Kotimaisten luonnonkalojen pyyntiaika on nyt parhaimmillaan. Silti yhä useampi suomalainen valitsee lautaselleen tuontilohta.
Suomalaiset ovat Euroopan kärkimaita kalan kulutuksessa. Syömme kalaa kolmanneksi eniten Euroopan unionin alueella, noin 15 kiloa henkeä kohden vuodessa.
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tilaston mukaan kalan kulutus on kasvanut tasaisesti viimeisten vuosien aikana.
– Kysyntä on muuttunut selkeästi. Ihmiset haluavat syödä kalaa enemmän kuin ennen, kertoo kauppias Jouni Ekholm K-Supermarket Mustapekasta.
Yhä harvemmin lautasellemme kuitenkin valikoituu kotimaista kalaa.
Suomalaisten suosikkikala on lohi
Vaikka Suomen vesistöt ovat täynnä luonnon kaloja, eniten suomalaiset syövät kuitenkin kasvatettua tuontikalaa. Suomalaisten ehdoton suosikkikala on lohi, jota syödään noin viisi kiloa vuodessa henkeä kohden. Toiseksi eniten kulutetaan säilyketonnikalaa, lähes kaksi kiloa vuodessa.
Kotimaisten kalojen osuus kaikesta kuluttamastamme kalasta on noin kolmannes. Kotimaan vesialueiden tärkeimmät saaliskalat ovat silakka, muikku ja ahven.
Ruokakalaa Suomessa kasvatetaan 13 miljoonaa kiloa. Kasvatetusta kalasta suurin osa on kirjolohta.
Saatavuus nostaa hintoja
Kotimaisten kalojen käyttöä vähentää usein korkea hinta.

