Mutti-soosi eli Henri Alénin tomaattikastike
![Copyright: Shutterstock. Photographer: Kiian Oksana. shutterstock_767622601](https://im.mtvuutiset.fi/image/8121304/landscape16_9/1600/900/4ca4fbd16bdf9c80a18c63ba82aaec07/mF/shutterstock-767622601.jpg)
Shutterstock
Julkaistu
Mutti-soosi on kokki Henri Alénin vuonna 2014 suosioon noussut tomaattikastike, joka villitsi suomalaiset somekäyttäjät. Alén jakoi tomaattikastikkeen reseptin Twitterissä ja pian Muttin tomaattimurska loppui kaupoista.
Ainekset
- 1 tölkki tomaattimurskaa (esim. Mutti)
- 1 pieni sipuli
- 2 valkosipulin kynttä
- 0,6 dl oliiviöljyä
- 2 dl vettä
- ½ tl sokeria
- suolaa ja mustapippuria
Lisäksi halutessasi
- Appelsiinin kuorta ja ½ dl punaviiniä
Valmistusohje
Mutti-soosi eli Henri Alénin tomaattikastike valmistuu näin:
- Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia pitkään öljyssä. Vähintään 10 minuuttia matalalla lämmöllä öljyssä. Rakennat makeuden.
- Lisää mukaan sokeri ja tomaattimurskasta puolet. Anna hautua 10 min. Makeutuu... lisää sen jälkeen loppu murska ja vettä 2 desilitraa. Hauduta sekoittaen.
- Pidä poreileva lämpö, jatka hauduttamista 15 min, ja lisää mahd. punaviini. Eli tuo happamuus kastikkeeseen. Sekoita koko ajan.
- Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos hifistelet, 2 palaa appelsiinin kuorta. Mausta rohkeasti.
- Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 0,5 dl parasta neitsytoliiviöljyä mitä saat. Älä keitä enää. Se tuo täyteläisyyden soosiin.
- Sekoita kastike esimerkiksi keitetyn spagetin joukkoon heti, kun pasta on valutettu. Siis heti. Ei päälle, vaan sekaisin!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka