Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Näin voit nähdä päältäpäin, onko mansikka makea

Mansikan makeudeun voi joskus päätellä myös päältäpäin.
Mansikan makeudeun voi joskus päätellä myös päältäpäin. Shutterstock
Julkaistu 26.06.2025 07:45

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaiset mansikat ovat pääosin hyviä ja makeita. Mutta voiko marjan makeuden jotenkin nähdä päältäpäin?

Kotimainen mansikkakausi on alkanut ja satoa riittää pitkään, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto. Liiton mukaan viileä kevät viivästytti kasvua, mutta sato näyttää lupaavalta koko kesäksi. 

– Ensimmäiset makeat tunnelimansikat ehtivät jo kevään juhliin, ja pian toripöydät notkuvat myös avomaan mansikoista – juhannuksesta aina pitkälle syksyyn saakka, liiton sivuilla tiedotetaan.

Monia mietityttää kaupoissa ja toreilla mansikoiden maku. Monet marjamyyjät antavat luvan maistiaisiin, jolloin mansikoiden makeuden voi helposti selvittää. Mutta näkeekö makeuden jotenkin myös päältäpäin?

Lue myös: Saako mansikkamyyjältä pyytää maistiaisia?

Miksi suomalaiset mansikat ovat makeita?

Suomalaiset mansikat ovat yleisesti ottaen makeita. Marjatilat.fi:n mukaan makean ja aromikkaan mansikan taustalla on yhdistelmä Suomen erityislaatuista ilmastoa, valoisia kesäöitä ja tarkkaan valikoituja viljelymenetelmiä. 

Suomalaisissa oloissa marjat kypsyvät hitaasti ja saavat kehittyä täyteen makuunsa rauhassa. Mansikat poimitaan tällä myös pääsääntöisesti täysin kypsinä ja nopeasti.

Myös Suomessa viljeltävät mansikkalajikkeet, kuten Polka, Bounty tai Salsa, tuottavat makeita ja aromikkaita marjoja.

Näin makeuden voi päätellä päältäpäin

Mansikan makeutta päältäpäin arvioidessa kannattaa luottaa näkö- ja hajuaistiinsa. Mansikoita tutkiva Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Saila Karhu vinkkasi viime vuonna Ylelle, että mansikoiden koko voi kertoa jotain makeudesta. Karhu suosittelee valitsemaan pienen tai keskikokoisen mansikan, joka on kypsä. Oikein voimakkaan kasvun aikana maku ei välttämättä nimittäin kehity parhaalla tavalla.

Marjatilat.fi vinkkaa muutamia muita keinoja mansikan laadun arviointiin:

  • Tunne rakenne: Hyvä mansikka on kiinteä, mutta mehukas. Löysä ja vetinen rakenne voi kieliä ylikypsyydestä tai huonosta käsittelystä.
  • Tarkkaile väriä: Syvä punainen kertoo kypsyydestä. Vaaleat olkapäät voivat viitata raakuuteen tai valossa kypsymiseen.
  • Haista: Tuoreella mansikalla on makea ja pehmeä tuoksu. Vieras haju tai hajuttomuus voi viitata vanhenemiseen.
  • Katso kanta ja verhiö: Vihreä ja tuore verhiö kertoo marjan tuoreudesta. Jos se on ruskea tai kuihtunut, marja on vanhempi.

Katso myös: Mansikan kannan poisto helposti

0:18Mansikan kannan poisto helposti: Nerokkaalla kikalla ei tule hävikkiä!Tällä nerokkaalla kikalla ei tule hävikkiä!

Lue myös: Laboratorioanalyysi paljasti oudon yllätyksen suomalaisena myydyistä mansikoista

Lisää aiheesta:

Mansikkasesonki on nyt täällä – nämä seikat ratkaisevat, tuleeko marjoista makeita Kotimaista mansikkaa saakin jo valmistujaisjuhliin – miten tämä on mahdollista?Tiesitkö? Tämä takaa mansikoiden makeuden – kotimaisen marjan kausi on virallisesti alkanutIlouutinen herkkusuille: Kotimaisten marjojen satokausi voi jatkua jopa lokakuulle – ja vaihteleva sää on tehnyt marjoista laadukkaita! Suomalaisilla yksi ylivoimainen mansikkasuosikki – mikä lajike käy parhaiten pakastukseen?Hyviä uutisia mansikan ystäville! Tältä näyttää marjatilanne nyt
RuokaMarjatmansikkaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 07:46
    Halpa vs. kallis

    Mitä eroa on rypsi- ja rapsiöljyllä?

  • Eilen17:17
    Ruoanlaitto

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"

  • Eilen13:14
    Kasvikset

    Herätys, suomalaiset! Kotimaisen kasviksen sato uhkaa päätyä roskiin

  • Eilen07:45
    Kala

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Kala

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa