Tiedätkö, mitä tomaateille tapahtuu jääkaapissa? Virheellinen uskomus elää vahvana: "Vaikuttaa makuun ratkaisevasti"

Kari Aihisen grillattu tomaattisalaatti 3:28 Kari Aihisen grillattu tomaattisalaatti

Kauppapuutarhaliiton teettämän tutkimuksen mukaan jopa puolet suomalaisista säilyttää edelleen tomaatteja väärin.

Videolla: Testaa Kape Aihisen mahtava tomaattiresepti!

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista tomaattiviikkoa. Tomaatti on yksi suomalaisten suosikkivihanneksista, mutta Kauppapuutarhaliiton mukaan moni  säilyttää valitettaasti edelleen tomaatteja väärin.

Vain 17 prosenttia säilyttää kurkut ja tomaatit oikein – nuorista jopa 77 prosenttia väärin

Kauppapuutarhaliiton teettämän tutkimuksen mukaan jopa 49 prosenttia suomalaisista säilyttää tomaatit ja kurkut virheellisesti jääkaapissa ja 35 prosenttia osaksi jääkaapissa. Vain 17 prosenttia säilyttää vihannekset oikeaoppisesti huoneenlämmössä.

Parhaiten oikean säilytyksen osaavat 55–65-vuotiaat, heistä 34 prosenttia säilyttää tomaatit ja kurkut jääkaapissa. Erityisesti nuoret säilyttävät tomaatit ja kurkut väärin, 18–24 vuotiasta jopa 77 prosenttia säilyttää niitä jääkaapissa.

Suurimmat syyt vihannesten säilyttämiseen jääkaapissa olivat tottumus sekä parempi säilyvyys. Osa vastasi myös, että tomaatit ja kurkut maistuvat paremmilta kylminä.

"Tomaatin maku häviää jääkaapissa, joten säilytys vaikuttaa makuun ratkaisevasti"

Myös jääkaapissa oleva vihanneslokero houkuttelee säilyttämään kaikki vihannekset siellä.

– Välillä saamme palautetta tomaattien mauttomuudesta. Tomaatin maku häviää jääkaapissa, joten säilytys vaikuttaa makuun ratkaisevasti. Usko jääkaapissa säilyttämisestä elää kuitenkin vahvana, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Tomaatin säilytys:

Tomaatin oikea säilytyspaikka on huoneenlämmössä. Ihanteellinen säilytyslämpötila on +13 astetta, mutta liian lämmin on parempi kuin liian kylmä. Lämpimässä tomaatin kypsyminen nopeutuu. Jääkaapissa tomaatti menettää nopeasti makunsa.

Tomaatti säilyy jääkaapissa pidempään ja pysyy kovana, mutta vetistyy sisältä. Kylmyys tekee tomaateista happamampia ja mauttomampia, sillä kylmässä aromiaineet ja hapot lisääntyvät ja sokereiden määrä vähenee.

Tomaatti tuottaa runsaasti etyleeniä, joten sitä ei kannata säilyttää etyleenille herkkien kasvisten, kuten kurkun ja yrttien, läheisyydessä. Etyleeni on kaasu, joka syntyy kasvien hengityksessä. Etyleeni nopeuttaa hedelmien kypsymistä ja voi muuttaa lähellä olevien kasvien makua sekä kellastuttaa niitä.

Tomaatti kuuluu lähes jokaiseen talouteen: Näin parannat sen makua entisestään

Tutkimuksesta selviää myös, että tomaatti kuuluu lähes jokaiseen talouteen. Vain yksi prosentti vastaajista sanoi, ettei talouteen osteta ollenkaan tomaatteja ja kurkkuja. 

Suomalaiset syövät tomaattia noin 11 kiloa henkeä kohden vuodessa. Kotimaista tomaattia tuotetaan vuosittain noin 40 miljoonaa kiloa, eli syömme runsaasti myös tuontitomaatteja.

– Tomaatti on erinomainen lisuke, mutta siitä saa tehtyä myös herkullisia ruokia. Se tuo makua ja väriä erilaisiin ruokiin ja sopii mainiosti yhteen myös kalan kanssa, ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoi maaliskuussa.

Tomaatti sisältää runsaasti A-, C- ja E- vitamiinia, antioksidantteja ja karoteenia. Punaisten tomaattien antioksidantti lykopeeni vahvistuu lämpökäsittelyssä.

Kyyrä muistuttaa, että tomaatti on loistava pohja kastikkeille ja muhennoksille, ja voipa siitä keittää hilloakin. Yrtit ja valkosipuli tuovat tomaattiruokiin makua, ja sokeri taittaa mukavasti tomaatin hapokkuutta.

– Tomaatin makuun saa lisää syvyyttä nokareella hunajaa ja lorauksella viinietikkaa, Kyyrä vinkkaa.

Ruoanlaitossa tuoreet tomaatit voi monesti korvata säilötyillä tomaateilla. Säilykkeet ovat mainio ratkaisu erityisesti talvella. 

– Valikoimiin on viime aikoina ilmestynyt myös suomalaisia tuotteita, kuten kotimainen hävikkitomaateista tehty tomaattikastike.

Parhaat tomaattireseptit:


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.