Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiedätkö, mihin "kantohihnaa" hyödynnetään ruoanlaitossa? 11 lyömätöntä niksiä kotikeittiöön

Yritit on nopeampi leikata saksilla. Leikkuulaudan alle kannattaa laittaa kostea rätti, jotta se ei pääse liikkumaan.
Yritit on nopeampi leikata saksilla. Leikkuulaudan alle kannattaa laittaa kostea rätti, jotta se ei pääse liikkumaan.Shutterstock
Julkaistu 19.10.2017 19:58

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Tiesitkö, miten pähkinät saa paahdettua todella nopeasti tai brownien saa helpoiten ulos uunivuoasta? Löytyyhän keittiöstäsi sakset ja raastinrauta?

Ruoanlaitosta voi tehdä entistä tehokkaampaa ja nopeampaa helppojen keittiöniksien avulla. Business Insider-sivusto listasi parhaimmat vinkit, joilla kuka tahansa voi omassa keittiössään säästää aikaa ja vaivaa sekä välttää sotkua.

1. Leikkaa pikkutomaatit kerralla

Mini- tai luumutomaattien leikkaaminen on työlästä ja paljon aikaa vievää, jos jokaisen tomaatin leikkaa yksittäin. Pikkutomaatit kannattakin laittaa kahden muovisen eväsrasian kannen väliin, puristaa kantta pöytää vasten, ja laittaa veitsi vaakatasossa kansin välistä, jolloin kaikki tomaatit saa leikattua kahtia kerralla. Onnistumiseen tarvitaan hyvin kiinteitä tomaatteja ja erittäin terävä veitsi.

2. Jäädytä hetki liukasta kanaa

Joskus liukkaat lihanpalat saattavat luistella leikkuulaudalla, kun niitä yrittää leikata veitsellä. Kanan tai kalkkunan fileet kannattaa laittaa ennen niiden valmistamista noin vartiksi pakkaseen. Näin lihasta tulee kiinteämpää, ja sitä on helpompi leikata siivuiksi.

3. Hyödynnä saksia ruoan leikkaamisessa

Keittiösakset löytyvät varmasti lähes jokaisen kotoa, ja niiden avulla voi säästää helposti paljon aikaa ruoanlaitossa. Saksilla saa nopeasti leikattua rasvan irti paistista, pekonin pieniksi palasiksi, yritit silpuksi ja jopa kokonaisia purkkitomaatteja voi leikata suoraan purkissa niiden avulla.

4. Säästä pastan keitinvettä kastikkeeseen

Ennen kuin pastaveden siivilöi viemäriin, kannattaa säästää siitä noin kupillinen. Keitinvettä on nimittäin hyvä hyödyntää itsetehtyyn pastakastikkeeseen, sillä pastasta veteen haihtunut tärkkelys parantaa kastikkeen koostumusta.


suklaakeksitShutterstock

5. Laita taikinaa pakkaseen

Keksejä tai pullaa paistaessa ei usein halua syödä koko pellillistä kerralla, joten herkkuja on hyvä laittaa pakkaseen. Pakasteesta sulatettu pulla ei kuitenkaan ole mitään verrattuna tuoreeseen, joten valmiiden tuotteiden sijaan pakasta mieluummin taikinaa!

Keksien kohdalla on helpointa pakastaa suoraan yksittäisiä, noin keksin kokoisia taikinapalloja, jotka voi laittaa myöhemmin sellaisenaan suoraan pellin päälle ja uuniin. Pallot kannattaa myös pakastaa pellin päällä erillään toisistaan, ja kun ne ovat jäätyneet kiinteiksi, ne voi pakata pienempään tilaan.

Pullatkin voi muotoilla ja pakastaa valmiiksi, mutta pizza- tai leipätaikina kannattaa sen sijaan ottaa ajoissa sulamaan, antaa lämmetä, kohota hetken ja sitten muotoilla.

6. Ankkuroi leikkuulautasi paikoilleen

Kostea keittiöpyyhe, -rätti tai pala talouspaperia kannattaa laittaa leikkuulaudan alle, sillä se pitää laudan liikkumattomana paikoillaan. Näin leikkausoperaatio onnistuu nopeammin ja helpommin, ja jopa suuremmilta sotkuilta voi välttyä. Pöydän voi vielä helposti pyyhkiä rätillä tai paperin palasella ruoanlaiton jälkeen.

7. Pidä biojäte lähellä

Leikkuulauta täyttyy vihannesten kuorista ja palasista, ja leikkuupinta vain pienenee ja pienenee. Jos tilanne kuulostaa tutulta, löytyy siihen helppo ratkaisu. Biojäteastia tai vaikka talouspaperipala kannattaa varata leikkuulaudan viereen, jolloin ruoanjätteet voi nopeasti samalla leikatessa siirtää oikeaan paikkaan leikkuulaudalta. Niksi helpottaa ja nopeuttaa ruoanlaittoa varmasti!

8. Paahda pähkinät mikrossa

Jos uunin lämmittäminen vain muutaman pähkinän paahtamiseksi tuhlaa liikaa aikaa ja energiaa, voi pähkinät paahtaa yhtä hyvin mikrossa. Noin desilitra raakoja pähkinöitä laitetaan kuppiin, ja lämmitetään mikrossa yhteensä kahden minuutin ajan. Sekoita pähkinöitä aina 30 sekunnin välein. Kun kaksi minuuttia on kulunut, ota pähkinät pois mikrosta ja kaada ne talouspaperin päälle. Paperi imee paahtuneiden pähkinöiden jäähtyessä niiden luonnolliset öljyt.

inkivääri 1Shutterstock

9. Käytä raastinrautaa

Pieni tai isompikin raastinrauta on oiva keittiöväline nopeaan ruoanlaittoon, sillä raastaminen käy paljon nopeammin verrattuna käsin hienontamiseen. Raastinraudalla saa nopeasti pieneksi pyreeksi niin valkosipulin, salottisipulin, keltasipulin, inkiväärin, jalapenon ja monet muut vastaavat ruoka-aineet. Lopputulos sopii niin kastikkeisiin kuin pannullekin!

10. Suihkuta öljyä mittakuppiin

Kun keittiössä mittaa tahmaisia aineksia, kuten hunajaa tai melassia, kannattaa mitta-astia peittää ensin ohuella kerroksella kasviöljyä. Ohut kerros öljyä nimittäin estää aineita liimautumasta kiinni kupin reunoihin.

11. Ota leivät ja leivonnaiset ulos ”kantohihnan” avulla

Leivät, browniet ja muut vuoassa tehdyt leivonnaiset saa helpommin ulos astiasta, kun rakentaa niin kutsutun "kantohihnan". Ennen kuin taikinan lisää astiaan, laita vuoan pohjalle kaksi leveää liuskaa leivinpaperia tai alumiinifoliota. Toinen liuskoista laitetaan leveyssuunnassa, ja toinen pystysuunnassa. Liuskojen päät kannatta jättää näkyville vuoan reunoihin kahvoiksi.

Kun leipomus on valmis, ota se pois uunista ja anna sen jäähtyä. Sen jälkeen jäähtyneen leivän, brownien tai muun leivonnaisen voi nostaa vuoasta pois yhtenä palasena, eikä se murennu niin helposti.

Lähde: Business Insider

***

Tunnetko jo tämän aikaa säästävän niksin?

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Varo näitä mokia, kun pakastat keittoaAsia, joka kannattaa aina tehdä juustoleiville – ammattilaiskokki paljastaa parhaat ruoanlaittovinkkinsäSäästäväinen äiti jakaa vinkit, joilla ruoka säilyy pidempään syömäkelpoisena – teetkö jo näin?Kokit paljastavat, miten halvoistakin pakasteranskalaisista saa oikeasti älyttömän hyviä – älä vain jätä puolikasta pussillista pakastimeenPähkinät, maito ja avokado – tiesitkö, myös näitä ruokia voi pakastaa?Ruoat, jotka voi myös pakastaa – säästät aikaa ja rahaa
RuoanlaittoRuokaniksitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 30.11.19:08
    Keittiö

    Mihin kaikkeen keittiön pienempää tiskiallasta voi hyödyntää?

  • 25.11.12:01
    Tulipalot

    Huolimattomuus keittiössä voi johtaa todella ikäviin seurauksiin: "Yllättävän isoista rahoista on kyse"

  • 11.11.16:59
    Ruoka

    Tiesitkö? Korppujauhoille löytyy yllättävä korvaaja – Minna Kuukan neronleimaus!

  • 10.11.14:50
    Takaisinvedot

    Pastakauhassa havaittu mahdollinen terveysriski – älä käytä!

  • 3.11.13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"