Tiedätkö, miksi leipä putoaa lattialle lähes aina voipuoli alaspäin?

0:30 Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa Lidlin paistopisteellä?
Oletko sinä huomannut tätä "paistopisteluukkua" Lidlin myymälöissä? 

Miksi leipä putoaa lattialle aina voipuoli alaspäin? Asiaa on selvitetty useaa otteeseen erilaisissa tutkimuksissa, kertoo muun muassa brittilehti Mirror.

Videolla: Oletko sinä huomannut tätä "paistopisteluukkua" Lidlin myymälöissä? 

Jokaiselle on varmasti käynyt se joskus: aamulla unenpöpperössä leipää voidellessa paahtoleipä on livennyt käsistä ja pudonnut lattialle kuin hidastetussa elokuvakohtauksessa. Jostain syystä lopputulema tuntuu aina olevan se, että leipä putoaa maahan voipuoli alaspäin. Samalla leivästä tulee usein syömäkelvoton, sillä se imaisee välittömästi itseensä kaikki lattian tai maton karvat sekä muruset.

Putoamiskorkeudella suuri merkitys

Koska ilmiö vaikuttaisi olevan niin yleinen, tutkijat halusivat selvittää, voiko tieteellisesti todistaa leivän putoavan todennäköisemmin voipuoli alaspäin lattialle. Tutkijoiden mukaan paahtoleivän putoamispuoli riippuu korkeudesta, jolta leipä putoaa – siis esimerkiksi ruokapöydän korkeudesta tai ihmisen pituudesta.

Kun paahtoleipä lipsahtaa käsistä ja putoaa, se ehtii yleensä pyörähtää vain puolittain ennen kuin osuu lattialle. Siksi se puoli, joka on voideltu, osuu useimmiten lattiaan.

Tutkijat pudottivat 100 paahtoleipää lattialle

Vahvistaakseen teorian, Manchesterin Met-yliopiston ruokaekspertti ja professori Chris Smith tiimeineen päätti testata asiaa käytännössä. Yliopiston tutkijat pudottivat 100 paahtoleipää pöydältä, joka oli noin 76 senttimetriä korkea. Professori Smith päätyi lopulta siihen tulokseen, että jos paahtoleivän haluaa putoavan ei-voideltu puoli alaspäin maahan, pöydän pitäisi olla lähes 2,5 metriä korkea. Tällöin leipä ehtii pyörähtää ilmassa 360 astetta.

Myös leivän fysiikka, esimerkiksi sen ilmataskut vaikuttavat putoamiseen. Kun paahtoleivän sitten voitelee, ilmataskut tukkiutuvat ja pyörimistapa muuttuu.

Brittilehti Mirrorin mukaan leivän putoaminen lattialle on ilmiö, joka on puhuttanut sekä tavallista kansaa että tiedeyhteisöä jopa satojen vuosien ajan. Aiheesta on uutisoitu ainakin jo vuonna 1835 New York Monthly -lehdessä.

Lähde: Mirror

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja