Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

TOP 10: Raaka-aineet, joiden käyttö jokaisen hyvää thairuokaa haluavien täytyy opetella

Chili ja korianteri maustavat kookoscurryn.
Chili ja korianteri maustavat kookoscurryn.Shutterstock
Julkaistu 06.03.2016 14:01
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Thaimaalainen ruoka on täynnä ihania makuja. Thairuoan salaisuus piilee omaleimaisissa raaka-aineissa.

Moni suomalainen on ihastunut thaimaalaiseen ruokaan lomamatkallaan. Thairavintoloita löytyy jo pienemmistäkin kaupungeista, ja thaimaalaisia mausteita on melko hyvin saatavilla myös suomalaisissa kaupoissa.

Tuoreet yrtit ja maustekasvit tekevät thairuoasta täyteläistä ja terveellistä.

Erityisesti näiden raaka-aineiden käyttö kannattaa opetella, jos haluat kotioloissakin hyvää thairuokaa.

1. Korianteri (phak chi)

korianteri
Colourbox

Korianteri on olennainen osa thairuokia. Korianterista käytetään kaikki kasvinosat: lehdet, varret, juuret ja siemenet, jotka maistuvat kaikki hieman erilaisilta. Suomalaisille tutuimpia lienevät korianterin lehdet, joita käytetään esimerkiksi kookoscurryssa.

2. Thai-basilika (bai horapha)

Thai-basilikaShutterstock

Thaimaassa käytetään monenlaisia basilikalajikkeita, joiden maku poikkeaa välimerellisestä basilikasta. Suomessakin on saatavilla thai-basilikaa, jonka makeahkossa maussa on häivähdys anista ja kanelia.

3. Kalakastike (nam pla)

kalakastikeShutterstock

Kalakastike on thaimaalaisten perusmauste, jolla ruokaan saadaan suolainen maku. Kalakastike valmistetaan fermentoiduista kaloista ja katkaravuista. Kala-allergikon kannattaa siis olla varuillaan Thaimaassa matkustaessaan, sillä kalakastiketta käytetään paljon myös kasvis- ja kanaruoissa.

4. Kookos (maphrao)

kookosColourbox

Kookosmaito saa tulisetkin thaicurryt maistumaan kermaisen pehmeältä. Kookoskermalla ruokiin saa vielä kermaisemman koostumuksen.

5. Galangal (kha)

galangalShutterstock

Galangal-juurta käytetään inkiväärin tavoin, ja sen raikas pistävä maku muistuttaa inkivääriä. Galangalia käytetään niin tuoreena, kuivattuna kuin jauheenakin.

6. Munakoiso (makhuea pang)

thai-munakoisoColourbox

Thai-munakoiso on aivan erilainen kuin violetti munakoiso, johon olemme tottuneet. Thai-munakoisot ovat pieniä, vihreitä ja pyöreitä, ja niissä on kitkerähkö maku. Thai-munakoisot ovat olennainen osa monia curryruokia. Niitä käytetään myös chilitahnoissa ja salaateissa.

7. Kafferilimetti, eli kaffir lime (makrut)

kaffir limeCopyright: Phasin Sudjai

Kafferilimetin hedelmästä hyödynnetään sekä mehu että kuoret, mutta myös sen lehtiä käytetään ruokien maustamiseen.

8. Sitruunaruoho (takhrai)

sitruunaruohoColourbox

Sitruunaruoho on ruohomainen, puiseva kasvi, jolla on sitruunainen maku. Sitruunaruohoa käytetään sekä ruokien että juomien maustamiseen.

9. Tamarindi (makham)

tamarindShutterstock

Tamarind-puun hedelmistä valmistettu tamarind-tahna tuo thairuokiin happamuutta. Tamarindia käytetään erityisesti kalaruoissa ja keitoissa.

10. Riisi

mango ja tahmariisiShutterstock

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisempänä on syytä mainita myös thaimaalainen jasmiiniriisi. Riisi on monen thairuokalajin perusta. Pohjoisessa Thaimaassa riisiä syödään leivän lailla käsin. Riisiä nautitaan myös jälkiruokana: monelle suomalaisellekin on varmasti tuttu tahmeaa riisiä, kookosta ja mangoa yhdistävä herkku.

Lisää aiheesta:

K-ryhmä listasi neljä erikoistuotetta, joista et välttämättä ole kuullutkaan: "Tulevaisuudessa kesän uudet perunat ja silli voidaankin tarjoilla osterinlehden kera"Viisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät? 5 nerokasta tapaa käyttää persimoneja – oletko jo kokeillut?Tee smoothiesta todellinen terveyspommi! Kokeile eksoottisia vaihtoehtojaKorealainen ruoka villitsee nyt suomalaisia – joko olet tutustunut mausteisiin herkkuihin?Kivakurkkuja ja kumkvatteja – tunnistatko ruokakaupan oudoimmat hedelmät ja vihannekset?
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:44
    Ruoka

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • 10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • 09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe17:47
    Ruoka

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle