Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Nämä raaka-aineet ovat oikeita proteiinipommeja

Myös useat kasvikset sisältävät paljon proteiinia.
Myös useat kasvikset sisältävät paljon proteiinia.Shutterstock
Julkaistu 01.02.2016 09:03

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Runsasta lihansyöntiä perustellaan usein sillä, että liha on hyvä proteiininlähde. Proteiinia saa kuitenkin runsaasti myös useista kasvikunnan tuotteista.

Suomalaiset syövät suosituksiin nähden liikaa lihaa ja liian vähän kasviksia. Ravitsemussuositusten mukaan punaista lihaa ja lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa, kun kasviksia pitäisi nauttia puoli kiloa päivässä.

Näillä kasvikunnan proteiinipommeilla saat lisättyä ruokiesi proteiinipitoisuutta ilman haitallista kolesterolia ja tyydyttyneitä rasvoja.

Pavut ja herneet

Pavut ja palkokasvit ovat todella proteiinipitoisia. Sadassa grammassa tavallisia herneitä on 5,1 grammaa proteiinia. Jos et pidä hernekeitosta, pakastetuista herneistä voi pyöräyttää vaikka pestokastiketta. Yrteillä, pinjansiemenillä, oliiviöljyllä ja parmesanjuustolla höystetty hernepesto on helppo ja terveellinen ja proteiinipitoinen kastike täysjyväpastalle.

Erilaisissa pavuissa on herneitäkin enemmän proteiinia. Esimerkiksi sadassa grammassa kidneypapuja proteiinia on 8,6 grammaa ja soijapavuissa peräti 16,1 grammaa. Pavut sopivat melkeinpä ruokaan kuin ruokaan. Kokeile vaikka meksikolaisittain maustettua chili sin carnea. Kikherneistä voi tehdä myös hummusta, jota voi käyttää sekä dippinä että levitteenä leivän päällä.

KATSO RESEPTI: Kolme erimakuista hummusta

Vinkki: Saat tofuun helposti koostumusta ja makua, kun paistat tofukuutiot ensin pannulla ja maustat ne paistamisen loppuvaiheessa soijakastikkeella.

Tofu

Soijapavuista valmistetut tuotteet ovat monen kasvissyöjän ruokavalion perusta, sillä niiden proteiinipitoisuus on aivan omaa luokkaansa. Tofun proteiinipitoisuus voi olla jopa 18 grammaa sadassa grammassa. Tofu on äärimmäisen monikäyttöinen raaka-aine, joka taipuu monenlaiseen ruokaan. Sellaisenaan se ei maistu juuri miltään, joten mausteita kannattaa käyttää reilusti.

Seitan

Vehnägluteenista valmistettu proteiinipitoinen seitan on kasvissyöjien keskuudessa suosittu lihankorvike, sillä siitä saa muovailtua helposti pihvejä, kebabia, makkaroita ja jopa joulukinkkua. Myös seitanin valmistuksessa maustaminen on erityisen tärkeää. Seitanin proteiinipitoisuus voi parhaimmillaan olla jopa 30 grammaa sadassa grammassa, mutta sen sisältämä proteiini ei imeydy yhtä hyvin kuin palkokasvien proteiinit.

Kvinoa

Useimmat viljat sisältävät jonkin verran proteiineja. Kvinoa, joka on pikemminkin siemenkasvi kuin vilja, kohoaa proteiinipitoisuudellaan ylitse muiden. Sadassa grammassa keitettyä kvinoaa on jopa 5,6 grammaa proteiinia. Korkean proteiinipitoisuutensa lisäksi se sisältää elimistöllemme elintärkeitä aminohappoja. Kvinoa on monipuolinen lisuke, joka sopii myös salaatteihin.

KATSO RESEPTI: Raikas kvinoasalaatti

Vinkki: Smoothien proteiinipitoisuutta voi lisätä chiasiemenillä. Avokadolla saat viherpirtelöön kermaisen koostumuksen.

Tummanvihreät vihannekset

Vihannekset eivät proteiininlähteinä vedä vertoja palkokasveille, mutta tummanvihreät vihannekset erottuvat edukseen. Sadassa grammassa pinaattia on 1,6 grammaa proteiinia, parsakaalissa jopa 4,6 grammaa. Trendikäs lehtikaalikin sisältää proteiinia 3,4 grammaa. Lehtikaalista ja pinaatista saat tehtyä helposti superterveellisen viherpirtelön.

KATSO RESEPTI: Vihersmoothie

Pähkinät

Kaikissa pähkinöissä on runsaasti terveellisiä rasvoja sekä proteiinia, joten ne ovat hyvä lisä terveelliseen ruokavalioon. Korkean rasvapitoisuutensa vuoksi niitä kannattaa kuitenkin nauttia kohtuudella. Pähkinöistä voi tehdä myös proteiinipitoisia levitteitä esimerkiksi leivän päälle.

Osittaiset lähteet: Health.com, Fineli.fi

Lisää aiheesta:

Rautaa jopa enemmän kuin punaisessa lihassa – testaa nämä vitamiinipommit!Ravitsemusterapeutti listasi yhdeksän parasta proteiininlähdettä – lisää nämä ruokavalioosi ja kehosi kiittää!Seitsemän rautapitoista ruokaa, joilla selätät väsymyksen – lisää nämä ruokavalioosi! 5 ruokaa, jotka sisältävät jopa enemmän proteiinia kuin broilerin rintafilee!5 ruokaa, jotka sisältävät enemmän proteiinia kuin kananmunaAsiantuntija paljastaa litteän vatsan salaisuuden: Syö näitä ruokia
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • Eilen17:36
    Ruoka

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • Eilen09:44
    Juomat

    Energiajuomia myydään pikkulapsillekin – Normalin maajohtaja: "Suositus ei ole myyntikielto"

  • pe17:01
    Terveys ja hyvinvointi

    Yleinen makeutusaine saattaa lisätä aivohalvausriskiä

  • pe10:58
    Ruoka

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä