7 ruokaa, joita ei kannattaisi koskaan syödä aamupalaksi

murokulho
Murot sisältävät usein runsaasti sokeria ja vain vähän kuitua. Shutterstock

Aamupalaa kutsutaan usein päivän tärkeimmäksi ateriaksi. Sen vuoksi kannattaa miettiä, mitä aamulla laittaa suuhunsa.

Aamupalan jälkeen voi tulla nopeasti nälkä ennen lounasta, jos aamupala on ollut vääränlainen. Good Housekeeping -sivusto listasi seitsemän ruokaa, joita ei kannata koskaan syödä aamupalaksi.

1. Vähäkuituiset murot

Muroihin on usein lisätty runsaasti sokeria. Muroja valittaessa kannattaisikin seurata sokerin lisäksi myös kuidun määrää. Runsaasti hiilihydraatteja, mutta vain vähän kuitua sisältävät murot eivät pidä kylläisenä lounaaseen asti.

2. Kevytjogurtit

Light-tuotteita on runsaasti tarjolla kaupoissa ja niitä mainostetaan terveellisempänä vaihtoehtona. Light-jogurteissa on useasti vähän rasvaa, mutta runsaasti erilaisia keinotekoisia makeutus- ja lisäaineita. Maustettujen jogurttien sijasta kannattaa valita maustamaton kreikkalainen jogurtti. Sen sisältämä proteiini auttaa pitämään nälän poissa eikä se sisällä lisättyä sokeria.

3. Kaupan valmiit smoothiet

Smoothie saattaa vaikuttaa terveelliseltä välipalalta, mutta usein valmiissa smoothieissa voi olla runsaasti sokeria. Parempi vaihtoehto olisi syödä hedelmät tuoreena tai valmistaa smoothie itse maustamattomasta jogurtista.

4. Pannukakut

Pannukakut tehdään usein ravintoköyhistä valkoisista jauhoista eivätkä ne näin ollen ole hyvä valinta aamupalaksi. Jos kuitenkin haluaa pannukakkuja, kannattaa ne valmistaa reseptillä, johon on lisätty myös proteiinia.

5. Myslipatukat

Kiireisen ihmisen aamupala voi koostua matkalla syödystä mysli- tai proteiinipatukasta. Näissäkin olisi hyvä tutustua tuoteselosteeseen, koska monet tällaiset patukat sisältävät runsaasti sokeria ja lisäaineita.

6. Mehu

Vaikka mehu olisi itse puristettua ja näin ollen terveellistä, se ei kuitenkaan ole riittävä aamupala. Aamupalalla pitäisi saada tarpeeksi proteiinia, jotta nälkä pysyy poissa lounaaseen saakka.

7. Mysli

Myslit saattavat vaikuttaa terveellisemmältä vaihtoehdolta kuin murot, mutta usein myslissä on jopa enemmän kaloreita kuin muroissa – ja runsaasti sokeria. Myslien runsas sokeri aiheuttaa verensokerin nopean nousun ja sen jälkeen nopean romahtamisen. Myslin sijasta kannattaisi jogurtin päälle laittaa esimerkiksi pähkinöitä.

Testaa mieluummin tämä:

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!