Lopeta heti! 7 ainesosaa, joita ei koskaan pitäisi lisätä smoothieen

smoothie
Monet lehtivihreät sopivat smoothieen erinomaisesti, mutta fenkolia, selleriä ja tarhapapuja kannattaa sekoituksessa välttää. Shutterstock

Vältä aineksia, jotka nostavat smoothien sokeripitoisuuden hetkessä korkeaksi ja jotka pilaavat herkun koostumuksen.

Makuja-sivusto kertoi aiemmin kolmesta asiasta, jotka smoothien teossa tulisi joka kerta ottaa huomioon. Kahdessa minuutissa valmistuvaa terveellistä ja maukasta aamu,- väli tai iltapalaa ei totisesti ole helppo mokata.

Men's Health -sivusto vinkkaa kuitenkin aineosat, jotka voivat pilata smoothien koostumuksen tai jotka voivat muuttaa terveellisen herkun hetkessä epäterveellisemmäksi. Vältä näitä seitsemää ainesosaa:

1. Selleri ja fenkoli

Lehtivihreät, kuten pinaatti, ovat oivia valintoja smoothien sekaan, sillä ne auttavat pitämään kilokalorit kurissa ja tasoittamaan hedelmien makua. Kuitenkaan kaikki vihannekset eivät sekaan sovi: selleri, fenkoli, tarhapavut ja sokeriherneet eivät sekoitu tasaiseksi edes tehosekoittimessa. Koostumus on kaikkea muuta kuin miellyttävä.

2. Maustettu ja rasvaton jogurtti

Jogurtti on loistava proteiinin ja kalsiumin lähde. Maustettua jogurttia ei kuitenkaan kannata suosia, sillä näissä jogurteissa on usein suuri määrä lisättyä sokeria.

Rasvaton jogurtti on usein varsin vetistä, ja joidenkin tutkimusten mukaan rasvaa sisältävät jogurtit ovat aivan yhtä tehokkaita painonhallinnan kannalta: jogurtin rasva saa olon tuntumaan täydeksi pidemmän aikaa. Valitse edes kaksi prosenttia rasvaa sisältävä vaihtoehto, mutta suuremmassa proteiinitarpeessa suosi kreikkalaista jogurttia.

3. Raa’at juurekset

Useimmat tehosekoittimet eivät ole tarpeeksi tehokkaita sekoittamaan raakoja juureksia, kuten terveellisiä punajuuria. Laitteen hajoamisen välttämiseksi antioksidantteja ja nitraatteja täynnä olevat punajuuret kannattaa ensin keittää tai paahtaa ja antaa jäähtyä kunnolla jääkaapissa.

4. Mehut

Ravintorikas mehu tarjoaa makeutta, mutta yksi kupillinen aitoja hedelmiä tarjoaa saman makeuden lisäksi kuitua ja enemmän massaa. Vesi on jopa parempi vaihtoehto ohentamaan smoothieta, sillä näin terveellisestä välipalasta ei synny sokeripommia.

Jos mehua kuitenkin haluaa käyttää, kannattaa ehdottomasti valita aina täysmehua ja lisätä sitä sekaan vain neljäsosa tai puolikas kupillinen. Suosi aina mieluummin tuoreita tai pakastettuja marjoja, hedelmiä ja vihanneksia.

5. Purkkihedelmät

Suurin osa purkkihedelmistä on pakattu sokeriliemeen tai sokeriseen. Purkkihedelmät lisäävät smoothien kilokaloreita, eikä tekstuurista tuli yhtä hyvää kuin tuoreilla ja pakastetuilla vaihtoehdoilla.

6. Tietyt proteiinijauheet

Proteiinijauheet voivat toimia hyvänä proteiinilisänä smoothiessa, mutta kaikki vaihtoehdot eivät ole yhtä hyviä: osa sisältää paljon sokeria ja prosessoituja ainesosia.

Valitse kaupasta mieluummin vaihtoehto, jonka ainesosalista on lyhyt ja joka sisältää vähintään 30 grammaa proteiinia. Jauheen ei pitäisi myöskään sisältää paljoa hiilihydraatteja, sillä niitä saa riittämiin smoothieen lisätyistä marjoista ja hedelmistä.

7. Sokeri ja makeutusaineet

Hedelmistä ja marjoista saa jo hyvän annoksen sokeria, joten lisämakeutuksen lisääminen voi muuttaa terveellisen smoothien aikamoiseksi kilokaloripommiksi. Keinotekoiset makeutusaineet eivät oikeastaan ole yhtään parempia, ja niiden on jopa todettu vaikuttavan negatiivisesti aineenvaihduntaan, stimuloivan ruokahalua ja johtavan painonnousuun.

Jos lisämakeutusta kuitenkin haluaa, sekaan kannattaa mieluummin lisätä hunajaa. Hunajasta saa makeuden lisäksi hyviä antioksidantteja.

Lähde: Men's Health

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!