Tutkijat väittävät: Kummitustaloilla sama vaikutus aivoihin kuin juoksulenkillä

Jotkut eivät voi sietää kauhuelokuvia tai kummitustaloja, kun taas jotkut altistavat itsensä täysin vapaaehtoisesti sille, että joku pelottelee heitä. Tutkijat selvittivät, mitä kauhua rakastavien ihmisten aivoissa oikein tapahtuu.

VIDEO: Halloween-fani Marian kauhuteemainen koti nostaa niskavillat pystyyn.

Emotion-julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa huomattiin, että vapaaehtoisen pelottavan kokemuksen jälkeen ihmiset olivat paremmalla päällä ja heidän aivotoimintansa oli vähentynyt.

Paremmalla päällä kummitustalon jälkeen

Tutkimus toteutettiin Pittsburghissa sijaitsevassa kummitustalossa, jonka omistajien kanssa kokemus suunniteltiin niin, että se sisältäisi mahdollisimman paljon pelkoa.

Tutkijat rekrytoivat testiin ihmisiä, jotka olivat jo ostaneet lipun kummitustaloon – eli ihmisiä, jotka olivat vapaaehtoisesti päättäneet altistaa itsensä pelottaville kokemuksille.

Tutkitut 216 ihmistä täyttivät ennen ja jälkeen kummitustalo-kokemuksen kyselyn tuntemuksistaan. Sadalla tutkituista oli tämän lisäksi kiinni sensorit, jotka mittasivat aivotoimintaa.

Noin puolet tutkimukseen osallistuneista sanoi olevansa paremmalla päällä kummitustalossa vierailun jälkeen, 33 prosenttia sanoi, ettei huomannut selkeää muutosta ja 17 prosenttia totesi olevansa huonommalla päällä.

”Endorfiinihumala”

Suurin osa ihmisistä kertoi kuitenkin tuntevansa itsensä onnelliseksi, vaikka pieni osa raportoi olevansa väsyneempiä ja levottomampia kuin ennen kummitustaloon menemistä.

– Uskomme, että se on hyvin samantapaista – ainakin fysiologisella ja neurologisella tasolla, kuin juoksijoiden kokema ”endorfiinihumala”, kertoo tutkimukseen osallistunut pelkotutkija Margee Kerr.

Kun olet päässyt pois sellaisesta pelottavasta tilanteesta, josta periaatteessa tiesit alun alkaenkin, että oikeaa vaaraa ei ole, hyvän olon endorfiinit valtaavat kehosi.

– Suuri osa kehon toiminnoista on ennakointia ja vasta lopussa seuraa nautinto, Kerr selittää.

Pelkääminen häiritsee ajattelemista

Koehenkilöt, joiden aivotoimintaa mitattiin ennen ja jälkeen kummitustalovisiitin, yllättivät tutkijat. Henkilöillä oli nimittäin vähemmän aivotoimintaa kummitustalosta poistumisen jälkeen, kuin ennen sinne menoa.

– Tämä viittaa siihen, että pelkääminen häiritsee ajattelemista, Kerr kertoo.

Pienentynyt aivotoiminta saattaa selittyä sillä, että ihmiset käsittelivät informaatiota tehokkaammin tai sillä, että koehenkilöt olivat ikään kuin meditatiivisessa tilassa.

Kerrin mukaan on myös täysin hyväksyttävää, jos ei pidä pelottavia tilanteita hauskana.

– En halua, että ihmiset ajattelevat, että ”minun täytyy tehdä tämä, koska sitten minulle tulee hyvä olo”. Se, että haluaa tehdä sen, on oleellisessa osassa, Kerr vakuuttaa.

Lähde: TIME 

Lue myös:

    Uusimmat