Yleinen harhaluulo kahvista: Jos luulit tätä sorttia automaattisesti laadukkaaksi, olit väärässä

kahvi
Tummapaahtoinen ei ole automaattisesti laadukasta kahvia. Se ei ole myöskään maultaan kitkerämpää, kuten voisi olettaa. Shutterstock

Ostitko tummapaahtoista kahvia laadukkaamman tuotteen ja korkeamman kofeiinipitoisuuden toivossa? Asia ei ole aivan näin yksiselitteinen.

Tummapaahtoisesta kahvista saattaa helposti herätä mielleyhtymä, että kahvi on taatusti vahvaa – siihenhän nimen täytyy viitata, eikö? Totuus kuitenkin on, että useimmiten vaaleapaahtoinen kahvi voi sisältää jopa hieman enemmän kofeiinia kuin tummapaahtoinen. Tummapaahtoisessa kahvissa kahvipapuja paahdetaan kauemmin, jolloin myös kofeiinia saattaa haihtua itse lopputuotteesta aavistuksen enemmän. Erot eivät kuitenkaan ole merkittävät. Tummapaahtoista kahvia ei kuitenkaan kannata valita ainakaan korkeamman kofeiinipitoisuuden toivossa.

Tiesitkö? Tummapaahtoisen kahvin kulutus on kasvanut viime vuosina Suomessa. Valtaosa nautitusta kahvista on kuitenkin vielä vaaleapaahtoista. 

Kahvinvalmistaja Pauligin mukaan tummapaahtoinen on usein myös vatsaystävällisempää kahvia, vaikka asian voisi luulla olevan juuri toisinpäin.

– Usein ajatellaan, että vaaleapaahtoinen kahvi olisi laihempaa ja tummapaahtoinen puolestaan vahvempaa, mutta näin ei kuitenkaan ole. Vaaleapaahtoinen kahvi on maultaan hapokkaampaa ja vivahteikasta, ja siitä löytyy paljon erilaisia makuja. Tummapaahtoinen kahvi on aromaattisempaa ja täyteläisempää ja päinvastoin kuin usein uskotaan, se ei suinkaan ärsytä vatsaa vaan voisi melkein sanoa, että päinvastoin, Teemu Pauligin kuluttajapalvelusta kertoo.

Tummapaahtoinen ei ole automaattisesti laadukasta

Suomea Cup Tastingin maailmanmestaruuskisoissa edustanut helsinkiläinen kahviasiantuntija ja kahvilayrittäjä Sanni Sointula muistuttaa, että tummapaahtoinen kahvi ei ole automaattisesti laadukkaampaa.

– Hyvä kahvi on kuin onnistunut matka. Se on henkilökohtaista. Se on makuasia. Myös konteksti, jossa kahvi nautitaan, merkitsee todella paljon, Sointula sanoo.

– Voi kiteyttää, että hyvä kahvi on kasvatettu otollisessa ympäristössä, prosessoitu, säilötty, kuljetettu ja lopulta keitetty oikein. Yleinen harhaluulo on, että tummapaahtoinen kahvi olisi jotenkin automaattisesti parempaa. Näin ei ole, vaan tummalla paahdolla saadaan korkeintaan peitettyä tehokkaammin huonon kahvin ikävät sivumaut, hän jatkaa.

Lähteet: Paulig, Mitt Kök, Ebookers 

***

Paahtaja: Hyvä kahvi tehdään sipulin tavoin 2:09

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.