Ravintola-alan kuumin sesonki alkaa, mutta tammikuu huolestuttaa: "Mitä tapahtuu, kun ihmiset ovat käyttäneet rahat jouluna?"

Pikkujoulusesonki on alkamassa ja nyt niitä juhlitaan koronatauon jälkeen, taloustilanteen kurjistumisesta huolimatta. MaRa ry:n toimitusjohtaja on kuitenkin huolissaan joulun jälkeisestä ajasta.

Onko pikkujouluja peruttu, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi?

– Eipä juurikaan. Pikkujoulukausi näyttää hyvältä. Jopa pientä kasvua on tulossa vuoteen 2019 verrattuna.

– Monet kaveriporukat ovat jättäneet pari vuotta pikkujoulut pitämättä. Monilla yrityksillä ja julkisella sektorilla pikkujoulut peruttiin 2020 ja 2021. Nyt halutaan taloustilanteen kurjistumisesta huolimatta pitää pikkujouluja. Olemme hyvin luottavaisin mielin.

Kuinka tärkeä sesonki on?

– Pikkujoulukausi on tärkein yksittäinen sesonki. Se on kuitenkin kuukauden kestävä sesonki, jossa käytetään rahaa.

Miten ostovoiman heikkeneminen näkyy palveluiden käytössä?

– Tällä hetkellä näyttää vielä hyvältä. Ihmisillä on säästöjä ja on patoutunutta kysyntää. Mitä tapahtuu sitten, kun ihmiset ovat käyttäneet rahat jouluna ja alkaa tammikuu, joka muutoinkin on aika ankea alalle? Jollain tavalla se tulee vaikuttamaan.

– Emme ole koskaan pystyneet menemään taloussuhdanteita vastaan. Kun bkt kehittyy heikosti, niin se vaikuttaa suoraan meidän alan palveluiden kysyntään.

Nyt otetaan ilo irti, mutta tuleeko jossain vaiheessa seinä vastaan?

– Kyllä se näin on. Kustannusten nousu on niin raju. Varsinkin pääkaupunkiseudulla, missä ravintolapalveluita ja nimenomaan illallisravintolapalveluita kriisin aikana pitivät käynnissä nuoret aikuiset. Heillä on hyvin paljon asuntolainoja.

– He eivät ole tottuneet maksamaan asuntolainoistaan korkoja. Kun tulee 3–4 prosentin korkotaso asuntolainoihin, niin se tarkoittaa väistämättä rahankäytön pienenemistä. Se on pois kulutuksesta.

Onko työvoimapula helpottanut?

– Ei ole helpottanut yhtään, eikä tule helpottamaan. Pitkään kestäneet tiukat rajoitukset johtivat siihen, että yli 10 000 henkilöä siirtyi ravintola-alalta muille toimialoille. Jonkin verran olemme onnistuneet houkuttelemaan takaisin.

Onko vaaraa, että ensi talvena tulee vielä koronarajoituksia?

– Meidän ala ei niitä kestä enää. Jos ei uusia todella vakavia variantteja tule, niin on nähty selvästi, että rajoitukset eivät tuo sellaista tulosta kuin tarvittaisiin suhteessa siihen, millaisia vahinkoja niistä aiheutuu.

Mikä on tärkeintä pikkujoulun tanssilattialle lähtevän keski-ikäisen muistaa? Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tanssinopettaja Anssi Heikkilä antaa parhaat vinkkinsä 4:39
Mikä on tärkeintä pikkujoulun tanssilattialle lähtevän keski-ikäisen muistaa? Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tanssinopettaja Anssi Heikkilä antaa parhaat vinkkinsä

Lue myös:

    Uusimmat