Hyviä uutisia mansikan ystäville! Tältä näyttää marjatilanne nyt
Kotimaista mansikkaa on jo myynnissä.
Viilenneet säät hidastavat mansikkasadon kypsymistä, mutta kotimaista harson alla kasvanutta mansikkaa on jo silti jo saatavilla.
– Helsingin tukkutorilla liikkuu jo harsonalusmarjaa. Hankalat säät hidastavat kypsymistä, mutta kyllä ne marjat, jotka ovat alkaneet kypsyä, myös kypsyvät, kertoo Tuija Tanska Hedelmän- ja Marjanviljelijäinliitosta.
– Huonot ilmat kuitenkin vaikuttavat myyntiin, sillä ostajat eivät sateessa tule ulkomyyntipaikoille.
Hallaöiden takia mansikkaa on jouduttu sadettamaan viime öinä, mutta vaarassa sato ei hallasta huolimatta ole. Sadettaminen estää kasvustojen vaurioitumisen tehokkaasti.
– Sekään ei olisi ollut hyvä, jos helle olisi jatkunut. Silloin sato olisi kypsynyt kulutustottumuksiin nähden liian aikaisin, Tanska sanoo.
Täysin avomaalla kasvanutta marjaa kypsyy näillä näkymin juhannuksen alla, mahdollisesti jo ensi viikolla. Tanska lupailee juhannukseksi mansikkaa jokaiselle sitä havittelevalle.
– Siinä vaiheessa saa aivan varmasti kakku- ja jälkiruokamarjaa, ja varmasti myös laatikkomarjaa, jos joku haluaa jo säilöä. Runsain mansikkasato on kuitenkin tarjolla vasta juhannuksen jälkeen.
Vaihtelevista säistä voi olla hyötyä mansikalle. Tanskan mukaan mansikat ovat maukkaimpia ja aromikkaimpia vuosina, jolloin lämpötilat ovat vaihdelleet sen sijaan, että ne olisivat pysyneet tasaisina. Makuun vaikuttaa myös aurinkoisten päivien määrä sekä kasvupaikka.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan