Tiesitkö? Näitä ruokia ei kannata syödä yhdessä

Shutterstock

Oletko kiinnittänyt huomiota siihen, että tietyt ruoka-aineet yhdessä nautittuna voivat vaikuttaaa negatiivisesti omaan oloon?

Tietyt ruoka-aineet etenkin yhdessä nautittuna aiheuttavat tietämättämme elimistössä erilaisia oireita, jotka tekevät olosta tukalan.

Muffinssi ja appelsiinimehu

Kiireisenäkään aamuna ei suupalaksi kannata valita muffinssia – etenkään, jos sen kyytipojaksi valitsee appelsiinimehua. Muffinssin ja appelsiinimehun yhdistelmä ei sisällä juuri lainkaan proteiinia tai kuituja, joita olisi tärkeää nauttia etenkin aamiaisella. Sitä vastoin aamiainen tässä muodossa sisältää turhan paljon hiilihydraatteja. Myös verensokeri voi nousta yllättäen makean aamupalan vuoksi ja tämä voi aiheuttaa myöhemmin väsymystä tai heikon olon. Esimerkiksi lasillinen proteiinipitoisempaa maitoa ja täysjyväjauhoihin leivottu leivonnainen olisi parempi vaihtoehto aamupalaksi.

Murot ja maito

Moni syö välipalaksi muroja, sillä ateria on helppo ja nopea koota kasaan, mutta sekä murot että maito sisältävät hiilihydraatteja, jotka voivat johtaa heikkoon oloon. Välipalan olisi hyvä sisältää ruoansulatuksen vauhdittamisen nimessä enemmän proteiinia ja hyviä rasvoja kuin murot ja maito. Muroaamupalaa voi täydentää halutessaan esimerkiksi kreikkalaisella jogurtilla ja pähkinöillä. Myös hedelmiä olisi niiden vitamiinipitoisuuden vuoksi hyvä lisätä muroista koostuvaan välipalaan.

Tomaattikeitto ja grillattu juusto

Lounaalla tomaattikeitto ja juustoleipä voi kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta, mutta yllättäen tomaattikeitto voi sisältää hurjankin paljon sokeria. Vaikka keittolounas kuulostaa kevyeltä, sisältää tomaattikeiton ja juustoleivän yhdistelmä lounaaksi liian vähän proteiinia ja turhan paljon rasvaa ja hiilihydraatteja. Jos tomaattikeitto ja juustoleipä kuuluvat suosikkeihin, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei tomaattikeitto sisällä piilosokeria, ja valita mieluummin kokojyväleipää.

Salaatti ja rasvaton salaattikastike

Vihannesten sisältämät vitamiinit imeytyvät paremmin silloin, kun niiden kanssa nautitaan jonkin verran hyviä rasvoja. Tästä syystä rasvattoman salaattikastikkeen kanssa nautitusta salaatista ei välttämättä saa niin paljon irti kuin voisi olettaa. Rasvattomat salaattikastikkeet sisältävät usein hieman yllättäen myös piilosokeria – eivätkä olekaan siis aivan niin terveellisiä kuin voisi kuvitella. Yksi terveellisimmistä salaattikastikevaihtoehdoista on extra-neitsyt-oliiviöljy, joka edesauttaa vitamiinien imeytymistä.

Lihamureke ja perunamuusi

Vaikka lihamureke sisältää paljon proteiinia, voi murekkeessa olla paljonkin rasvaa. Myös perunamuusissa voi olla voita ja kermaa. Rasva voi saada aikaan ongelmia ruoansulatuksessa ja aiheuttaa myöhemmin heikkoa oloa. Lihamureke ja perunamuusi eivät myöskään sisällä sellaista määrää kuitua, jota lounaan tai päivällisen olisi hyvä sisältää. Perunamuusin sijaan voi tarjoilla vaikkapa kukkakaalia, joka sisältää enemmän kuitua ja vähemmän kaloreita kuin peruna.

Hampurilainen ja ranskalaiset

Hampurilaisateria on yksi klassisimmista yhdistelmistä, mutta kaloripitoinen ateria voi tehdä hallaa ruoansulatuksen toiminnalle ja vaikuttaa siten negatiivisesti omaan oloon. Aterian sisältämät rasvat ja säilöntäaineet voivat muodostaa yhdessä hiilenkaltaista ainetta, joka reagoi ranskalaisten sisältämän sokerin kanssa. Reaktiossa muodostuu voi muodostua aineita, jotka voivat aiheuttaa elimistössä tulehduksia, jotka voivat jopa edesauttaa ikääntymisen merkkien ilmaantumista.

Maissilastut ja salsa

Moni kokee, että maissilastut ja salsa ovat perunalastuja ja dippiä terveellisempi valinta. Maissilastut sisältävät kuitenkin usein perunalastujen tapaan suolaa ja rasvaa. Salsa sisältää useita dippejä vähemmän kaloreita, mutta ei kuitenkaan maissilastujen kanssa ole luokiteltavissa terveelliseksi tai vatsaystävälliseksi valinnaksi. Kaikkein paras valinta naposteltavaksi on vihannespalat, joita voi syödä esimerkiksi hummuksen kanssa.

Osittainen lähde: Blackdoctor

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja