Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Uskomaton reaktio saa aikaan kinuskikastikkeen

Shutterstock
Julkaistu 22.10.2014 15:02

MTV LIFESTYLE

Huomenta Suomen Makuja ja elämää -osiossa paneuduttiin keskiviikkona molekyyligastronomiaan. Ruoanlaiton kemiaa voi tutkiskella valmistamalla esimerkiksi kinuskia eri tavoilla.

Huomenta Suomessa käsiteltiin keskiviikkona molekyyligastronomiaa. Molekyyligastronomialla tarkoitetaan ruoanvalmistukseen liittyvien ilmiöiden tutkimimista, molekyylitasolla. Aiheeseen perehtynyt, Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia kertoo, että molekyyligastronomian avulla hyvästä ruoasta voidaan tehdä entistä parempi nautinto. 

– Ruokanautinto syntyy ensinnäkin siitä, että osataan tehdä teknisesti tehdä hyvää ruokaa, esimerkiksi paistaa liha sellaiseksi kuin halutaan. Ruokanautintoon liittyy myös paljon estetiikka, eli visuaalista nautintoa. Mikä tärkeintä, ruokanautintoon liittyy hyvin suuressa roolissa se, että kenen kanssa ruoka syödään ja millä lailla, Hopia selventää.

6:13Kokkauksen kemiaa ja fysiikkaa

Molekyyligastronomiaa myös kouluissa

Molekyyligastronomiaa käsitellään nykyään joissakin kouluissa myös kotitaloustunneilla.

– Olemme saaneet näin hyvin nivottua yhteen kaksi oppiainetta: kemian ja kotitalouden, Akaan kaupungissa kotitalousopettajana työskentelevä Sari Slawuta kertoo.

Kotitaloustunneilla saatetaan perehtyä esimerkiksi Maillardin reaktioon kinuskinvalmistuksen avulla. Maillardin reaktiot ovat olennaisia kaikessa ruoan kypsentämisessä paistaen tai paahtaen. Ruoka-aineiden proteiinit ja sokerit reagoivat keskenään nopeasti noin 115 asteen lämpötilasta alkaen muodostaen aromikkaita ja ruskeanvärisiä reaktiotuotteita.

Testaa itse: Kinuskia neljällä tapaa

Kinuskin perusraaka-aineet kerma ja sokeri sisältävät edellytykset Maillardin reaktion ja karamellisoitumisen tapahtumiseksi. Niin kauan kuin seoksen vesipitoisuus on suuri, lämpötila ei juuri nouse yli 100 asteen. Tällöin Maillardin reaktioita ja karamellisoitu­mista ei juuri tapahdu. Vesipitoisuuden pienentyessä ja lämpötilan noustessa noin 130 asteen Maillardin reaktiot ja lopulta karamellisoituminen käynnistyvät ja aiheuttavat kinuskille ominaisen maun ja värin. Jos kinuskia valmistaa pelkästään maidosta, kestää pitkään ennen kuin seoksen lämpötila saavuttaa noin 130 asteen lämpötilan. Tällöin loppu­tuloksena on usein kova ja sitkeä sekä hankalasti käsiteltävä massa. Suurempi rasva­pitoisuus helpottaa keitättävän massan lämpötilan nousua ja estää pohjaanpalamista.

Paahtokinuskissa vallalla ovat karamellisoitumisreaktioiden maut ja värit. Perinteisessä kinuskin valmistamisessa lämpötila ei juuri nouse 130 asteen yläpuolelle, jolloin kinuskin väri muodostunee pääasiassa Maillardin reaktiotuotteista.

Lähde: E-oppi: Molekyyligastronomiaa kemiaan ja kotitalouteen

Resepti: Kinuskia neljällä tapaa

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Tuukka keksi ratkaisun kotikokkeja piinaavaan ilmiöön: "Halpa ja helppo kikka on pelastanut useamman hernekeittosatsini"Erikoinen herneilmiö piinaa kotikokkeja: "Ihan sairasta"Yllättävä korvike parmesaanille ja tofusta helposti rapeampaa – ota talteen kasvisruokaniksit!Miksi perunalle tehdään näin? Tutkimusprofessori Anu Hopia kauhistui ruokakaupassa: "Vaikuttaa tuhansien suomalaisten haluun käyttää perunaa ruoanlaitossa"Kokkien rakastama hittirasva, jota sinunkin täytyy kokeilla: Supervoi, joka päihittää oliiviöljyn ja tekee ruoasta täydellistäMärkiä tamponeja, valekahvia ja deodoranttia – näin ruokien mainoskuvat oikeasti syntyvät
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:47
    Ruoka

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • Eilen15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • Eilen11:55
    Kahvi

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • to17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja