Totuus kofeiinista: Monen suomalaisen uskomat "kahvifaktat" ovatkin puppua

kahvi
Tiesitkö sinä, millainen kahvi on kofeiinipitoisinta? Shutterstock

Juotko sinä tummapaahtoista kahvia, koska uskot sen piristävän tehokkaammin? Valitsetko kahvilassa espresson suuremman kofeiinimäärän tarpeeseen? Totuus eri kahvien kofeiinipitoisuuksista saattaa yllättää.

Jos haluat kahvin piristävän mahdollisimman tehokkaasti, kannattaa kuppiin valita vaaleapaahtoinen robusta.

1. Tummapaahtoinen kahvi ei ole kofeiinipitoisempaa

Moni nauttii tummapaahtoista kahvia siksi, että se mielletään erityisen vahvaksi, eli vaaleapaahtoista kofeiinipitoisemmaksi. Todellisuudessa vaaleapaahtoinen kahvi sisältää usein tuplasti enemmän kofeiinia kuin tummapaahtoinen.

Tummapaahtoista kahvia paahdetaan kauemmin ja kahvin maun tummuessa kofeiinia poistuu kahvista enemmän kuin vaaleapaahtoisista kahveista.

2. Yleisin kahvilajike ei ole kofeiinipitoisinta

Maailman yleisin kahvipapulajike on arabica, mitä käytetään myös monissa suomalaisille tutuissa suodatinkahveissa. 

Maailman tuotetusta kahvista 65 prosenttia on arabicaa ja jäljelle jäävä 35 prosenttia robustaa. Jos haluat kahvin piristävän tehokkaammin, kannattaa keittimeen valita robustaa, sillä se sisältää tuplasti enemmän kofeiinia kuin arabica.

3. Espressossa ei ole enemmän kofeiinia kuin kupillisessa suodatinkahvia

Kupillisessa paahdetuista ja jauhetuista pavuista tehtyä kahvia on kofeiinia keskimäärin noin 85 mg, keskikokoisessa kupillisessa pikakahvia noin 65 mg ja espressokupillisessa (30 ml) noin 50-60 mg. Suomalaisessa suodatinkahvissa kofeiinia on noin 100 mg per kupillinen.

Lähde: Paulig, Kahvijaterveys

***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja