Mainos

Huonoimmat vaihtoehdot aamupalalle – ethän sorru näihin?

Jos haluat pysyä kylläisenä ja tuntea itsesi energiseksi heti aamusta alkaen, luovu seuraavista, asiantuntijoiden kritisoimista aamupaloista. 

Aamupalalla on suuri vaikutus siihen, millainen päivästäsi tulee. Valitsemalla lautasellesi sopivassa suhteessa hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja, annat elimistöllesi energiaa jaksaa päivän koitokset. 

Huonosti koostettu aamupala jättää puolestaan elimistöösi energiavajeen, joka voi vainota sinua koko loppupäivän ajan. Ravitsmeusterapeutti Adam Kelinson listasi joukon aamupalavaihtoehtoja, joihin energistä päivää tavoittelevan ei kannata sortua, kertoo Men’s Health.

1. Murot

Monet terveellisinäkin pidetyt vaihtoehdot voivat todellisuudessa olla melkoisia sokeripommeja. Ennen ostopäätöstä kannattaa lukea ainesosaluettelo huolella ja varmistaa, ettei sokeri vain ole listan kärkipäässä. Ihannetapauksessa muroista tulisi löytyä vähintään viisi grammaa kuitua ja alle kymmenen grammaa sokeria annosta kohden.

Kuitu hidastaa ruoansulatusta ja auttaa energiatasojasi pysymään vakaina. Murojen proteiinimääriä ei kannata tuijottaa liikaa, sillä murojen kanssa nautittava maito tai jogurtti tuovat annokseen kaivattua proteiinia.

2. Vähärasvainen jogurtti hedelmien kera

Vaikka tämä aamupalayhdistelmä kuulostaakin erinomaiselta vaihtoehdolta aloittaa päivä, Kelinsonin mukaan on olemassa paljon parempiakin vaihtoehtoja. Tämä nopea aamupala on miehen mukaan täynnä yksinkertaisia sokereita, jotka elimistösi polttaa nopeasti loppuun, ja nälkä saattaa yllättää hyvinkin pian aamupalan jälkeen.

Tämän yhdistelmän sijaan aamupalalle kannattaa valita proteiinipitoista ja paksua kreikkalaista jogurttia, jonka päälle lisätään marjoja ja pähkinöitä.

3. Croissantit ja muut leivostuotteet

Croissantit, donitsit ja muut leivonnaiset on tehty maistumaan hyviltä, ei ravitsemaan elimistöäsi. Kuidun ja proteiinin sijaan nämä tuotteet ovat täynnä sokeria ja tyhjiä kaloreita. Jos syöt aamulla pelkän croissantin, nälkä yllättää todennäköisesti hyvissä ajoin ennen lounasaikaa. Jos et halua luopua tästä tuotteesta, puolita leivos ja ota aamupalalle mukaan myös kananmunia ja vihanneksia.

4. Pelkkä kahvi

Voi olla, ettet tunne itseäsi nälkäiseksi aamulla, mutta tämä ei ole hyvä syy jättää aamupalaa syömättä. Kahvi ei sisällä lainkaan ravintoaineita, eikä se täytä vatsaasi tai anna elimistöllesi kaivattua energiaa. Jos raskas aamupala ei maistu, kokeile valmistaa aamuksi terveellinen ja ravitseva smoothie, johon voit lisätä kreikkalaista jogurttia, siemeniä vihanneksia ja hedelmiä.

Kokeile vaikkapa suomalaisasiantuntijan terveellistä smoothieta. Ohjeet löydät videolta. 


5. Letut ja vohvelit

Letut ja vohvelit pelkästään kuuluvat ravintosisältönsä puolesta samaan luokkaan leivosten kanssa, mutta näistäkin tuotteista on mahdollista tehdä astetta terveellisimpiä. Kun valmistat letut täysjyväjauhoon, kiinnität huomiota lisättyyn sokeriin ja lisäät päälle terveellisiä ainesosia, täyspainoinen aamiainen on valmis.

6. Vaalea leipä

Vaaleat leivät ja bagelit omaavat korkean glykeemisen indeksin, mikä tarkoittaa sitä, että ne nostavat verensokerisi nopeasti pilviin – ja tuovat sen sieltä nopeasti myös alas. Verensokerinvaihtelut saattavat aiheuttaa ruokahimoja ja energiavajetta, joilla on taatusti vaikutusta päiväsi kulkuun.

Vaalean leivän sijaan valitse lautasellesi täysjyvätuotteita terveellisten lisukkeiden, kuten raejuuston, kananmunien ja avokadon kera.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja