Viisi tuttua ruokaa, jotka pilaavat yöunesi – näitä ei kannata syödä ennen nukkumaanmenoa

0:51 Terveellinen korvike jäätelölle syntyy helposti
Videolta voit poimia terveellisen jäätelökorvikkeen reseptin.

Jos haluat nukkua yösi rauhassa, kannattaa iltaruokailuun kiinnittää huomiota. 

Rasvaisten ja raskaiden ruokien nauttiminen saa helposti pyörimään lakanoissa, mutta epäterveelliset herkut eivät suinkaan ole ainoita öitä valvottavia ruokia. Health.com-sivuston mukaan myös monet terveellisenä pidetyt raaka-aineet voivat salakavalasti muuttaa yösi unettomiksi.

Jos haluat nukkua yösi hyvin, seuraavat raaka-aineet kannattaa jättää pois iltapalalta.

1. Kovat juustot

Yhdestä viipaleesta leivän päällä tuskin on haittaa, mutta harva nautiskelija tyytyy tähän määrään.

Ravitsemusterapeutti Maggie Moonin mukaan runsaasti tyydyttymätöntä rasvaa sisältävät juustot, kuten cheddar, sinihomejuusto tai parmesaani, ovat ruoansulatuksellesi todella kova pala. Jos käyt nukkumaan liian nopeasti juustojen nauttimisen jälkeen, seurauksena voi olla ikäviä happovaivoja tai närästystä.

Jos haluat nauttia juustoja mielin määrin, asiantuntija suosittelee tekemään sen viimeistään 4–6 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

2. Tumma suklaa

Pala tummaa suklaata on monesti kaloripitoisia jälkiruokia parempi vaihtoehto, mutta harva tiedostaa, että tällä herkulla voi olla negatiivisia vaikutuksia yöuniesi ajatellen.

– Tumma suklaa voi olla polyfenoli-rikas herkku, mutta se sisältää myös yllättävän paljon kofeiinia. Moni välttelee kofeiinipitoisia juomia, kuten kahvia tai kofeiinipitoista teetä ennen nukkumaanmenoa, mutta aivan yhtä tärkeää on vältellä tätä piristysainetta sisältäviä ruokia, jotka voivat vaikeuttaa nukahtamista, Moon kertoo.

Suklaata ei kannata nauttia iltapäivän jälkeen, sillä kofeiinin vaikutus kestää kuudesta jopa kymmeneen tuntiin.

3. Liharuoat

Liha sisältää runsaasti elimistölle tärkeitä ravintoaineita, kuten proteiinia ja rautaa, mutta tätä herkkua kannattaa vältellä vähintään neljä tuntia ennen nukkumaanmenoa. Proteiinia ja rasvaa sisältävä liha ei ole kovin helposti sulavaa herkkua, joten pihvit, hampurilaiset ja muut liharuoat kannattaa jättää pois ilta-aterialta.

Jos haluat taata hyvät yöunet, asiantuntija suosittelee vaihtamaan lihan vähärasvaiseen proteiiniin, kuten broileriin tai kalkkunaan.

4. Matcha

Vihreä teejauhe matcha on trendiherkku, jota löytyy nykyisin monista tuotteista aina kekseistä smoothieisiin. Vihreä matcha-teejauhe antaa ruokiin ja juomiin paitsi kauniin värin, myös runsaasti antioksidantteja.

Tätä terveellistä raaka-ainetta käyttävien kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä vihreä tee sisältää lähes saman verran kofeiinia kuin kahvi. Kofeiinin lisäksi monet matchaa sisältävät välipalat sisältävät myös paljon piilosokeria, jolla on kofeiinin tavoin negatiivinen vaikutus unenlaatuun.

Matchan sijaan iltapalaksi kannattaa asiantuntijan mukaan kokeilla runsaasti terveellistä rasvaa, proteiinia ja antioksidantteja sisältäviä pistaasipähkinöitä.

5. Leikkeleet

Vaikka kinkkua tai salamia sisältävän voileivän syöminen saattaa tuntua hyvältä iltapalalta, korkean natriumpitoisuuden vuoksi nämä herkut voivat aiheuttaa turvotusta ja tehdä olosi epämukavaksi. Epämukavan olon lisäksi leikkeleet voivat janottaa ja saada sinut juomaan entistä enemmän. Tästä voi puolestaan seurata katkonaisia yöunia vessareissujen muodossa.

Jos olet herkkäuninen, kannattaa suolaa ja rasvaa sisältävät leikkeleet vaihtaa sulavampiin leivänpäällisiin, kuten maapähkinävoihin tai avokadoon.

Lähde: Health.com

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja