Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

5 nerokasta tapaa käyttää persimoneja – oletko jo kokeillut?

Kypsän persimonin tuntee kellertävän oranssista sävystä.
Kypsän persimonin tuntee kellertävän oranssista sävystä. Shutterstock
Julkaistu 05.11.2017 13:57

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Herkulliset ja kauniin väriset persimonit ovat sesongissa. Ne maistuvat sellaisinaan, mutta sopivat myös monenlaiseen ruoanlaittoon.

Maultaan kakiksi ja sharoniksikin kutsuttu persimon muistuttaa papaijaa tai luumua. Rakenne siinä on sen sijaan mangomaisen kiinteä.

Persimon kannattaa nauttia kypsänä, sillä raakana se maistuu pahalta. Valmiin yksilön tunnistaa kellertävästä tai oranssista väristä ja helposti irtoavasta kannasta. Ruskeat pilkut persimonissa ovat myös hyvä merkki kypsymisestä.

Alun perin Kiinasta ja Japanista kotoisin oleva makeahko persimon sisältää runsaasti kuituja, fenolisia yhdisteitä, kaliumia, magnesiumia, mangaania ja rautaa. Monipuolinen herkku onkin aivojen ja lihasten ystävä. 

Terveellinen persimon on itsessään hyvä välipala, mutta se taipuu myös monenlaisiin ruokiin.

1. Salaatin piristäjä

Persimon tuo makean vivahteen ja piristävän värin salaattiin. Kokeile pilkottua persimonia esimerkiksi roomansalaatin, päärynän, hasselpähkinöiden ja sinihomejuuston kanssa.

2. Tulisenmakea lisuke

Persimoneilla voi korvata myös mangon kotitekoisessa salsassa. Tulisenmakea lisuke sopii esimerkiksi paistetun kalan tai kanan kanssa nautittavaksi. Satokautta voi juhlistaa myös lisäämällä persimoneja mausteiseen chutney-kastikkeeseen. Persimonin kiinteän sisuksen voi myös viipaloida ja paahtaa mausteisen ruoan lisukkeeksi.


3. Kuivattu herkku

Kuivatut persimonit ovat suurta herkkua Japanissa, jossa valmistusprosessi tosin on hyvin pitkälle teollista. Kotona persimoneja voi kuivata nopeasti esimerkiksi uunissa.

4. Makea juoma

Persimonit sopivat vallan mainiosti smoothieisiin. Surauta esimerkiksi mandariinin, pähkinöiden, pellavansiementen sekä kookosmaidon kanssa herkulliseksi ja vatsaystävälliseksi aamu- tai välipalaksi.

5. Herkullinen jälkiruoka

Persimoneja voi käyttää leivonnassa niin kekseissä, muffineissa kuin piirakoissakin. Tällöin kiinteä sisus voi olla järkevä soseuttaa taikinan tai täytteen sekaan. Persimoneista voi myös valmistaa sorbettia erinomaisen helposti käärimällä ne folioon ja pistämällä pakastimeen muutamaksi tunniksi.

Lähde: Smithsonian.com, Cooking Channel, Satokausikalenteri

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Hedelmä, jota kannattaa nyt napata ostoskoriin – makea kuitupommi!Jäikö ruoanlaitosta keltuainen tai valkuainen yli? Kahdeksan herkullista tapaa: Näin hyödynnät jämätK-ryhmä listasi neljä erikoistuotetta, joista et välttämättä ole kuullutkaan: "Tulevaisuudessa kesän uudet perunat ja silli voidaankin tarjoilla osterinlehden kera"Maistuvat vinkit arkiruokaan – kokeile täydellisiä yhdistelmiä!Tee smoothiesta todellinen terveyspommi! Kokeile eksoottisia vaihtoehtojaKorealainen ruoka villitsee nyt suomalaisia – joko olet tutustunut mausteisiin herkkuihin?
RuoanlaittoHedelmätMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • ma17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta