Mainos

Juustovoileipä ja banaanipirtelö – kuusi yleistä ruokayhdistelmää, jotka eivät tee hyvää vatsallesi

Ruokayhdistelmät ovat yleensä parhaimmillaan, kun ne sisältävät erilaisia tekstuureja ja makuja. Monien ruokien ajatellaan kulkevan käsi kädessä, mutta vaikka joitakin ruoka-aineita on tottunut syömään yhdessä, ei se tarkoita, että niitä tulisi syödä yhdessä.

Poimi videolta resepti herkulliseen mansikkasmoothieeseen. 

Ayuervedic instituutin mukaan epätasapainoiset ruoat, joissa on yhdistelty vääriä aineita, voivat synnyttää kehossa toksiineja, jotka muodostavat kaasua ja aiheuttavat mahdollisesti ruoansulatushäiriöitä. 

Jos perinteiset ruokayhdistelmät aiheuttavat vaivoja, voi olla hyvä idea tarkistaa, mistä seuraukset johtuvat. Vaikutukset ja ruoansulatus voivat toki olla yksilöllisiä, mutta tuttuja ruoka-aineyhdistelmiä ei ehkä aina kannata ottaa täysin itsestäänselvyyksinä. 

1. Tomaatti ja kurkku

Lähes kaikki ovat varmasti tottuneet laittamaan salaattiinsa niin kurkkua kuin tomaattiakin. Salaatti on terveellistä, mutta kurkku-tomaatti-yhdistelmä ei oikeasti ole niin hyväksi vatsallemme. Tomaatti on nimittäin hyvä C-vitamiinin lähde, ja tomaatissa on itse asiassa jopa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa.

Kurkku kuitenkin sisältää entsyymiä, joka vaikuttaa C-vitamiinin imeytymiseen. Kurkku voi siis tehdä ruoansulatuskanavasta hiukan ärtyisän ja estääsinua saamasta tomaatista kaikkea hyötyä irti.

2. Vesimeloni ja kaikki ruoat

Vesimeloni on monien raikas lempiherkku erityisesti kesällä. Nykyisin hedelmää syödään niin grillattuna kuin feta- ja halloumi-salaateissa. Vaikka makuaisti on ehkä innostunut, ei vatsa ole aivan yhtä iloinen.

Instituutin mukaan maitotuotteilla kestää sulaa vatsassa paljon kauemmin verrattuna vesimeloniin. Kun vatsasi hoitelee vesimelonia, ehtii maito alkaa juoksettua. Itseasiassa vesimeloni sulaa vatsassa paljon nopeammin kuin suurin osa ruoista, joten sen yhdistäminen hitaammin sulaviin ruokiin voi sekoittaa vatsaa.

3. Jogurtti ja hedelmät

Maitotuotteiden yhdistäminen muihin ruokiin on aina haastavaa, koska vatsamme sulattaa maitotuotteita eri tahtiin kuin suurinta osaa muista ruoista. Erityisesti hedelmien sisältämät hapot voivat vaikuttaa maidon sulamiseen. Vaikka jogurtti onkin hedelmien kanssa herkkua, kannattaa ruoat nauttia eri lautasilta eri aikoina.

4. Banaani ja maito

Banaanipirtelö kuulostaa todella hyvältä, mutta aika moni ravintoasiantuntija voisi olla toista mieltä. Ayuervedic instituutin mukaan banaanien ja maidon yhdistelmä on yksi vähiten ihmisille sopivista.

Tämä johtuu siitä, että tuotteilla on erilaiset ruoansulatuksen lämmitys- ja jäähdytyskuviot. Yhdistelmä voi esimerkiksi sekoittaa suolistonbakteerikantaa, tukkia kehon kanavia ja laukaista allergeeneja sekä liman tuotantoa.

5. Juusto ja leipä

Juusto on yksi yleisimmistä leivän päällisistä. Se sopii niin kylmänä kuin lämpimänä. Juustoleipien tekeminen on helppoa, ja ne ovat herkullisia, mutta yhdistelmä on myös huono vatsalle, sillä keho sulattaa proteiinin ja tärkkelyksen eri tavalla.

Vatsa joutuukin valitsemaan yhdistelmästä toisen, jonka se sulattaa. Usein tärkkelys on se, joka jää pidemmäksi aikaa sulamatta.

6. Lasagne

Lasagne on yksi herkullisimmista kotiruoista, ja syömisen jälkeen voi tuntea itsensä todella täydeksi. Yhdistelmä ei olekaan kaikista suositelluin samasta syystä, kuin leipä ja juustokaan eivät ole. Tomaattikastike tekee ruoansulatuksesta vielä entistä haastavampaa.

Keho joutuu ylikierroksille yrittäessään sulattaa niin hiilihydraatit, maidon, proteiinin kuin hapot, mikä vie hyvin paljon energiaa.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja