Tiedätkö, mihin "kantohihnaa" hyödynnetään ruoanlaitossa? 11 lyömätöntä niksiä kotikeittiöön

kokkaus
Yritit on nopeampi leikata saksilla. Leikkuulaudan alle kannattaa laittaa kostea rätti, jotta se ei pääse liikkumaan. Shutterstock

Tiesitkö, miten pähkinät saa paahdettua todella nopeasti tai brownien saa helpoiten ulos uunivuoasta? Löytyyhän keittiöstäsi sakset ja raastinrauta?

Ruoanlaitosta voi tehdä entistä tehokkaampaa ja nopeampaa helppojen keittiöniksien avulla. Business Insider-sivusto listasi parhaimmat vinkit, joilla kuka tahansa voi omassa keittiössään säästää aikaa ja vaivaa sekä välttää sotkua.

1. Leikkaa pikkutomaatit kerralla

Mini- tai luumutomaattien leikkaaminen on työlästä ja paljon aikaa vievää, jos jokaisen tomaatin leikkaa yksittäin. Pikkutomaatit kannattakin laittaa kahden muovisen eväsrasian kannen väliin, puristaa kantta pöytää vasten, ja laittaa veitsi vaakatasossa kansin välistä, jolloin kaikki tomaatit saa leikattua kahtia kerralla. Onnistumiseen tarvitaan hyvin kiinteitä tomaatteja ja erittäin terävä veitsi.

2. Jäädytä hetki liukasta kanaa

Joskus liukkaat lihanpalat saattavat luistella leikkuulaudalla, kun niitä yrittää leikata veitsellä. Kanan tai kalkkunan fileet kannattaa laittaa ennen niiden valmistamista noin vartiksi pakkaseen. Näin lihasta tulee kiinteämpää, ja sitä on helpompi leikata siivuiksi.

3. Hyödynnä saksia ruoan leikkaamisessa

Keittiösakset löytyvät varmasti lähes jokaisen kotoa, ja niiden avulla voi säästää helposti paljon aikaa ruoanlaitossa. Saksilla saa nopeasti leikattua rasvan irti paistista, pekonin pieniksi palasiksi, yritit silpuksi ja jopa kokonaisia purkkitomaatteja voi leikata suoraan purkissa niiden avulla.

4. Säästä pastan keitinvettä kastikkeeseen

Ennen kuin pastaveden siivilöi viemäriin, kannattaa säästää siitä noin kupillinen. Keitinvettä on nimittäin hyvä hyödyntää itsetehtyyn pastakastikkeeseen, sillä pastasta veteen haihtunut tärkkelys parantaa kastikkeen koostumusta.

5. Laita taikinaa pakkaseen

Keksejä tai pullaa paistaessa ei usein halua syödä koko pellillistä kerralla, joten herkkuja on hyvä laittaa pakkaseen. Pakasteesta sulatettu pulla ei kuitenkaan ole mitään verrattuna tuoreeseen, joten valmiiden tuotteiden sijaan pakasta mieluummin taikinaa!

Keksien kohdalla on helpointa pakastaa suoraan yksittäisiä, noin keksin kokoisia taikinapalloja, jotka voi laittaa myöhemmin sellaisenaan suoraan pellin päälle ja uuniin. Pallot kannattaa myös pakastaa pellin päällä erillään toisistaan, ja kun ne ovat jäätyneet kiinteiksi, ne voi pakata pienempään tilaan.

Pullatkin voi muotoilla ja pakastaa valmiiksi, mutta pizza- tai leipätaikina kannattaa sen sijaan ottaa ajoissa sulamaan, antaa lämmetä, kohota hetken ja sitten muotoilla.

6. Ankkuroi leikkuulautasi paikoilleen

Kostea keittiöpyyhe, -rätti tai pala talouspaperia kannattaa laittaa leikkuulaudan alle, sillä se pitää laudan liikkumattomana paikoillaan. Näin leikkausoperaatio onnistuu nopeammin ja helpommin, ja jopa suuremmilta sotkuilta voi välttyä. Pöydän voi vielä helposti pyyhkiä rätillä tai paperin palasella ruoanlaiton jälkeen.

7. Pidä biojäte lähellä

Leikkuulauta täyttyy vihannesten kuorista ja palasista, ja leikkuupinta vain pienenee ja pienenee. Jos tilanne kuulostaa tutulta, löytyy siihen helppo ratkaisu. Biojäteastia tai vaikka talouspaperipala kannattaa varata leikkuulaudan viereen, jolloin ruoanjätteet voi nopeasti samalla leikatessa siirtää oikeaan paikkaan leikkuulaudalta. Niksi helpottaa ja nopeuttaa ruoanlaittoa varmasti!

8. Paahda pähkinät mikrossa

Jos uunin lämmittäminen vain muutaman pähkinän paahtamiseksi tuhlaa liikaa aikaa ja energiaa, voi pähkinät paahtaa yhtä hyvin mikrossa. Noin desilitra raakoja pähkinöitä laitetaan kuppiin, ja lämmitetään mikrossa yhteensä kahden minuutin ajan. Sekoita pähkinöitä aina 30 sekunnin välein. Kun kaksi minuuttia on kulunut, ota pähkinät pois mikrosta ja kaada ne talouspaperin päälle. Paperi imee paahtuneiden pähkinöiden jäähtyessä niiden luonnolliset öljyt.

9. Käytä raastinrautaa

Pieni tai isompikin raastinrauta on oiva keittiöväline nopeaan ruoanlaittoon, sillä raastaminen käy paljon nopeammin verrattuna käsin hienontamiseen. Raastinraudalla saa nopeasti pieneksi pyreeksi niin valkosipulin, salottisipulin, keltasipulin, inkiväärin, jalapenon ja monet muut vastaavat ruoka-aineet. Lopputulos sopii niin kastikkeisiin kuin pannullekin!

10. Suihkuta öljyä mittakuppiin

Kun keittiössä mittaa tahmaisia aineksia, kuten hunajaa tai melassia, kannattaa mitta-astia peittää ensin ohuella kerroksella kasviöljyä. Ohut kerros öljyä nimittäin estää aineita liimautumasta kiinni kupin reunoihin.

11. Ota leivät ja leivonnaiset ulos ”kantohihnan” avulla

Leivät, browniet ja muut vuoassa tehdyt leivonnaiset saa helpommin ulos astiasta, kun rakentaa niin kutsutun "kantohihnan". Ennen kuin taikinan lisää astiaan, laita vuoan pohjalle kaksi leveää liuskaa leivinpaperia tai alumiinifoliota. Toinen liuskoista laitetaan leveyssuunnassa, ja toinen pystysuunnassa. Liuskojen päät kannatta jättää näkyville vuoan reunoihin kahvoiksi.

Kun leipomus on valmis, ota se pois uunista ja anna sen jäähtyä. Sen jälkeen jäähtyneen leivän, brownien tai muun leivonnaisen voi nostaa vuoasta pois yhtenä palasena, eikä se murennu niin helposti.

***

Tunnetko jo tämän aikaa säästävän niksin?


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat