Ruoat, jotka voi myös pakastaa – säästät aikaa ja rahaa

ruokakauppa
Shutterstock

Men’s Health-sivusto listasi 14 ruokaa, jotka voi myös pakastaa. Tiesitkö näitä?

Pakastaminen säästää sekä aikaa että rahaa. Se on kätevä tapaa pitää ruoat hyvinä pitempään, kunhan muistaa perusohjeet. Elintarvikkeet pitää muistaa jäähdyttää ennen pakastamista, pakata ilmatiiviiseen pakettiin sekä muistaa, ettei kerran sulatettua ruokaa saa pakastaa uudelleen.

Yleiset säilytysohjeet kertovat, että hedelmät ja marjat säilyvät pakkasessa noin vuoden, siipikarja 6–9 kuukautta, kala 3–6 kuukautta ja jauheliha 3–4 kuukautta.

Maissintähkät

Tuoreet maissintähkät voi hyvin pakastaa ja ne säilyvät pakkasessa jopa vuoden. Jos maissi on tuoreena ostettu suoraan viljelijältä, sen voi pakata suoraan kuorineen pakkaseen. Pakkasesta ottaessa maissi täytyy vain kuoria ja se on säilynyt ihanan raikkaana ja mehukkaana.

Kaupasta ostetut maissintähkät ovat yleensä useampia viikkoja vanhoja, joten ne kannattaa kuoria ja keittää ennen pakastamista.

Kananmunat

Jos et ehdi käyttämään kaikkia kananmunia, ne voi hyvin myös pakastaa raakana. Kananmunia ei kannata kuitenkaan pakastaa kuorineen, koska nesteen laajetessa kuoret halkeavat ja munat leviävät ympäri pakastinta.

Kananmunat voi ensin vatkata ja laittaa ne jäätymään jääpalamuotteihin. Kun kananmunat ovat jäätyneet, siirrä ne esimerkiksi pakastuspussiin.

Toinen keino pakastaa munat on kaataa kananmunat muffinivuokaan, jäädyttää ja sen jälkeen pakata ilmatiiviiseen astiaan.

Perunalastut

Jos juhlista jää yli paljon perunalastuja, ne voi laittaa pakkaseen. Suurin osa kosteudesta on lähtenyt pois jo silloin kun perunaa on keitetty, joten perunalastuista ei tule vetisiä pakastaessa. Perunalastut voi syödä jopa suoraan pakkasesta, koska silloin ne on kaikista rapeimmillaan.

Kermavaahto

Myös kerman voi pakastaa valmiiksi vaahdotettuna ja sokeroituna. Lusikoi pieniä palloja kermavaahdosta esimerkiksi pellille ja jäädytä. Siirrä jäätymisen jälkeen pakasteastioihin. Valmiit kermavaahtopallot sopivat täydellisesti esimerkiksi kuumaan kaakaoon.

Valkosipuli

Valkosipulin voi loistavasti pakastaa kokonaisena tai hienonnettuna. Valkosipuli säilyy pakkasessa useita kuukausia muovisessa tai lasisessa astiassa.

Hummus

Hummus on kikherneistä valmistettua proteiini- ja kuiturikasta herkkua. Myös hummus säilyy hyvin pakkasessa noin neljä kuukautta. Pakkaa ilmatiiviiseen astiaan ja pirskottele päälle oliiviöljyä, jottei se menetä kosteuttaan. Sekoita sulattamisen jälkeen.

Pannukakut

Pannukakkuja voi tehdä kerralla suuremman määrän ja pakastaa ylijääneet. Laita jokaisen pannukakun väliin leivinpaperia ja laita ne esimerkiksi pakastuspussiin. Ne säilyvät pakkasessa jopa kaksi kuukautta.

Sitrushedelmät

Sitrushedelmät pysyvät mehukkaina ja tuoreina pakkasessa. Voit esimerkiksi viipaloida hedelmät ohuiksi, paloitella palasiksi tai jäädyttää vain hedelmän mehua.

Täytetyt leivät

Kiireistä viikkoa varten voit pakastaa valmiiksi täytettyjä leipiä. Leivät säilyvät pakkasessa hyvinä noin kolme kuukautta. Useimmat lihat, lohi, tonnikala ja kovat juustot kestävät hyvin pakastusta. Leipiin ei kannata laittaa kosteita kasviksia, kuten kurkkua tai tomaattia, koska ne pehmittävät leivän. Jäädytä leipä ensin pellillä ja sulje se pakastuspussiin. Purista pussista ylimääräiset ilmat pois.

Sipuli

Säästä aikaa seuraavilta ruoanlaittokerroilta ja kuori ja hienonna sipuli valmiiksi. Hienonnetun sipulin voi pakastaa pakastepusseissa. Sipulia ei tarvitse edes sulattaa, vaan sen voi lisätä suoraan jäisenä pannulle paistumaan esimerkiksi pastakastiketta varten.

Kaurapuuro

Kaurapuuro on terveellinen ja herkullinen aamupala, mutta sen keittämiseen ei aina aamusin ole aikaa. Keitä puuroa iso määrä kerralla ja pakasta loput sopivina annoksina pakasteastioissa.

Avokadot

Laita avokadot tehosekoittimeen ja lisää joukkoon ruokalusikallinen lime- tai sitruunamehua, joka ehkäisee tummumista. Soseuta ja pakasta. Voit käyttää valmiin soseen esimerkiksi guacamoleen, smoothieen tai kastikkeisiin.

Sienet

Monet sienistä, kuten herkkusienet ja portobellosienet voi hyvin pakastaa. Leikkaa sienet siivuiksi ja anna ensin jäätyä pellillä. Näin ne eivät tartu toisiinsa. Siirrä tämän jälkeen pakasteastiaan.

Leipä

Leivän voi paistaa kokonaisena tai viipaloituna. Laita leivät pakastuspussiin ja purista pussista ylimääräiset ilmat pois.

Avokado-fetasalaatti ja broilerit 3:26

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!