Kiinteät kulut jopa 90 000 euroa kolmessa kuukaudessa, tukea irtosi alle 10 000 euroa – ravintoloitsija lyö tiskiin karut faktat: "Tämä on musertavaa"

7:19 Ravintolasulku alkaa, mutta kokit jakavat annoksia

Sommelier ja ravintoloitsija Samuil Angelov kertoi tiistaina MTV:n Uutisaamussa, miten ravintoloiden kolmen viikon sulku iskee alalle.

Suomen palkituin sommelier ja useassa helsinkiläisravintolassa osakkaana oleva Samuil Angelov vieraili tiistaina MTV:n Uutisaamussa kertomassa alan tunnelmista vaikeassa tilanteessa. Angelov pyörittää Helsingissä yhdessä yhtiökumppaneidensa Henri Alénin ja Timo Linnamäen kanssa muun muassa tunnettuja ravintoloita, Murua ja Pastista.

Kolmen viikon sulku tulee vaikuttamaan Angelovin mukaan ravintolatoimintaan vahvasti.

– Vaikka me tulemme tekemään jonkinlaista ulosmyyntiä, niin se on vain rimpuilua tässä tilanteessa. Ruoka on yksi osa ravintolaa. Ravintola jakautuu myös palveluun, yhdessäoloon ja nauttimiseen. Nyt ei päästä palvelemaan...tarjoilijat, sommelierit ja muut. Tämä on musertavaa itselleni, ehkä eniten sen oman henkilökunnan ja sen porukan takia. Se on tosi, tosi raskasta, Angelov kuvaili tuntemuksiaan Uutisaamussa.

Ravintola-ala on ollut jo vuoden ja tulee edelleen olemaan lujilla. Angelovin mukaan sulut ja rajoitukset näkyvä väistämättä hyvänkin ravintolan kassassa. Vaikka ravintola olisi menestynyt, jää Angelovin mukaan viivan alle yleensä muutenkin vain 5-7 prosenttia kulujen jälkeen.

– Viime keväänä oli ja nyt on sulku, viime syksystä tähän asti on menty 75 prosentin kapasiteetilla. Kyllä sen ymmärtää, että jos ottaa 25 prosenttia yläriviltä pois ja hyvässäkin toiminnassa alariville jää 5–7 prosenttia, niin matikka on aika haastavaa. Tarkoittaa sitä, että kassaa ei pysty palautumaan sieltä.

Viime kevään tuet eivät kattaneet ravintoloiden kiinteitä kuluja

Angelovin mukaan osa laittoi alalla lapun luukulle jo ensimmäisen aallon aikana ja ilmiö vain lisääntyi toisen aallon aikana – ja loppua ei näy. Ravintolat ovat saaneet aiemmin esimerkiksi työllistämistukea, joka on hieman auttanut, mutta ei pelasta tilannetta täysin. Angelov kertoo, että ravintolan kiinteät kustannukset voivat olla kuussa 25 000–30 000 euroa, kun taas työllistämistukea irtosi esimerksi ravintola Pastiksen osalta alle 10 000 euroa kolmelta kuukaudelta, siis noin 3 333 euroa kuukaudelta.

– Meillä on kuusi ravintolaa, katsotaan montako on vuoden loppuun mennessä. Saattaa olla, että joudutaan sieltä karsimaan. Tällä hetkellä olemme jo joutuneet luopumaan 20 prosentista henkilökunnasta ja nyt 90 prosenttia on täysin lomautettuina.

Angelov on samaa mieltä siitä, että nyt on koronatilanteen vuoksi tärkeä karsia ihmiskontakteja. Pelkkä ravintoloiden sulkeminen ei kuitenkaan hänen mielestään riitä.

– Ollaan mukana kaikki talkoissa ja yritetään saada homma taltutettua niin, ettei yhtäkään ylimääräistä ihmistä enää kuole.

Haastavasta tilanteesta huolimatta alalla riittää silti halua tehdä jotain hyvää. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin Henri Alénin tempauksesta, jonka tavoitteena on jakaa 1000 ilmaista ruoka-annosta vähäosaisille.

Samuil Angelov kertoo videolla tarkemmin, miten 1000 ilmaisen annoksen hyväntekeväisyystempaus toteutetaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja