Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Jopa enemmän kofeiinia kuin suomalaisten suosikkikahvissa – tiesitkö tätä alati suosiotaan kasvattavasta kahvilajikkeesta? 

6:44Katoaako kahvi?Loppuuko kahvi?
Julkaistu 13.01.2019 08:02

Emmi Niiniaho

Robusta-kahvipavuilla on kyseenalainen maine, mutta asiantuntijoiden mukaan sitä ei kannattaisi automaattisesti vältellä.

Pääkuvan videolla Huomenta Suomen keskustelu siitä, katoaako kahvi.

Robusta on pikkuhiljaa löytänyt tiensä myös suomalaisten kahvinjuojien tietoisuuteen. Ilmastonmuutoksen vuoksi siitä saattaa tulla tulevaisuudessa yhä tutumpi.

Robusta tuo kahviin syvyyttä ja täyteläisyyttä

Robusta on selvästi kestävämpi, eikä lainkaan niin vaativa viljeltävä, kuin kahvimarkkinoita dominoiva arabica-lajike. Sen maku jakaa kuitenkin vahvasti mielipiteitä.

– Robusta on ollut ennen vanhaan sellainen kahvipapu ja -lajike, jota ei olla arvostettu, koska se on mielletty hyvin kitkeräksi. Laadukasta robusta on itseasiassa helpompi viljellä kuin arabicaa, jota kuitenkin viljellään noin 75–80% prosenttisesti koko maailman kahvituotannosta, Nespresson Boutique manager Ida Väänänen kertoo MTV Uutisille.

Lue lisää robusta-pavusta!

Myös robustasta löytyy todella korkealaatuisia papuja, kuten esimerkiksi maailman laadukkaimmiksi luokitellut Ugandan robusta-pavut.

– Ugandassa on vehreää ja kostea ilmasto, mikä antaa todella täyteläisen maun robusta-kahville, Nespresson Assistant Boutique manager Mari Cowx kertoo.

Robusta 2Robustan viljely on huomattavasti helpompaa, kuin arabica-lajikkeen.Shutterstock

Nespresson valikoimasta noin 60–65 prosenttia on puhdasta arabica-lajiketta, mutta osaan kahveista on sekoitettu sekä arabicaa että robustaa.

Arabica-papujen makuprofiilista voi löytyä viljaisuutta, pehmeyttä, hunajaisuutta ja hedelmäisyyttä – riippuen siitä, mistä päin maailmaa pavut on kerätty. Robusta-pavut taas tuovat sekoitukseen syvyyttä, täyteläisyyttä ja mausteisuutta. Väänäsen mukaan näiden kahvilajikkeiden yhdistäminen espressoon tai pitkiinkin kahveihin, luo todella suuren valikoiman erilaisia makuja.

Enemmän kofeiinia

Robustassa on myös yksi, ainakin suomalaisesta näkökulmasta mukava juttu, että kyseinen lajike sisältää hieman enemmän kofeiinia, kuin perinteinen arabica-kahvi.

– Varsinkin tähän pimeään ja talviseen vuodenaikaan tarvitaan aamuihin kunnon potku, jolloin robusta sopii erinomaisesti tilanteeseen. Robusta antaa kahville myös vahvan ja täyteläisen maun, Väänänen toteaa.

Lisää aiheesta:

Pekka paahtoi Suomen parhaan suodatinkahvin – tältä se maistuu Tässä on espresson ja suodatinkahvin todellinen eroIlmastonmuutos voi uhata suomalaisten suosikkikahveja – tutkijaryhmä uskoo ratkaisun löytyneen: "Melkein kuin Graalin malja"Rakastatko voimakasta kahvia? Siinä tapauksessa, tämä trendikahvi saattaa olla juuri sinun juttusi: ”Tuttu maku satojen vuosien takaa”Kahvi-Suomi voi vielä huokaista helpotuksesta – kitkerä robusta haastaa arabicaa Latinalaisessa Amerikassa, mutta ei vielä syrjäytä suosikkipapuaYleinen harhaluulo kahvista: Jos luulit tätä sorttia automaattisesti laadukkaaksi, olit väärässä
KahviJuomatRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kahvi
  • 10.11.08:22
    Ruoka

    Sorrutko yleiseen kahvimokaan? Pippa Laukka: "Pitäisi olla kaksi tuntia juomatta"

  • 3.11.08:22
    Juomat

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • 31.10.11:55
    Juomat

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • 8.10.07:44
    Terveys ja hyvinvointi

    Näin kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin

  • 1.10.07:45
    Ravitsemus

    Onko suodatinkahvi terveellistä? Ravitsemusasiantuntija kertoo faktat