Sommelier ja ravintoloitsija Samuil Angelov kertoi tiistaina MTV:n Uutisaamussa, miten ravintoloiden kolmen viikon sulku iskee alalle.
Suomen palkituin sommelier ja useassa helsinkiläisravintolassa osakkaana oleva Samuil Angelov vieraili tiistaina MTV:n Uutisaamussa kertomassa alan tunnelmista vaikeassa tilanteessa. Angelov pyörittää Helsingissä yhdessä yhtiökumppaneidensa Henri Alénin ja Timo Linnamäen kanssa muun muassa tunnettuja ravintoloita, Murua ja Pastista.
Kolmen viikon sulku tulee vaikuttamaan Angelovin mukaan ravintolatoimintaan vahvasti.
– Vaikka me tulemme tekemään jonkinlaista ulosmyyntiä, niin se on vain rimpuilua tässä tilanteessa. Ruoka on yksi osa ravintolaa. Ravintola jakautuu myös palveluun, yhdessäoloon ja nauttimiseen. Nyt ei päästä palvelemaan...tarjoilijat, sommelierit ja muut. Tämä on musertavaa itselleni, ehkä eniten sen oman henkilökunnan ja sen porukan takia. Se on tosi, tosi raskasta, Angelov kuvaili tuntemuksiaan Uutisaamussa.
Ravintola-ala on ollut jo vuoden ja tulee edelleen olemaan lujilla. Angelovin mukaan sulut ja rajoitukset näkyvä väistämättä hyvänkin ravintolan kassassa. Vaikka ravintola olisi menestynyt, jää Angelovin mukaan viivan alle yleensä muutenkin vain 5-7 prosenttia kulujen jälkeen.
– Viime keväänä oli ja nyt on sulku, viime syksystä tähän asti on menty 75 prosentin kapasiteetilla. Kyllä sen ymmärtää, että jos ottaa 25 prosenttia yläriviltä pois ja hyvässäkin toiminnassa alariville jää 5–7 prosenttia, niin matikka on aika haastavaa. Tarkoittaa sitä, että kassaa ei pysty palautumaan sieltä.