Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tiesitkö? Näin voit nähdä päältäpäin, onko mansikka makea

shutterstock_1636133569
Mansikan makeudeun voi joskus päätellä myös päältäpäin. Shutterstock
Julkaistu 26.06.2025 07:45

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaiset mansikat ovat pääosin hyviä ja makeita. Mutta voiko marjan makeuden jotenkin nähdä päältäpäin?

Kotimainen mansikkakausi on alkanut ja satoa riittää pitkään, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto. Liiton mukaan viileä kevät viivästytti kasvua, mutta sato näyttää lupaavalta koko kesäksi. 

– Ensimmäiset makeat tunnelimansikat ehtivät jo kevään juhliin, ja pian toripöydät notkuvat myös avomaan mansikoista – juhannuksesta aina pitkälle syksyyn saakka, liiton sivuilla tiedotetaan.

Monia mietityttää kaupoissa ja toreilla mansikoiden maku. Monet marjamyyjät antavat luvan maistiaisiin, jolloin mansikoiden makeuden voi helposti selvittää. Mutta näkeekö makeuden jotenkin myös päältäpäin?

Lue myös: Saako mansikkamyyjältä pyytää maistiaisia?

Miksi suomalaiset mansikat ovat makeita?

Suomalaiset mansikat ovat yleisesti ottaen makeita. Marjatilat.fi:n mukaan makean ja aromikkaan mansikan taustalla on yhdistelmä Suomen erityislaatuista ilmastoa, valoisia kesäöitä ja tarkkaan valikoituja viljelymenetelmiä. 

Suomalaisissa oloissa marjat kypsyvät hitaasti ja saavat kehittyä täyteen makuunsa rauhassa. Mansikat poimitaan tällä myös pääsääntöisesti täysin kypsinä ja nopeasti.

Myös Suomessa viljeltävät mansikkalajikkeet, kuten Polka, Bounty tai Salsa, tuottavat makeita ja aromikkaita marjoja.

Näin makeuden voi päätellä päältäpäin

Mansikan makeutta päältäpäin arvioidessa kannattaa luottaa näkö- ja hajuaistiinsa. Mansikoita tutkiva Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Saila Karhu vinkkasi viime vuonna Ylelle, että mansikoiden koko voi kertoa jotain makeudesta. Karhu suosittelee valitsemaan pienen tai keskikokoisen mansikan, joka on kypsä. Oikein voimakkaan kasvun aikana maku ei välttämättä nimittäin kehity parhaalla tavalla.

Marjatilat.fi vinkkaa muutamia muita keinoja mansikan laadun arviointiin:

  • Tunne rakenne: Hyvä mansikka on kiinteä, mutta mehukas. Löysä ja vetinen rakenne voi kieliä ylikypsyydestä tai huonosta käsittelystä.
  • Tarkkaile väriä: Syvä punainen kertoo kypsyydestä. Vaaleat olkapäät voivat viitata raakuuteen tai valossa kypsymiseen.
  • Haista: Tuoreella mansikalla on makea ja pehmeä tuoksu. Vieras haju tai hajuttomuus voi viitata vanhenemiseen.
  • Katso kanta ja verhiö: Vihreä ja tuore verhiö kertoo marjan tuoreudesta. Jos se on ruskea tai kuihtunut, marja on vanhempi.

Katso myös: Mansikan kannan poisto helposti

0:18imgTällä nerokkaalla kikalla ei tule hävikkiä!

Lue myös: Laboratorioanalyysi paljasti oudon yllätyksen suomalaisena myydyistä mansikoista

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka