Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tässä on espresson ja suodatinkahvin todellinen ero

Espresson valmistamiseen tarvitaan kone, joka pystyy valuttamaan vettä riittävällä paineella.
Espresson valmistamiseen tarvitaan kone, joka pystyy valuttamaan vettä riittävällä paineella.Shutterstock
Julkaistu 02.02.2022 08:15

Emmi Niiniaho

Espresso valmistetaan hieman eri tavalla kuin tavallinen suodatinkahvi.

Espresso on vahva italialaistyyppinen kahvi, joka tarjoillaan shottilasin kokoisista pikkumukeista. Espresso eroaa tavallisesta suodatinkahvista kuitenkin muutoinkin kuin pelkästään kokonsa puolesta.

Espresso valmistetaan pakottamalla vettä kovalla paineella hyvin hienoksi jauhettujen kahvipapujen läpi. Valmiin espresson pinnalle muodostuu oikein valmistettuna "crema", kullanruskea vaahtokerros, jossa on hyvin vahva aromi. Osa ihmisistä sekoittaa creman espresson joukkoon ennen sen hörppäämistä.

Lue myös: Barista vinkkaa neljä tärkeää muistisääntöä kahvinkeittoon – "Voi kuulostaa hieman pikkutarkalta"

Käytännössä espresso valuu keittimestä noin 25 sekunnissa. Jo nimi "espresso" tarkoittaa juomaa, joka on nopeasti ja henkilökohtaisesti valmistettu juuri sinulle. Baristalla voi olla suuri vaikutus espresson onnistumiseen, sillä liian lyhyt valumisaika voi tehdä espressosta laimeaa ja mautonta, kun taas liian pitkä valumisaika kitkerää ja karvasta.

Enemmän kofeiinia, mutta pienempi annos

Espresso valmistetaan käytännössä samalla tavalla kasvaneista, käsitellyistä ja paahdetuista kahvipavuista kuin suodatinkahvikin, mutta lopputulos on vahvempi, paksumpi ja kofeiinipitoisempi.

Osittain tämän takia espresso tarjoillaankin niin pienenä annoksena. Yksi espressoannos sisältää keskimäärin 29–100 milligrammaa kofeiinia ja normaali kahvikupillinen sisältää noin 80–200 milligrammaa kofeiinia.

Lue myös: Oletko maistanut tätä kasaridrinkkiä? MTV testasi yhdeksän helsinkiläisbaarin versiot: "On iltoja, jolloin yksi pöytä tilaa niitä 17”

Espressoa käytetään myös useiden kahvijuomien pohjana, mikä saattaa vaikuttaa juoman kofeiinipitousuuteen.

Espressojuomia ovat esimerkiksi americano, cappuccino, flat white, caffé latte ja macchiato. Americano on vedellä laimennettua espressoa ja cappuccinossa taas espressoshotin päälle kaadetaan maitovaahtoa.

Lähteet: Delish, Paulig, Crema

Katso myös: Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä

1:01Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä

Lisää aiheesta:

Juotko yleensä suodatinkahvia? Tämä valmistustapa mullistaa aamukahvisi – varma kesähittiJuotko normaalisti suodatinkahvia? Nerokas valmistustapa mullistaa aamukahvisi – testaa kesähittiSaako kahvia uudelleenlämmittää? Totuus mikrottamisesta – asiantuntijat paljastavat korona-ajan kahvivinkin, jota moni ei ole tullut ajatelleeksiKahvinystävien klassikkodrinkki tekemässä paluun! Baarimestari: Innovatiivinen keksintö helpottaa valmistusta huomattavasti Kolme uudenlaista käyttötapaa kahville: Näitä et ole tullut ajatelleeksi!Lähes kalorittomasta "nitrokahvista" povataan uutta hittijuomaa – sisältää erikoisen ainesosan
KahviJuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kahvi
  • 27.8.07:46
    Huomenta Suomi

    Säilytätkö avattua kahvipakettia yli viikon? Toimi näin

  • 26.8.07:45
    Tutkimustulokset

    Nyt selvisi paras aika juoda kahvia

  • 25.8.07:43
    Juomat

    Suodatinpussit loppu – voiko ne korvata talouspaperilla?

  • 26.6.06:28
    Sydänterveys

    Kahvikupponen voi pidentää elinikää – kaksi ainesosaa kuitenkin kumoaa hyödyt

  • 23.6.09:07
    Somehitit

    Piiastiinan neronleimaus: Tällainen on Möccimaster