Mansikan satokaudesta viimevuotista lyhyempi – nyt kannattaa olla ripeä!
Mansikka kypsyy tänä vuonna aikaisin. Avomaan mansikkaa on tällä viikolla myynnissä jo runsaita määriä ajankohtaan nähden.
Mansikan pääsatokausi alkaa juhannuksesta lähes koko Etelä-Suomen alueella. Keski-Suomen korkeudella pääsatokausi alkaa kesäkuun lopussa. Aikaisen kesäntulon takia ollaan vajaat kaksi viikkoa etuajassa normaalista aikataulusta. Viime vuoteen verrattuna satokausi alkaa lähes kolme viikkoa aikaisemmin.
Mansikan satokaudesta tulee viimevuotista lyhyempi. Pakastusta ja säilöntää varten on oltava ajoissa liikkeellä, jos mielii saada mansikkaa talven varalle.
Ongelmista huolimatta mansikkasadosta tulossa lähes normaali
Tammikuun kovista pakkasista johtuen kasvustovaurioita on jonkin verran talvenaroissa mansikkalajikkeissa sekä vanhemmissa Polka-lajikkeen kasvustoissa. Alkukesän hallat eivät ole juuri haitanneet, sillä ne on torjuttu sadettamalla. Tällä hetkellä edellytykset sadon onnistumiselle vaihtelevista sääolosuhteista huolimatta ovat kohtalaisen hyvät.
Mansikan kokonaissatomääräksi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ennustaa 11–12 miljoonaa kiloa, kun se normaalisti on 12–13 miljoonaa kiloa. Ennustetta tarkennetaan juhannuksen jälkeisten sääolojen mukaan.
Kiinnostus lähiruokaan on lisännyt mansikan myyntiä
Suomalaiset ovat yhä tarkempia ruokansa alkuperästä. Mansikka on lähiruokaa parhaimmillaan. Sitä tuotetaan tasaisesti ympäri maata, jolloin kuljetusaika on lyhyt ja mansikat ovat tuoreita. Oman seudun mansikan suoramyynti- ja itsepoimintatilat löytyvät nettisivuilta www.marjat.fi.
Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäinliitto ry
Tuoreista mansikoista syntyy esimerkiksi herkullinen smoothie. Kokeile!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan