Tuleeko tästä kaikkien aikojen mansikkavuosi? Asiantuntijalta huolestuttava vastaus
Mansikan kukinta on tällä hetkellä noin puolitoista viikkoa etuajassa normaalivuoteen verrattuna.
Lämmin kevät on vauhdittanut kukintaa, ja ensimmäiset mansikat kypsyvät eteläisessä Suomessa näillä näkymin jo kahden viikon kuluttua.
Vaikka mansikan kukinta on aikaisessa, ei sadosta kuitenkaan ole odotettavissa ennätyssuurta.
– Tammikuussa oli reippaita pakkasia. Pakkasiahan nyt aina on, mutta tällä kertaa ei ollut lunta maassa. Se näkyy nyt päälaji Polkan vanhemmissa kasvustoissa, jotka ovat lähteneet kasvamaan hieman viipyillen ja hitaammin kuin normaalisti, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäinliiton toiminnanjohtaja Hannu Salo.
Salon mukaan näyttää siltä, että sato jää tänä vuonna hieman tavallista alhaisemmaksi.
– Emme usko, että pääsemme ennätykseen. Sato jäänee hieman normaalitason alapuolelle, koska talvi on verottanut kukkien määrää.
Vaikka ennätyssato näyttää epätodennäköiseltä, tulee mansikkaa riittämään kaikille halukkaille.
– Nuoret kasvustot kukkivat normaalisti, samoin mansikat, joissa on käytetty talvetusharsoa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan