Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kiinteät kulut jopa 90 000 euroa kolmessa kuukaudessa, tukea irtosi alle 10 000 euroa – ravintoloitsija lyö tiskiin karut faktat: "Tämä on musertavaa"

7:19Ravintolasulku alkaa, mutta kokit jakavat annoksia
Julkaistu 09.03.2021 16:55

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Sommelier ja ravintoloitsija Samuil Angelov kertoi tiistaina MTV:n Uutisaamussa, miten ravintoloiden kolmen viikon sulku iskee alalle.

Suomen palkituin sommelier ja useassa helsinkiläisravintolassa osakkaana oleva Samuil Angelov vieraili tiistaina MTV:n Uutisaamussa kertomassa alan tunnelmista vaikeassa tilanteessa. Angelov pyörittää Helsingissä yhdessä yhtiökumppaneidensa Henri Alénin ja Timo Linnamäen kanssa muun muassa tunnettuja ravintoloita, Murua ja Pastista.

Kolmen viikon sulku tulee vaikuttamaan Angelovin mukaan ravintolatoimintaan vahvasti.

– Vaikka me tulemme tekemään jonkinlaista ulosmyyntiä, niin se on vain rimpuilua tässä tilanteessa. Ruoka on yksi osa ravintolaa. Ravintola jakautuu myös palveluun, yhdessäoloon ja nauttimiseen. Nyt ei päästä palvelemaan...tarjoilijat, sommelierit ja muut. Tämä on musertavaa itselleni, ehkä eniten sen oman henkilökunnan ja sen porukan takia. Se on tosi, tosi raskasta, Angelov kuvaili tuntemuksiaan Uutisaamussa.

Ravintola-ala on ollut jo vuoden ja tulee edelleen olemaan lujilla. Angelovin mukaan sulut ja rajoitukset näkyvä väistämättä hyvänkin ravintolan kassassa. Vaikka ravintola olisi menestynyt, jää Angelovin mukaan viivan alle yleensä muutenkin vain 5-7 prosenttia kulujen jälkeen.

– Viime keväänä oli ja nyt on sulku, viime syksystä tähän asti on menty 75 prosentin kapasiteetilla. Kyllä sen ymmärtää, että jos ottaa 25 prosenttia yläriviltä pois ja hyvässäkin toiminnassa alariville jää 5–7 prosenttia, niin matikka on aika haastavaa. Tarkoittaa sitä, että kassaa ei pysty palautumaan sieltä.

Viime kevään tuet eivät kattaneet ravintoloiden kiinteitä kuluja

Angelovin mukaan osa laittoi alalla lapun luukulle jo ensimmäisen aallon aikana ja ilmiö vain lisääntyi toisen aallon aikana – ja loppua ei näy. Ravintolat ovat saaneet aiemmin esimerkiksi työllistämistukea, joka on hieman auttanut, mutta ei pelasta tilannetta täysin. Angelov kertoo, että ravintolan kiinteät kustannukset voivat olla kuussa 25 000–30 000 euroa, kun taas työllistämistukea irtosi esimerksi ravintola Pastiksen osalta alle 10 000 euroa kolmelta kuukaudelta, siis noin 3 333 euroa kuukaudelta.

– Meillä on kuusi ravintolaa, katsotaan montako on vuoden loppuun mennessä. Saattaa olla, että joudutaan sieltä karsimaan. Tällä hetkellä olemme jo joutuneet luopumaan 20 prosentista henkilökunnasta ja nyt 90 prosenttia on täysin lomautettuina.

Angelov on samaa mieltä siitä, että nyt on koronatilanteen vuoksi tärkeä karsia ihmiskontakteja. Pelkkä ravintoloiden sulkeminen ei kuitenkaan hänen mielestään riitä.

– Ollaan mukana kaikki talkoissa ja yritetään saada homma taltutettua niin, ettei yhtäkään ylimääräistä ihmistä enää kuole.

Haastavasta tilanteesta huolimatta alalla riittää silti halua tehdä jotain hyvää. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin Henri Alénin tempauksesta, jonka tavoitteena on jakaa 1000 ilmaista ruoka-annosta vähäosaisille.

Samuil Angelov kertoo videolla tarkemmin, miten 1000 ilmaisen annoksen hyväntekeväisyystempaus toteutetaan.

Lue myös: Henri Alén ei jaksa enää ravintoloiden "vemputusta" – toteuttaa melkoisen tempauksen: "Herrojen herkkua niille, jotka eivät sitä normaalisti saa"

Lue myös: Ravintola-ala kypsynyt rajoituksiin: parempi pitää kapakat kiinni kuin elää jatkuvien rajoitusten kanssa

Lisää aiheesta:

Ala, jolta saa nyt töitä yhdellä puhelinsoitolla – Sasu etsi ravintolaansa työntekijää 9 kuukautta: "Tämä kertoo, missä tällä hetkellä mennään"Ravintolapäällikkönä lähes puolet tuloistaan menettänyt Joni jyrähtää hallituksen hitaasta ja epäselvästä päätöksenteosta – "Härmäläisesti ja takaperoisesti ollaan liikkeellä"Ravintolat sulkeutuvat, mutta Akseli Herlevi meinaa silti tehdä 30 000 burgerin myyntiennätyksen: "Aiomme pistää koronaperkeleelle hanttiin"Henri Alén ei jaksa enää ravintoloiden "vemputusta" – toteuttaa melkoisen tempauksen: "Herrojen herkkua niille, jotka eivät sitä normaalisti saa"Suomalaisravintolat ovat pulassa, mutta sinäkin voit auttaa – lue tämä, jos haluat käydä ravintoloissa jatkossakin: "Alkuviikko on katastrofi" Ravintolat kiinni, silti jopa 60 000 euron juoksevat kulut kuukaudessa – Henri Alén heittää ilmoille yhden ratkaisun: "Auttaisi ihan älyttömästi"
RavintolatRuokaUutisaamuMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 2.11.10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • 1.11.17:43
    Ruoka

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • 30.10.13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja

  • 30.10.11:26
    Ruoka

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin