TOP 10: Raaka-aineet, joiden käyttö jokaisen hyvää thairuokaa haluavien täytyy opetella

thaicurry
Chili ja korianteri maustavat kookoscurryn. Shutterstock

Thaimaalainen ruoka on täynnä ihania makuja. Thairuoan salaisuus piilee omaleimaisissa raaka-aineissa.

Moni suomalainen on ihastunut thaimaalaiseen ruokaan lomamatkallaan. Thairavintoloita löytyy jo pienemmistäkin kaupungeista, ja thaimaalaisia mausteita on melko hyvin saatavilla myös suomalaisissa kaupoissa.

Tuoreet yrtit ja maustekasvit tekevät thairuoasta täyteläistä ja terveellistä.

Erityisesti näiden raaka-aineiden käyttö kannattaa opetella, jos haluat kotioloissakin hyvää thairuokaa.

1. Korianteri (phak chi)

Korianteri on olennainen osa thairuokia. Korianterista käytetään kaikki kasvinosat: lehdet, varret, juuret ja siemenet, jotka maistuvat kaikki hieman erilaisilta. Suomalaisille tutuimpia lienevät korianterin lehdet, joita käytetään esimerkiksi kookoscurryssa.

2. Thai-basilika (bai horapha)

Thaimaassa käytetään monenlaisia basilikalajikkeita, joiden maku poikkeaa välimerellisestä basilikasta. Suomessakin on saatavilla thai-basilikaa, jonka makeahkossa maussa on häivähdys anista ja kanelia.

3. Kalakastike (nam pla)

Kalakastike on thaimaalaisten perusmauste, jolla ruokaan saadaan suolainen maku. Kalakastike valmistetaan fermentoiduista kaloista ja katkaravuista. Kala-allergikon kannattaa siis olla varuillaan Thaimaassa matkustaessaan, sillä kalakastiketta käytetään paljon myös kasvis- ja kanaruoissa.

4. Kookos (maphrao)

Kookosmaito saa tulisetkin thaicurryt maistumaan kermaisen pehmeältä. Kookoskermalla ruokiin saa vielä kermaisemman koostumuksen.

5. Galangal (kha)

Galangal-juurta käytetään inkiväärin tavoin, ja sen raikas pistävä maku muistuttaa inkivääriä. Galangalia käytetään niin tuoreena, kuivattuna kuin jauheenakin.

6. Munakoiso (makhuea pang)

Thai-munakoiso on aivan erilainen kuin violetti munakoiso, johon olemme tottuneet. Thai-munakoisot ovat pieniä, vihreitä ja pyöreitä, ja niissä on kitkerähkö maku. Thai-munakoisot ovat olennainen osa monia curryruokia. Niitä käytetään myös chilitahnoissa ja salaateissa.

7. Kafferilimetti, eli kaffir lime (makrut)

Kafferilimetin hedelmästä hyödynnetään sekä mehu että kuoret, mutta myös sen lehtiä käytetään ruokien maustamiseen.

8. Sitruunaruoho (takhrai)

Sitruunaruoho on ruohomainen, puiseva kasvi, jolla on sitruunainen maku. Sitruunaruohoa käytetään sekä ruokien että juomien maustamiseen.

9. Tamarindi (makham)

Tamarind-puun hedelmistä valmistettu tamarind-tahna tuo thairuokiin happamuutta. Tamarindia käytetään erityisesti kalaruoissa ja keitoissa.

10. Riisi

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisempänä on syytä mainita myös thaimaalainen jasmiiniriisi. Riisi on monen thairuokalajin perusta. Pohjoisessa Thaimaassa riisiä syödään leivän lailla käsin. Riisiä nautitaan myös jälkiruokana: monelle suomalaisellekin on varmasti tuttu tahmeaa riisiä, kookosta ja mangoa yhdistävä herkku.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.