Hyviä uutisia mansikan ystäville! Tältä näyttää marjatilanne nyt

mansikka
Shutterstock

Kotimaista mansikkaa on jo myynnissä. 

Viilenneet säät hidastavat mansikkasadon kypsymistä, mutta kotimaista harson alla kasvanutta mansikkaa on jo silti jo saatavilla.

– Helsingin tukkutorilla liikkuu jo harsonalusmarjaa. Hankalat säät hidastavat kypsymistä, mutta kyllä ne marjat, jotka ovat alkaneet kypsyä, myös kypsyvät, kertoo Tuija Tanska Hedelmän- ja Marjanviljelijäinliitosta.

– Huonot ilmat kuitenkin vaikuttavat myyntiin, sillä ostajat eivät sateessa tule ulkomyyntipaikoille.

Hallaöiden takia mansikkaa on jouduttu sadettamaan viime öinä, mutta vaarassa sato ei hallasta huolimatta ole. Sadettaminen estää kasvustojen vaurioitumisen tehokkaasti.

– Sekään ei olisi ollut hyvä, jos helle olisi jatkunut. Silloin sato olisi kypsynyt kulutustottumuksiin nähden liian aikaisin, Tanska sanoo.

Täysin avomaalla kasvanutta marjaa kypsyy näillä näkymin juhannuksen alla, mahdollisesti jo ensi viikolla. Tanska lupailee juhannukseksi mansikkaa jokaiselle sitä havittelevalle.

– Siinä vaiheessa saa aivan varmasti kakku- ja jälkiruokamarjaa, ja varmasti myös laatikkomarjaa, jos joku haluaa jo säilöä. Runsain mansikkasato on kuitenkin tarjolla vasta juhannuksen jälkeen. 

Vaihtelevista säistä voi olla hyötyä mansikalle. Tanskan mukaan mansikat ovat maukkaimpia ja aromikkaimpia vuosina, jolloin lämpötilat ovat vaihdelleet sen sijaan, että ne olisivat pysyneet tasaisina. Makuun vaikuttaa myös aurinkoisten päivien määrä sekä kasvupaikka. 


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja