Trendituotteilla yllättävä vaikutus: "Eivät välttämättä sovi lapsille"

Proteiinivalmisteita
Pienen lapsen aineenvaihdunta ei pysty käsittelemään suuria määriä proteiinia. Lehtikuva

Kuinka liiallinen proteiini vaikuttaa lapsen hyvinvointiin?

Viime vuosien proteiinirahkatrendi voi olla toisinaan hyvä lisä urheilevan aikuisen ruokavalioon, mutta lapsille liiallisesta proteiinista voi olla haittaa. Myös liiallista punaista lihaa ja makkaroita tulisi välttää lapsen ruokavaliossa.

– Runsaasti proteiinia sisältävät rahkat eivät välttämättä sovi lapsille. Me saamme Suomessa muutenkin jo tavallisesta ruokavaliosta hyvin paljon proteiinia, meillä on ylijäämää jo muutenkin. Sitten siihen päälle vielä lisää, niin ei ole hyväksi, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Suvi Virtanen Huomenta Suomi -lähetyksessä.

Syynä on se, ettei pienen lapsen aineenvaihdunta pysty käsittelemään suuria määriä proteiinia.

– Toisaalta on aika paljon jo viitettä siitä, että ravinnon liika proteiini saattaa olla yhteydessä lihavuuden kehittymiseen myöhemmin.

Punaisen lihan tilalle siipikarjaa

Suomalaiset ravintosuositukset ovat sellaisenaan hyvä perusta paitsi aikuisen myös pienen lapsen terveelliselle ruokavaliolle. Punaisen lihan käytön kanssa tulisi kuitenkin olla tarkka, sillä sen sanotaan olevan haitallista suurina määrinä.

– Siinä on useita asioita: se on yhdistetty eräiden syöpien kehittymiseen, tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen. Siinä on useanlaisia haitallisia komponentteja, Virtanen selittää.

Punaisen lihan korvikkeeksi Virtanen suosittelee siipikarjan käyttämistä.

Makkarna nitriitit haitallisia pienille lapsille

Myös makkaroiden antamista pienille lapsille tulisi välttää. Virtasen mukaan erityisesti alle vuoden ikäisille lapsille makkaroita ei tulisi antaa ollenkaan.

– Niissä on nitriittejä niin paljon, että tämän ikäisen lapsen elimistö ei sitä kestä. Myös maksaruokia pitää syödä rajoitetusti.

Katso videolta, kuinka aikuisten ruokatottumukset sopivat lapsen lautaselle.

Istuvatko aikuisten dieetit lasten ruokavalioon? 8:09

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat