Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tuhoaa selluliittia, laihduttaa, poistaa myrkkyjä – voikukka on hyödyllinen villiyrtti!

Sinikka Piippo
Sinikka Piippo
Julkaistu 12.06.2014 13:30

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Luonnonyrttejä ja villivihanneksia löytyy jokaisesta pihasta, jos vain osaa katsoa. Esimerkiksi apila ja voikukka ovat yllättävä lisä ruokapöytään.

Ruoanlaittoon ja esimerkiksi teeksi sopivia luonnonyrttejä ja villivihanneksia on Etelä-Suomessa jopa 380 eri lajia. Erikoista kyllä villiyrtit pitävät ihmisen vaikutuksesta maisemaan. 

– Jos mennään ihan sulkeutuneeseen metsään, siellä niitä ei ole niin paljon. Tällaisella ihmisvaikutteisilla paikoilla niitä, mitä voi käyttää ruokana ja rohtona, on enemmän, Sinikka Piippo kuvaa. 

Piippo on kasvitieteen professori Helsingin yliopistossa. Hän on kirjoittanut teokset Mielen ja rakkauden kasvit sekä Kasvien salaiset voimat. 

45 vuotta nokkosta

Koska yrttejä löytyy omaltakin tontilta, kannattaa katsoa, mitä poimii. 

– Niissä on paljon pölyä ja tomua. Toukkia voi olla ja jos autot kulkevat läheltä tai koiria ulkoilutetaan, koirat pissaavat juuri siihen kohtaan, mitä haluttaisiin kerätä. Ei yrteissä haittavaikutuksia niin paljoa ole, jos siis katsotaan turvallisia yrttejä, Piippo neuvoo. 

Villiyrtit ovat trendikkäitä, mutta niitäkään ei pidä ahnehtia. 

– Nokkosessa, joka on nitraattikasvi, nitraattipitoisuus kohoaa, jos se on hyvin ihmisvaikutteisilla paikoilla. Siihenkin on varotoimenpiteitä: syödään paljon C-vitamiinipitoista ruokaa nokkosen kanssa. Esimerkiksi paljon marjoja. Siten nollataan vaikutusta. Jos ajattelee, että minäkin olen syönyt nokkosta tässä 45 vuotta hyvin paljon, olen kuitenkin ihan hengissä. Sitä voi ehkä pitää jonkinlaisena kriteerinä, Piippo heittää. 

Nokkosen voi myös laittaa raakana pirtelöön, jos nauttii sen mausta. Nuori nokkonen saattaa olla vanhaa miellyttävämpi syötävä: lehdet ovat pehmeitä, eivätkä tuholaiset ole vielä nakertaneet lehtiä. 

Voikukka
Voikukka.Lehtikuva

Varjossa kasvanut

Villiyrttejä löytyy yllättävistä paikoista. Monen nurmikon vihollisena pidetty voikukka on itse asiassa syötäväksi kelpaava ja hyödyllinen kasvi. 

– Minkä ihmeen takia voikukkaa inhotaan niin paljon? Sitä voi hyvin käyttää, nuoria lehtiä voi pistää salaatin joukkoon tai tehdä teeksi. Se vie esimerkiksi selluliittia pois, laihduttaa, poistaa myrkyllisiä aineita, joita on kertynyt talven aikana. Reumaattisiin vaivoihin auttaa, sapen ja maksan toimintaan, Piippo listaa. 

Kitkeränä tunnettu voikukka on vähemmän kitkerää, jos se on kasvanut varjossa. Lehtien tulisi olla kokonaisia. 

– Kun (lehdet) ovat oikein kapeat, se on kitkerä. Kaikista eniten ravinteita on liuskoittuneimmassa ja kitkerimmässä. Hyvin paljon karotenoideja ja C-, ja K-vitamiineja, enemmän kuin missään muussa. Jos tekee salaattia, voikukalla saa sen toiselle tasolle.

ApilaApilaa voi syödä.

Voikukka tuottaa kukkimisen jälkeen lisää lehtiä, jotka ovat maukkaita. Toinen nurmikostakin esiin ponnistava, syötävä kasvi on apila. 

– Niissä on C-vitamiinia ja myös kylläkin estrogeenipitoisia aineita, että kaikille apila ei välttämättä sovi. Esimerkiksi kiehautettuna vihannesten kanssa apila menee ihan hyvin. Apilan kukat ovat tosi hyviä, vaikka salaatissa. Ne tuovat hyvää makua teehen, makeutta. Monet kukat ovat hyvinkin syötäviä, Piippo sanoo. 

Koivussa desinfioivia aineita

Seuraavan puskan juurella kurottelee lillukka. Lillukan marjassa on isot kivet, mutta marjat ovat syötäviä. Lehdet voi käyttää samalla tavalla kuin vadelman lehdet. 

– Voi tehdä niistä esimerkiksi teetä. Jos on löysä vatsa, lillukassa on aika paljon parkkiaineita, saadaan ripulia tai nopeasti toimivaa suolistoa normalisoitua.  

Lillukan voisi käsitellä hiostamalla; se on parin vuorokauden lämpö-kosteuskäsittely. Esimerkiksi tavallinen musta tee tehdään hiostamalla. 

– Se tietysti muuttaa kemiallista koostumusta ihan täydellisesti. Monet yrteistä on parempia ravitsemukseltaan, kun sitä ei tee, Piippo neuvoo. 

Pihan reunassa saattaa jököttää koivu tai kaksi. Keväällä koivun pehmeät, vasta auenneet lehdet ovat herkkua. 

– Nyt koivunlehdet alkavat olla jo isoja ja sitkeitä. Niissä on kuitenkin paljon desinfioivia aineita, jotka vaikuttavat hengitys- ja virtsateihin. Niissä on myös salisylaatteja, jos on salisylaattiallergikko, voi tulla oireita. Aina kannattaa olla vähän varovainen, Piippo sanoo. 

VuohenputkiVuohenputki.

Monilta pihoilta löytyy vuohenputkea. Syömällä tästä innokkaasta kasvajasta ei pääse eroon, mutta nautiskelua kannattaa kuitenkin kokeilla. 

– Kun lehdet aukeavat, vuohenputki alkaa olla jo hyvin kitkerä ja aika kova. Ihmisillä on kuitenkin erilaisia mieltymyksiä, vuohenputken voi kiehauttaa vihanneksiksi ja laittaa lisäksi pannukakku- tai lettutaikinaan, kyllä se siinä menee. Kaikista parhaimpia ne ovat silloin, kun lehdet ovat supussa. Sitä voi salaattinakin jonkun verran käyttää. 

Vuohenputken kanssa aloittelijan kannattaa olla varovainen: kasvia ei missään nimessä saa sekoittaa muihin putkikasveihin, joista osa on hyvin myrkyllisiä. 

Vuohenputki kukkiiVuohenputki kukkii.

Villivihanneksten paras satoaika lopahtaa juhannukseen mennessä. Marjoja kuitenkin kasvaa syksyisinkin. Yksi syksylläkin ruoaksi kelpaava kasvi on nokkonen. 

– Latvat voi käyttää ja varsinkin siemenet, ne ovat hirveän terveellisiä. Ne voi kuivata. Olen tehnyt sellaista, että olen kuivannut nokkosen siemeniä ja sekoittanut hunajaan. Se on aika hyvä juttu, jota voi käyttää vaikka teessä talvella. Se parantaa immuniteettiä melkoisesti ja ehkäisee allergioita seuraavana kesänä. Nokkonen on parhaimpia vastustuskyvyn ja allergioiden poistajia. Se tarkoittaa sitä, että sitä pitäisi käyttää joka päivä, Piippo neuvoo. 

Pitäisikö nokkonen ryöpätä tai muuten käsitellä? Piipon ukaan se ei ole välttämätöntä. 

– Olen kiehauttanut nokkoset, koska haluan käyttää myös keitinveden. Yleensä kuivatan ne, mutta niitä voi myös pakastaa, kun äkkiä kiehauttaa ja pakastaa talveksi. Sanoisin, että kuivaaminen on kaikista helpon tapa käyttää nokkosia, niin saadaan rouhetta ja jauhetta. Sitä voi ripotella mihin tahansa, itse asiassa hirveitä määriä. Kun menee kauppaan, nokkosjauhetta myydään pienessä pussissa. Siinähän tarvitsee vähintään yhden pussillisen, jos tekee lettutaikinan. 

Lisää aiheesta:

Nyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näinLöytyykö pihaltasi? Yleinen "rikkaruoho" onkin superherkku: "Nyt on juuri paras hetki""Sitä soisi käytettävän paljon nykyistä enemmän" – Kuluttaja listasi lähimetsien aliarvostetut herkut: Poimi ravintopommit talteenVillivihanneksia ja yrttejä voi jo kerätä ruokapöytään Etelä-Suomessa – syötäviä kasveja on yli 200!Luonto vihertyi hetkessä: Pitkä, lämmin jakso saa villivihannekset ja linnut kukoistamaanTakapihaltasi voi löytyä jo nyt ilmaista herkkua – "todella hyvää ja ravintorikasta ruokaa!"
RavintoKesäSelluliittiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 1.7.07:46
    Ruoka

    Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokasta

  • 8.4.11:17
    Painonhallinta

    Pätkäpaasto vai kalorien laskemista? Tutkimus selvitti, kumpi painonhallintametodeista on toimivampi

  • 24.3.20:13
    Liikunta

    Pitäisikö treenin aikana syödä?

  • 13.1.06:29
    Sairaudet ja taudit

    Tämä tauti vaivaa joka kolmatta suomalaista: "Johtuu pääsääntöisesti kehnoista elintavoista"

  • 11.12.202409:57
    Sokeri

    Tutkimus: Älä nauti sokeriasi tässä muodossa