Kummalta puolelta näkkileipä kuuluisi voidella? Näkkäritehdas vastaa

Makutestissä erihintaiset näkkileivät – voittaja ilahdutti korealla ulkonäöllä ja rapealla maulla 7:47 Makutestissä erihintaiset näkkileivät – voittaja ilahdutti korealla ulkonäöllä ja rapealla maulla
KATSO VIDEO: Mikä on kaupan paras näkkileipä? Katso makutesti!

Voiteletko näkkileivän sileältä puolelta vai reikäpuolelta? Kysyimme näkkäritehtaalta, mikä on oikea tapa.

MTV:n Halpa vs. kallis -sarjassa testattiin vastikään kauppojen erihintaiset näkkileivät. Näkkäreiden makutestissä löytyikin selvä voittaja.

Aihepiiristä intoutuneena päätimme myös selvittää viralliselta taholta vastauksen ikuisuuskysymykseen: kummalta puolelta reikiä ja sileää pintaa sisältävä näkkileipä tulisi oikeasti voidella?

Miksi näkkileivässä on reikiä, ja kummalta puolelta näkkileipä voidellaan?

Muun muassa Koulunäkkiä valmistavan Lantmännen Cerealian Brand & Portfolio Manager Emilia Taxell kertoo MTV Uutisille, ettei vastaus ole aivan niin suoraviivainen. 

– Tätä kysytään meiltä usein ja vastaus riippuu siitä keneltä kysyy. Tehtaassa on sanottu, että oikea puoli on reikäinen puoli, sillä leipä kulkee linjalla sileä puoli alaspäin. 

Taxell itse kertoo laittavansa levitteen näkkärin sileälle puolelle, koska se on yksinkertaisesti helpompaa.

– Lapseni taas levittää reikäpuolelle, jotta leipään tulee mahdollisimman paljon voita. Tähän ei siis ole oikeata eikä väärää vastausta.

Miksi näkkileivässä sitten ylipäätää on reikiä – eikö se voisi olla molemmilta puolelta sileää, jolloin oikeaa levitepuolta ei tarvitsisi edes pohtia?

– Kotkan näkkileipätahtaassa leivontaprosessissa taikina kaulitaan isoksi taikinamatoksi. Tämän jälkeen nakkauskone lyö taikinamattoon reiät, jotta ilma pääsee läpi. Muuten leipä paisuu kuin pulla paistuessaan, Taxell kertoo. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!