Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Kaikki on persaukisia ja maa menee ihan päin helvettiä" – Henri Alén kertoo ravintoloiden kimurantista tilanteesta

10:19Ravintola-alan näkymät - onko kansalla varaa syödä ulkona?KATSO VIDEO: Henri Alén tyrmäsi Huomenta Suomen haastattelussa yleisen harhaluulon ravintoloiden tuotoista ja kertoi alan yleisestä tilanteesta.
Julkaistu 31.08.2023 10:26

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten ravintoloilla pyyhkii nyt Suomessa? Asiasta keskusteltiin torstaina Huomenta Suomessa.

Monen suomalaisen budjetti on nyt tiukilla, kun eläminen kauttaaltaan on kallistunut. Rahaa ei välttämättä jää enää samaan tapaan käteen kuin ennen, joten tietyistä asioista niin arjessa kuin juhlassa on tingittävä. 

Miten taloustilanne sitten heijastuu tällä hetkellä ravintoloiden toimintaan? Koronapandemiasta kärsinyt ala on toden totta kokenut kovia, mutta tilastojen valossa tämä vuosi näyttää toistaiseksi ihan hyvältä. Matkailu- ja ravintolapalvelualan etujärjestön MaRan toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan loppuvuosikin näyttää järjestön kyselyiden perusteella hyvältä, vaikka toki alueellisia- ja ravintolakohtaisia eroja on nähtävissä.  

– Mitään merkittävää heikkenemistä ei näyttäisi olevan luvassa. Toki ravintoloita rassaa erittäin kova kustannuspaine ja samoin se, että etätyö on syönyt varsinkin lounaspuolta. Ei kovin huonolta näytä, joten en yhdy siihen näkemykseen, että ravintoloilla menisi erittäin huonosti. 

Ruokaravintoloissa tilanne on Lapin mukaan melko tasainen, mutta heikommin saattaa mennä juomaravintoloilla.

Lue myös: Pystyisitkö samaan? Tällaista on oikeasti tarjoilijan työ – Joonas kertoo, mikä on tärkein taito

Ravintoloiden on nyt vaikeampi tehdä tulosta: "Kaikki on persaukisia ja maa menee päin helvettiä" 

Ravintoloitsija ja kokki Henri Alénin mukaan huonot talousajat näkyvät ilman muuta ravintoloiden toiminnassa. Alén sanoo hallinnoinnin olevan nyt hankalampaa.

– Jos miettii, että yleensä ottaen ruokaravintolat jättävät noin 4–5 prosenttia viivan alle tulosta, niin raaka-ainehinnat on keskimäärin noussut 17 prosenttia, palkat nousivat kesäkuussa 4 prosenttia ja kiinteät kulut viime talvena. Kun yrität tehdä tulosta, niin se muuttuu kimurantiksi. 

Kustannusten nousuja ei kuitenkaan ole siirretty suoraan esimerkiksi ravintola-annosten hintoihin. Alénin mukaan hintoja on nostettu todella maltillisesti.

– On inflaatio ja ostovoima heikkenee. Luet aamun Hesarin: ookoo, kaikki on persaukisia ja maa menee ihan päin helvettiä, niin enpä nosta hintoja liikaa. Todellakaan suoraan niitä kustannusten kohotuksia ei ole viety asiakashintoihin. Se on kauhun tasapaino, Alén kuvaili. 

Alénin omat ravintolat pyrkivät tällä hetkellä lähinnä plus miinus nolla -tulokseen niin, että palkat saadaan maksettua ja kustannukset katettua.

– Rimpuillaan ja rämmitään tämä vuosi loppun ja sitten ihan uskomattomaan nuosukiitoon, kokki veisteli.

Miten ravintolat sitten tekevät tiliä? Henri Alén tyrmäsi Huomenta Suomen haastattelussa yleisen harhaluulon ravintoloiden juomatuotoista. Alén kertoi myös alan työllisyystilanteesta. Katso haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös: Tuntuuko ravintolaruoka liian kalliilta? Kallista on nyt myös sen tekeminen: "Ravintolayrittäjälle ei jää juuri mitään per annos"

Lue myös: Heinäkuussa ennätysmäärä konkursseja – ekonomistin mukaan kyseessä on suurin konkurssiaalto 90-luvun jälkeen

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Lisää aiheesta:

Maksaisitko 20 euroa lounaasta? Kerro, mikä on oma kipurajasiTuntuuko ravintolaruoka liian kalliilta? Kallista on nyt myös sen tekeminen: "Ravintolayrittäjälle ei jää juuri mitään per annos"Ala, jolta saa nyt töitä yhdellä puhelinsoitolla – Sasu etsi ravintolaansa työntekijää 9 kuukautta: "Tämä kertoo, missä tällä hetkellä mennään"Kiinteät kulut jopa 90 000 euroa kolmessa kuukaudessa, tukea irtosi alle 10 000 euroa – ravintoloitsija lyö tiskiin karut faktat: "Tämä on musertavaa"Ravintolat kiinni, silti jopa 60 000 euron juoksevat kulut kuukaudessa – Henri Alén heittää ilmoille yhden ratkaisun: "Auttaisi ihan älyttömästi"Kari Aihinen joutui laittamaan lapun luukulle ravintolassaan – MaRa:n Timo Lappi katastrofaalisesta tilanteesta: "Olemme törmänneet seinään"
RavintolatRuokaHenri AlénHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 3.9.08:09
    Ruoka

    Suosittu grilli suljettu pysyvästi: "V*tuttaa aika rankasti"

  • 31.8.17:34
    Ruoka

    Suomalaiskokit kertovat ravintola-alan vaietusta ongelmasta

  • 27.8.17:02
    Ruoka

    Keittiössä huudettiin, joku sai turpaan ja osa oli kännissä – suomalaiskokit kertovat ravintola-alan villeistä vuosista

  • 27.8.10:10
    Ruoka

    Kozeen Shiwanilta yllättävä vihjaus suorassa lähetyksessä

  • 26.8.18:08
    Viiden jälkeen

    Kohukokki avautuu voinnistaan: Ahdistuskohtauksia, oksentelua ja paniikkia