Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Villivihanneksia ja yrttejä voi jo kerätä ruokapöytään Etelä-Suomessa – syötäviä kasveja on yli 200!

1:54Nyt on paras hetki kerätä villiyrttejä ja vihanneksia
Julkaistu 24.04.2019 19:54
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

pmakipetaja

Syötävät villiyrtit ja vihannekset puskevat jo kovaa vauhtia maasta. Nyt onkin paras hetki kerätä niitä, koska pieninä niiden maussa ei vielä ole kitkeryyttä. Suomen noin 1400 luonnonvaraisesta kasvilajista 200 kelpaa syötäviksi.

Lämpö on saanut jo pientareet viheriöimään. Kasvitieteen professori Jouko Rikkinen löytää jo paljon syötäviksi kelpaavia villivihanneksia ja yrttejä Helsingistä Tuomarinkartanon ympäristöstä. Syötävät kasvit ovat parhaimmillaan nuorina.

– Monet näistä kasveista alkavat tuossa myöhemmin pian keräämään karvasaineita lehtiinsä ja muuttua sitkeämmiksi ja katkeran makuisiksi, kertoo Rikkinen.

Vuohenputki, villivihannekset, kasvit
Kotipuutarhurien inhokkikasvi vuohenputki sopii hyvin salaattiin.MTV

Vuohenputki kuriin syömällä

Kotipuutarhurien ykkösvihollista vuohenputkea voi yrittää hävittää syömällä esimerkiksi salaatissa. Nokkosia voi käyttää pinaatin tapaan. Seittitakiaisen lehdet ovat syötäviä. Lehtiruodin ja varret voi höyryttää. Valkosipulilta tuoksuva litulaukka on hyvä mauste ruokiin.

Hortoiluinto kasvussa

- Hortoilu eli villivihannesten ja -yrttien keräily

- harrastajamäärät kasvaneet 2000-luvulla

- käytetään mm. salaateissa, keitoissa, juomissa

- voi myös kuivata tai pakastaa

- uusia käyttötapoja: smoothiet, luonnonkosmetiikka

Lähde: aineetonkulttuuriperintö.fi

– Jos on pölyttömiä ja hyvälaatuisia kasveja, niitä voi käyttää ihan lehtivihanneksina. Nuoria versoja ei tarvitse edes kuoria. Ne voi valmistaa ehkä kevyesti höyrytettyinä parsan tapaan, neuvoo Rikkinen.

Villivihannekset, villiyrtit, nokkonen, valkopeippiNokkonen (vas.) ja valkopeippi muistuttavat toisiaan. Nokkosen tunnistaa hajusta ja siitä, että se pistää.MTV

Tuntemattomia kasveja ei kannata syödä

Ihan mitä tahansa ei kannata kerätä. Suomen noin 1400 luonnonvaraisesta kasvista pari sataa kelpaa ruokapöytään.

– Paras lähteä itselle tutuista lajeista liikenteeseen ja tiettyä varovaisuutta kannattaa noudattaa. Kasvien joukossahan on myrkyllisiäkin. On jopa tappavan myrkyllisiä lajeja ja ihan viime vuosinakin joku on joutunut sairaalaan syötyään myrkyllisiä kasveja. Jos voikukan lehdillä lähtee liikkeelle tai horsman versoilla, niin erehtymisen vaaraa ei juuri ole. Nokkosenkin tuntee varmasti: jos pistelee, sen voi syödä, opastaa Rikkinen.

kevät, sinivuokkoKauniista ulkonäöstä huolimatta sinivuokko on myrkyllinen.MTV

Vuokot ja leinikit ovat myrkyllisiä

Esimerkiksi kauniisti kukkivat sini- ja valkovuokot ja leinikit ovat myrkyllisiä. Nokkonen ja valkopeippi ovat melko samannäköisiä, mutta vain nokkosta suositellaan syötäväksi. Ne erottaa tuoksusta ja siitä, ettei valkopeippi pistä.

Vitamiinipommeinakin pidettyjä villivihanneksia voi löytää omalta pihalta, lähimetsästä tai niityiltä. Vilkkaiden teiden varsilta kannattaa siirtyä muutaman sadan metrin päähän keräilemään.

– Kannattaa vähän katsoa, ettei kerää suositun lenkkipolun viereltä, missä koirien ulkoiluttajat liikkuvat. Myös liikenteen pöly kannattaa ottaa huomioon, huomauttaa Rikkinen.

Lähiviikkoina syötävien kasvien valikoima vielä kasvaa. Esimerkiksi pian nousevat maasta horsman versot, joita pidetään parsan veroisena herkkuna.

Lisää aiheesta:

"Voit jättää basilikan kauppaan" – näin suosikkiyrtti kannattaa nyt korvataNyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näinLöytyykö pihaltasi? Yleinen "rikkaruoho" onkin superherkku: "Nyt on juuri paras hetki"Viime viikkojen sateet pelastivat sienisadon – "Tällä hetkellä näyttää hyvältä"Luonto vihertyi hetkessä: Pitkä, lämmin jakso saa villivihannekset ja linnut kukoistamaanTakapihaltasi voi löytyä jo nyt ilmaista herkkua – "todella hyvää ja ravintorikasta ruokaa!"
KotimaaLuonto ja eläimetRuokaRavinto

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa
  • 11:28
    Sää

    Pekka Pouta: Nyt lauhtuu Lappia myöten

  • 11:08
    Talous

    Näin kuluttajien luottamus talouteen parani

  • 10:59
    Kela

    Kelan Lasse Lehtosella on yhä valtuutettujen luottamus

  • 09:59
    Maatalous

    Tero Hemmilä valittiin MTK:n uudeksi puheenjohtajaksi

  • 06:34
    Finlandia-palkinto

    Finlandia-palkinnot jaetaan tänään