Miten ravintoloilla pyyhkii nyt Suomessa? Asiasta keskusteltiin torstaina Huomenta Suomessa.
Monen suomalaisen budjetti on nyt tiukilla, kun eläminen kauttaaltaan on kallistunut. Rahaa ei välttämättä jää enää samaan tapaan käteen kuin ennen, joten tietyistä asioista niin arjessa kuin juhlassa on tingittävä.
Miten taloustilanne sitten heijastuu tällä hetkellä ravintoloiden toimintaan? Koronapandemiasta kärsinyt ala on toden totta kokenut kovia, mutta tilastojen valossa tämä vuosi näyttää toistaiseksi ihan hyvältä. Matkailu- ja ravintolapalvelualan etujärjestön MaRan toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan loppuvuosikin näyttää järjestön kyselyiden perusteella hyvältä, vaikka toki alueellisia- ja ravintolakohtaisia eroja on nähtävissä.
– Mitään merkittävää heikkenemistä ei näyttäisi olevan luvassa. Toki ravintoloita rassaa erittäin kova kustannuspaine ja samoin se, että etätyö on syönyt varsinkin lounaspuolta. Ei kovin huonolta näytä, joten en yhdy siihen näkemykseen, että ravintoloilla menisi erittäin huonosti.
Ruokaravintoloissa tilanne on Lapin mukaan melko tasainen, mutta heikommin saattaa mennä juomaravintoloilla.
Lue myös: Pystyisitkö samaan? Tällaista on oikeasti tarjoilijan työ – Joonas kertoo, mikä on tärkein taito
Ravintoloiden on nyt vaikeampi tehdä tulosta: "Kaikki on persaukisia ja maa menee päin helvettiä"
Ravintoloitsija ja kokki Henri Alénin mukaan huonot talousajat näkyvät ilman muuta ravintoloiden toiminnassa. Alén sanoo hallinnoinnin olevan nyt hankalampaa.