Kotimainen mansikka kypsyy etuajassa! Lämpimillä keleillä myös nurja puoli – pääsatokausi ohi jopa kolmessa viikossa

0:18 Helppo niksi mansikoiden perkaamiseen

Mansikat ovat lähteneet kasvuun ennätysmäisen ripeästi ja kotimaista mansikkaa on jo saatavilla. Mansikkakausi saattaa kuitenkin mennä tänä vuonna ohi nopeasti.

Katso videolta, kuinka mansikoiden perkaaminen käy kätevimmin. 

Kaikkien aikojen lämpimin toukokuu on jouduttanut mansikoiden kasvua viljelytavasta riippumatta. Kasvi- ja kausihuoneissa viljeltyjä mansikoita on ollut myynnissä jo viikkoja, mutta avomaan pääsatoon on vielä aikaa. Aikaisen kesäntulon takia kotimainen tuotanto on pari viikkoa edellä normaalista.

Ensimmäisiä avomaan mansikoita on jo poimittu aikaisimmilta viljelyalueilta lounaisrannikolla. Muualla poiminta alkaa seuraavan parin viikon kuluessa.

Sään ennustettu viilentyminen voi viivästyttää kypsymistä jonkin verran. Pääsatokausi voi mennä ohi melko nopeasti, jopa kolmessa viikossa. Viileä sää voi johtaa kauden huomattavaan pitenemiseen niin, että poimintaa saattaa kestää jopa viisi viikkoa.  

Juhannusherkuksi mansikoita valmistunee runsaasti, sillä toukokuun lämpöä on riittänyt koko maassa. Alueellisia mansikan kypsymiseroja tulee olemaan, vaikka kukinta on ollut melko samanaikaista.  

Mansikkasadosta odotetaan normaalia  

Talven kovista pakkasista johtuen kasvustovaurioita on havaittavissa jonkin verran vähälumisilla seuduilla ja talvenaroilla lajikkeilla sekä vanhemmissa Polka-lajikkeen kasvustoissa. Vaurioita on saatu kuitenkin korjattua runsaalla kastelulla, jota on tehty lähes koko toukokuun ajan. Tästä huolimatta sateita kaivataan. 

Lopullisen satomäärän ennustaminen mansikan kukintavaiheessa on vaikeaa. Keskimäärin mansikkasato on ollut 12-13 miljoonaa kiloa Suomessa. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto arvioi tässä vaiheessa sadosta muodostuvan lähes tavanomaisen tai hieman tavallista pienemmän.    

Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja