Mainos

Mansikkasato jäämässä korkeintaan tyydyttävälle tasolle – "Pitää malttaa odottaa"

Mansikkasato on jäämässä korkeintaan tyydyttävälle tasolle. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton puheenjohtajan Ismo Ruutiaisen mukaan marjoja on pitänyt monilla paikkakunnilla hävittää suuria määriä, koska runsaat sateet homehduttavat mansikkaa pelloille.

Marjat ovat myös kypsyneet hitaasti. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi mansikkaa saadaan reilusti tavanomaista pidemmän aikaa. 

– Syöntimarjaa riittää tänä vuonna pitkälle. Pitää malttaa odottaa, Ismo Ruutiainen kommentoi.

Ruutiaisen mukaan etenkin suurilla tuotantoalueilla Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa ollaan painiskeltu kylmän ja jatkuvasti sateisen sään kanssa.

Myös muiden viljelymarjojen, kuten vadelman, sadon kannalta lähiviikot ovat ratkaisevia. Luonnonmarjojen osalta sadosta odotetaan puolestaan keskinkertaista.

– Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että valtakunnallinen keskisato mustikalla on keskinkertainen. Puolukalla näyttäisi tällä hetkellä siltä, että tulisi pikkuisen keskimääräistä parempi sato, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola kertoo.

Peltolan mukaan myös lakkasadosta odotetaan keskimääräistä.

Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria. Esimerkiksi Tuusulassa sijaitsevalla Marjatila Juhmolla kesän säät ovat olleet lähes optimaalisia.

– Emme kaipaa mitään kovia helteitä. Silloin mansikka ei jaksa oikein työntää niitä viimeisiä ja kaikkia marjoja edes kypsäksi saakka. Eli tällainen noin kaksikymppiä lämmintä, viileähköt yöt. Välillä voi sataa ripauttaa, mutta ei jatkuvia sateita, yrittäjä Johanna Matilainen kertoo.

– Kyllä koko aika on ollut hyvät kelit meidän kannalta ja nyt näyttää, että päästään ihan koko satokausi oikein hyvässä kelissä, tilan isän ja niin ikään yrittäjä Seppo Matilainen vahvistaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.