllä olevalla videolla lapset kertovat, mitä mieltä he ovat ravintolaruoasta.

Istut ravintolassa, edessäsi ruokalista ja toisella puolen pöytää kärsimättömästi odottava seuralainen. Aika kuluu, etkä millään osaa päättää, mitä ruokalistalta valitsisit. Kuulostaako tutulta? Tiede on nyt selittänyt, mitä ihmettä aivoissa tapahtuu, kun et vain pysty valitsemaan ateriaa.

California Institute of Technology -yliopisto on selvittänyt, mitä aivoissa oikein tapahtuu, kun eteemme tulee valintatilanne. Tutkimuksessa on saatettu löytää ihanteellinen vaihtoehtojen määrä, jolloin valintatilanteesta ei tule liian kinkkinen.

12 vaihtoehtoa pisti liikettä aivoihin

Nature Human Behaviour -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa vapaaehtoiset katsoivat kuvia maisemista, minkä jälkeen heitä pyydettiin valitsemaan yksi printattavaksi tavaran kylkeen. Yhtenä vaihtoehtona oli muun muassa kahvikuppi.

Sen jälkeen osallistujille annettiin kuvakokoelmat, joissa oli kuusi, 12 tai 24 kuvaa. Sillä välin, kun he miettivät, minkä kuvan kustakin kuvasarjasta valitsisivat, heidän aivojensa toimintaa tallennettiin FMRI-magneettikuvauslaitteella.

Eniten näytti tapahtuvan tietyllä aivojen alueella nimeltä anterior cingulate cortex (ACC). Tuolla aivojen alueella ihminen punnitsee mahdolliset haitat ja hyödyt, joita tietystä päätöksestä seuraa. Kuhina kävi myös aivojuoviossa, joka on se aivojen osa, jonka avulla ihminen punnitsee mielessään asioiden arvon.

Vaikka valintaparadoksiteoria ehdottaakin, että valitseminen oli helpointa kuudesta kuvasta, nämä tutkijat kuitenkin saivat selville, että aktiivisuus näillä kahdella aivojen alueella oli suurimmillaan, kun ihmisen piti tehdä valinta 12 kuvan sarjasta.

Tutkimuksen valossa näyttäisikin siltä, että 12 olisi optimaalinen vaihtoehtojen määrä tällaisiin päätöksiin. Jos siis olet ravintolassa ja eteesi lyödään ruokalista, valinta saattaa olla helpointa tehdä, mikäli aterioita on tarjolla 12. Kuuden ruokalajin lista saattaa jättää tunteen, että valinnanvaraa ei olisi riittävästi.

12 ei päde kaikille

Tutkijat huomauttavat kuitenkin, että 12 ei välttämättä ole avain helppoon valintaan. Tutkijoiden mukaan useimmille ihmisille päätös on helpointa tehdä silloin, jos vaihtoehtojen lukumäärä on jotain kahdeksan ja viidentoista välillä. Mikäli siis olet taipuvainen jahkailuun, saatat kuitenkin haluta syömään paikkaan, jossa menu on varsin vaatimaton eikä kuuden sivun selattava nivaska.

Aina voit tietysti antaa muiden tehdä valinnan puolestasi. Näin voit kätevästi syyttää heitä, mikäli ateria ei olekaan maittava.

Lähde: Metro.co.uk

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat