Mansikoiden kohtalo on selvinnyt – saadaanko kotimaista juhannuspöytään?

mansikat
Shutterstock

Hyviä uutisia mansikoiden ystäville: ensimmäiset avomaalla harson alla kasvaneet kotimaiset mansikat ovat ilmestyneet myyntipöydille juhannuksen kunniaksi.

Kotimaista avomansikkaa saadaan kuin saadaankin juhannuspöytään! Kausi- ja kasvihuoneissa kypsynyttä mansikkaa on ollut tarjolla jo kesäkuun ajan.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan mansikan kypsyminen oli aluksi etuajassa aikaisen kevääntulon vuoksi, mutta  viileä sääjakso touko- ja kesäkuussa on jarruttanut kesän tuloa ja mansikkasadon kehittymistä. Nyt ollaan runsas viikko myöhässä normaalin kesän aikataulusta. Vastaavanlainen myöhäinen mansikkakesä oli kaksi vuotta sitten.

Kesä on tullut Etelä-Suomen rannikkoalueilla aikaisemmin kuin maan keski- tai pohjoisosiin, joten alueelliset erot näyttävät muodostuvan tavallista suuremmiksi. Juhannusherkuiksi mansikat ehtivät kypsyä Eteläisen Suomen aikaisilta viljelymailta. Mansikan pääsatokausi alkanee Etelä-Suomesta lähtien heinäkuun ensimmäisellä tai toisella viikolla.

Satoennuste normaali viileästä alkukesästä huolimatta

Vaikka alkukesä onkin ollut viileä, eivät mansikkakasvustot ole kärsineet siitä lainkaan. Sadetta on tullut sopivasti ja tällä hetkellä kaikki edellytykset sadon onnistumiselle ovat kohtalaisen hyvät. Mansikan kokonaissatomääräksi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ennustaa 13–14 miljoonaa kiloa. Ennustetta tarkennetaan juhannuksen jälkeisten sääolojen mukaan.

Talvi oli leuto ja kasvustot ovat talvehtineet kohtalaisen hyvin. Talvivaurioita on kuitenkin jonkin verran vähälumisilla alueilla. Varsinkin vanhimmissa kasvustoissa näkyy myös edellistalven aiheuttamia pakkasvaurioita.

Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

***

0:18

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja